Har du allerede skiftet til sommerdæk? Det skal du gøre

Det er den tid på året, hvor vinterdæk skal skiftes ud med sommerdæk. Men det kan ikke mærkes på temperaturen onsdag morgen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange danskere har måske lige fået sat sommerdækkene på bilen og stod så op til is på ruderne onsdag.

Det er nemlig den koldeste måned – for tidspunktet – i 20 år. I Midtjylland blev temperaturen målt til minus 6,0 grader.

Derfor kan du nyde gavn af det, hvis du endnu ikke har fået skiftet til sommerdæk, selvom det netop nu er tiden for det.

quote Uanset om man stadig kører på vinterdæk, eller om man har fået sat sommerdæk på, så skal man køre forsigtigt, når det er sådan en morgen her

Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM’s magasin Motor

- Vinterdæk har den egenskab, at de er lidt bedre ved de lavere temperaturer. Det vil sige, hvis man stadig kører på vinterdæk, så har man en lille fordel her til morgen frem for dem, der kører på sommerdæk, siger Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM’s magasin Motor, til TV 2.

Sæt farten ned

Men selvom du har byttet vinterdækkene ud med sommerdæk, så kan du sagtens køre sikkert på arbejde i din bil, beroliger Søren W. Rasmussen.

- Uanset om man stadig kører på vinterdæk, eller om man har fået sat sommerdæk på, så skal man køre forsigtigt, når det er sådan en morgen her, siger han. 

Der kan nemlig være glatte områder, hvor der er is eller rimfrost på vejen, forklarer han.

- Og så er der kun en ting, der hjælper, og det er at få farten ned, siger Søren W. Rasmussen.

Laveste temperatur siden 1997

Til dem, der endnu ikke er kørt på arbejde, har Søren W. Rasmussen et simpelt råd:

- Når der er bidende koldt, så er der lige pludselig nogle steder, der er skyggesider, hvor der er frost, og så kan der altså være nedsat friktion. Så kør forsigtigt.

Sidst gang man målte en lavere temperatur på dette tidspunkt af året, var natten til den 20. april 1997, hvor der blev målt minus 6,1 grader i Nordsjælland.

De minus 6,0 grader, der var onsdag morgen, blev målt mellem klokken 5.30 og 6.00 i lufthavnen i Karup.