Fredag kan blive sidste sommerdag i lang tid

Det kan dog ikke udelukkes, at vi rammer 25 grader søndag, men herefter står den på køligere sommervejr i et stykke tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med over 25 grader flere steder blev torsdag årets niende meteorologiske sommerdag. Højeste temperatur blev 28,1 grader i Hvide Sande i Vestjylland.

En meteorologisk sommerdag er defineret ved, at der mindst ét sted i landet registreres 25 grader eller derover.

Og det er der igen udsigt til fredag, hvor varm luft fortsat pumpes op over Danmark og sender temperaturen op mellem 25 og 27 grader, når det bliver varmest.

Læs også
Sådan bliver vejret til Tour de France
Læs også
Sådan bliver vejret til Tour de France

Men fredag bliver samtidig et vejrmæssigt vendepunkt.

En koldfront med regn og torden skubber nemlig sommervarmen væk, og herefter går vi ind i en periode, der byder på ustadigt og relativt køligt sommervejr.

Søndag er dog en joker, hvor et varmt pust fra syd måske kan sende temperaturen op på 25 grader, ellers skal vi måske helt hen til midt i juli, før vi får den næste sommerdag.

Syvdøgnsprognosen 1. juli til 7. juli. Der er en lille chance for en meteorologisk sommerdag søndag, men ellers er der lange udsigter til rigtig sommervarme.
Syvdøgnsprognosen 1. juli til 7. juli. Der er en lille chance for en meteorologisk sommerdag søndag, men ellers er der lange udsigter til rigtig sommervarme. Foto: TV 2 VEJRET

Koldfront markerer vejrskifte

Fredag skal en koldfront passere landet fra vest, hvilket en overgang giver kraftig regn og torden til en stor del af landet. Lokalt kan man få op omkring 20 millimeter regn.

Men i Nordjylland og i Nordsjælland vil man inden koldfrontens ankomst få sig en meteorologisk sommerdag med helt op til 27 graders varme.

En koldfront fredag skubber den varme sommerluft væk fra Danmark.
En koldfront fredag skubber den varme sommerluft væk fra Danmark. Foto: TV 2 VEJRET

Efter koldfrontens passage bliver der lagt en dæmper på sommervarmen.

Lille chance for sommerdag søndag

Et højtryk syd for landet giver især lørdag en ret pæn dag med kun få byger og 19 til 23 grader.

Søndag bevæger højtrykket sig mod øst, hvilket giver flere byger, men åbner samtidig døren for et mindre varmepust.

Et varmt pust søndag kan måske få temperaturen op på 25 grader.
Et varmt pust søndag kan måske få temperaturen op på 25 grader. Foto: TV 2 VEJRET

Lige nu er der udsigt til, at temperaturen topper med mellem 19 og 24 grader. Varmest bliver det mod øst, hvor man helt lokalt kan ramme 25 grader og dermed en meteorologisk sommerdag.

Prognose for temperaturen søndag. I de østlige landsdele forventes temperaturen at toppe med 23 til 24 graders varme. Helt lokalt kan man måske få en sommerdag hjem.
Prognose for temperaturen søndag. I de østlige landsdele forventes temperaturen at toppe med 23 til 24 graders varme. Helt lokalt kan man måske få en sommerdag hjem. Foto: TV 2 VEJRET

Søndag bliver dermed sidste chance for en sommerdag i et stykke tid.

Lange udsigter til rigtig sommervarme

Når næste uge tager sin begyndelse, sker der nemlig det, at Danmark kommer til at ligge i en nordvestlig strømning.

Det vil sige, at et lavtryk i den nordlige del af Atlanterhavet sender noget køligere sommerluft ned over Danmark fra nordvest. Oveni det bliver vejret noget ustadig med en del regnbyger i perioder.

Med den køligere luftmasse bliver de højeste dagstemperature mellem 19 og 22 grader for i hvert fald en uges tid.

Efter weekenden ligger Danmark i en nordvestlig strømning, hvilket giver kølig sommerluft og generelt ustadigt sommervejr.
Efter weekenden ligger Danmark i en nordvestlig strømning, hvilket giver kølig sommerluft og generelt ustadigt sommervejr. Foto: TV 2 VEJRET

Nedenstående graf viser en masse forskellige prognosers bud på temperaturen i 1,5 kilometers højde. For at få en sommerdag skal den ligge på omkring 10 grader i denne højde.

Her er der altså udsigt, at den første tredjedel af juli starter koldere end normalt. Og måske skal vi helt hen til midten af juli, før vi igen kan snakke om chancen for en meteorologisk sommerdag.

Juli starter med en lang periode, hvor temperaturen blot topper med 20 til 22 grader.
Juli starter med en lang periode, hvor temperaturen blot topper med 20 til 22 grader. Foto: Foto: GRAFIK / Wetterzentrale.de

Vil du være sikker på sommervarme, bliver du dermed nødt til at sætte kursen til det sydlige Europa, hvor der den kommende tid ventes over 30 graders varme. Hvordan ferievejret er i Europa kan du læse mere om her.


Nyhedsoverblik