Forsvarer til vidne i rugemor-sag: Har du en slags besættelse?

Torsdag skal sidste par af tre vidne mod rugemoren. De var også rejst til Cypern for at få sat æg op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var store følelser i spil i Retten i Roskilde i dag, hvor en nu 38-årig kvinde er tiltalt for groft bedrageri mod tre par, hun kontaktede gennem internetgrupper for barnløse med et tilbud om at være rugemor.

- Hun vandt deres tillid og byggede et luftkastel, hvor hun foregav at have empati og medfølelse omkring deres barnløshed. Hun sagde, hun ønskede at hjælpe, men i stedet udnyttede hun dem på den værst tænkelige måde, sagde advokat Louise Traberg Smidt onsdag i retten, hvor hun repræsenterer de tre par og argumenterede for de menneskelige omkostninger i sagen.

quote Hun sagde, hun ønskede at hjælpe, men i stedet udnyttede hun dem på den værst tænkelige måde

Louise Traberg Smidt, bistandsadvokat.

Sagen om parrene og rugemoren har TV 2 tidligere beskrevet i dokumentaren 'Den falske rugemor', hvor den tiltalte afviste at forklare sig og heller ikke overfor politiet eller i Retten i Roskilde har hun ønsket at udtale sig.

Den 38-årige kvinde er tiltalt for groft bedrageri mod parrene for i alt 459.000 kroner begået fra foråret 2016, hvor hun havde den første kontakt med dem alle, ligesom hun er tiltalt for bedrageri mod et forsikringsselskab for op mod 58.000 kroner.

Bedrageri, der ifølge tiltalen handler om, at hun vildledte parrene og aldrig havde en reel intention om at agere rugemor og aflevere eventuelle børn, der kom ud af fertilitetsbehandlinger og ægopsætnig, ligesom hun ifølge tiltalen påstod, at udgifterne til behandlingerne var større, end de i realiteten var.

Hun ville bare hjælpe

Retssagen begyndte i mandags, hvor anklageren forelagde sagen, og i dag, onsdag, var en repræsentant for to af parrene indkaldt som vidner.

Det første par havde gennem flere år forgæves forsøgt at opnå en graviditet, og da rugemoren kontaktede dem gennem en facebookgruppe for barnløse, troede de på hendes tilbud, og at hun ønskede at gøre noget godt.

- Hun er en kvinde på 33 år, hun har tre børn og vil ikke have flere. Hun har styr på sit liv og vil bare gerne hjælpe mig, forklarede kvinden fra det første af parrene fra vidneskranken.

En hjælp, der var ulønnet - kun udgiften til behandlinger skulle dækkes.

- Jeg bliver meget berørt over, at hun vil hjælpe. Hun sætter sine egne behov til side for at hjælpe nogle mennesker, der har et meget stort ønske om at blive forældre, fortsatte hun.

Hemmeligholdt tvillinger

Imidlertid udviklede sagen sig meget anderledes, end parret havde håbet på.

quote At udnytte andre mennesker i en så sårbar situation er et kæmpe overgreb

Louise Traberg Smidt, bistandsadvokat.

De betalte for behandlinger, rejse og ægopsætning med et donoræg på Cypern, men selv om det hele gik godt, fik de at vide, der ikke kom en graviditet.

De fik ikke at vide, at et andet par også var på Cypern på samme tid, og at rugemoren også fik sat æg op fra dem - eller at hun faktisk blev gravid med tvillinger fra deres egne æg.

De fik heller ikke at vide, at hun i december fødte tvillingerne i Danmark lidt før tid, og at hun påstod overfor sin egen kæreste, at børnene var hans.

- At udnytte andre mennesker i en så sårbar situation er et kæmpe overgreb, sagde bistandsadvokat Louise Traberg Smidt i retten.

Irettesat af dommer

Forsvarsadvokat Rasmus Sølberg, der repræsenterer den 38-årige kvinde, ville vide, om ikke kvinden fra det første par havde været unaturligt opsat på ønsket om at blive mor.

- Du er gået meget langt for det her projekt med at få børn - er det en slags besættelse?, spurgte forsvarsadvokaten, inden han blev afbrudt af bistandsadvokaten, der fandt, at spørgsmålet var langt over stregen.

Og det var dommeren enig i.

- Det spørgsmål må du ikke stille, sagde dommer Poul Hald Andersen.

- Hvorfor ikke?, ville forsvarsadvokat Rasmus Sølberg vide.

- Fordi, hvis man har oplevet barnløshed, så ved man, hvilke følelser der er i spil, sagde dommeren.

Sidste par troede, Cypern var ferie

Imidlertid havde den nu 38-årige kvinde allerede i ugerne inden afrejsen til Cypern været i kontakt med endnu et par, to mænd, hvis største ønske også var at få en familie.

På en klinik i Danmark havde de allerede gennemført en behandling, der dog ikke førte til en graviditet, og så var beskederne blevet færre, fordi den nu 38-årige kvinde skulle på en ferie til Cypern, havde hun forklaret.

Efterfølgende blev sønnen syg, sagde hun, men de havde betalt for en pakkeløsning med tre forsøg på ægopsætning, og de holdt kontakten.

Løj om billede fra fødeafdeling

- I december får vi at vide, at hun selv er syg, hun ligger på hospitalet med kollapset lunge. Hun sender et billede fra en hospitalsseng med en kanyle i armen, sagde vidnet i retten.

quote Vi bliver så glade, det var jo det, vi havde gået og ønsket og set frem til

Vidne i sagen

I dag ved han, at den tiltalte i virkeligheden var på hospitalet for at føde tvillinger, efter hun blev befrugtet med et af de to andre par på rejsen til Cypern – men dengang havde han ingen idé om, at hun lå på føde- og ikke lungeafdelingen.

- Så går der noget tid, og så engang i starten af det nye år melder hun, at så er hun klar, nu kan vi starte op igen.

I juni 2017 blev den tiltalte kvindes egne æg igen forsøgt befrugtet med vidnets sæd og sat op – da er han hverken klar over, at hun et halvt år forinden havde født tvillinger, eller at hendes egne æg er blevet vurderet til at have ganske lav frugtbarhed.

Ikke desto mindre får parret at vide, hun er gravid.

- Vi bliver så glade, det var jo det, vi havde gået og ønsket og set frem til, sagde vidnet lavmælt og kiggede ned i bordet.

Regning på regning

Allerede inden ægopsætningen var han og hans mand begyndt at betale regninger for forskellig medicin, der skulle optimere chancen for graviditet, og da barnet ifølge den tiltalte voksede i maven på hende, fortsatte regningerne med at komme. Denne gang for medicin, der skulle hjælpe hende med at holde på barnet.

De kom som kopier af kontoudtog, og parret fortsatte med at betale.

Op mod 130.000 kroner alene for medicinen, gættede vidnet i retten.

- Vores barn lå jo inde i hendes mave. Hvad gør man ikke for at beskytte sit barn?, sagde vidnet, der i næsten tre måneder troede, han var far til barnet i maven.

Ifølge anklageren var regninger og kontoudtog forfalskede, og den tiltalte var aldrig gravid.

- Det er en kæmpe sorg, at det barn, vi troede var der, nok aldrig har været der. Men selvom der ikke var et barn i virkeligheden, så er følelserne der jo stadig. Sorgen er der stadig, sagde vidnet stille.

Nægter sig skyldig

Torsdag skal det sidste par, der også var med rugemoren på Cypern, afgive forklaring, ligesom rugemorens daværende kæreste er indkaldt som vidne.

Det er fortsat uvist, om den tiltalte 38-årige ønsker at afgive forklaring, eller om hun fortsat vil påråbe sig retten til ikke at udtale sig.

Hun har nægtet sig skyldig i bedrageri mod de tre par.

Det er planen, at der afsiges dom 28. august.