Forsvarets Efterretningstjeneste advarer: Sådan snyder kriminelle danskerne under coronakrisen

Cyberkriminelle slår til både på nettet og mobilen og i forbindelse med hjælpepakkerne, viser en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kriminelle har under coronakrisen forsøgt at udnytte danskernes efterspørgsel på information på nettet til at franarre dem personlige oplysninger.

Det fremgår af den årlige vurdering af cybertruslen mod Danmark, som Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed i dag udgiver for femte gang.

quote Under covid-19-pandemien er der blevet oprettet en relativt stor mængde falske hjemmesider, som blandt andet udnyttes af hackere

Center for Cybersikkerhed

Der er især tale om emails, hvor afsenderen udgiver sig for at være eksempelvis en myndighed og beder modtageren klikke på et link eller åbne en fil, de såkaldte phishing-mails.

- Under covid-19-pandemien er der blevet oprettet en relativt stor mængde falske hjemmesider, som blandt andet udnyttes af hackere til at forsøge at franarre danske borgere deres NemID-oplysninger og andre loginoplysninger, skriver CFCS i trusselsvurderingen.

Der er blandt andet tale om såkaldt ransomware,som overtager kontrollen over data og systemer i offerets computer, hvorefter disse bliver gjort utilgængelige for offeret. Det giver hackerne mulighed for efterfølgende at afpresse myndigheder, virksomheder og privatpersoner.

Stater spionerer

Men ikke alle cyberkriminelle går efter penge - CFCS advarer også imod cyberspionage, hvor eksempelvis statslige aktører kan have interesser i at få adgang til danske myndigheder. Ifølge rapporten er der især tale om Rusland og Kina, som råder over stærke cyberkapaciteter.

Også mobilbrugere bliver udsat for angreb. Her forsøger svindlere med falske corona-apps at lokke informationer ud af danskerne.

Ældre med telefon
Læs også
Politiet advarer: Svindlere udnytter ældre i sorg
Ældre med telefon
Læs også
Politiet advarer: Svindlere udnytter ældre i sorg

Desuden vurderer Center for Cybersikkerhed, at cyberkriminelle også vil forsøge at snyde med de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget for at hjælpe dansk erhvervsliv i forbindelse med coronarkrisen.

- Vi lever med et meget højt cybertrusselsniveau i Danmark. Det er et grundvilkår, når man driver virksomhed, er ansvarlig for en offentlig myndighed eller er en almindelig dansker i vores højt digitaliserede samfund, siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen til Berlingske.

Ingen ændringer i trusselsbilledet

De corona-relaterede angreb fra cyberkriminelle, får dog ikke CFSC til at ændre det samlede trusselsbillede i Danmark.

Således vurderes det overordnede trusselsbillede fra cyberkriminalitet fortsat at være "meget høj".

For selvom de kriminelle nu forsøger at slå mønt på coronavirus, har dette blot taget over for andre opfindsomme forsøg på at narre personlige oplysninger ud af os.

Magnus Heunicke
Læs også
Myndigheder gør klar til at lukke kommuner og regioner ned henover sommeren
Magnus Heunicke
Læs også
Myndigheder gør klar til at lukke kommuner og regioner ned henover sommeren

I en udtalelse til rapporten siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), at trods Danmark har et "stærkt og bredt cyberforsvar", så udvikler truslen sig hurtigt.

- Derfor skal vi hele tiden tænke nyt, så vi kan være på forkant. Og vi kommer også til at styrke området endnu mere, siger ministeren.


Nyhedsoverblik