Forældre må fortsætte med at aflevere børn udendørs: - Det er en rædselsfuld ide

Flere institutioner vælger at bevare tiltag mod coronavirus, for eksempel når det gælder afhentning og aflevering af børn.

Selvom der fra fredag ikke længere gælder nogen restriktioner i Danmark, er der stadig flere daginstitutioner, der på eget initiativ opretholder en række coronarestriktioner.

Det gælder for eksempel, at forældre fortsat kun må hente og bringe deres børn udendørs.

quote Jeg synes, det virker lidt fjollet, at jeg ikke må gå ind i børnehaven

Tine Holm Riis, mor til børnehavebarn

Anbefalingen fra myndighederne lyder, at afhentning og aflevering af børn i områder med høj smitte kun foregår udendørs. Alligevel holder en række institutioner flere steder altså fortsat fast i, at den aktivitet ikke må ske indendørs.

Holder fast i tiltag

En af de institutioner, der har bevaret den ordning, er Møllegården i Guldborgsund Kommune.

Her fortæller daglig leder Henriette Mørch Troelsen til TV 2, at man har besluttet at bevare blandt andet udendørskravet, ligesom det heller ikke længere er tilladt selv at medbringe kage og slik ved fødselsdage.

- Forældre er ikke så meget inde, som de plejer at være. De må stadig gerne være med udenfor på legepladsen, men helst ikke for meget indendørs, siger hun.

Restriktionerne har stået på under hele pandemien, men nu har Møllegården altså besluttet, at det giver mening at bevare en del af dem. Og det er der en grund til:

- Vi har selv besluttet at holde fast i de her tiltag, fordi vi kan se, de har medført meget mindre sygdom hos både børn og voksne, siger hun.

Men det er dog ikke alle forældre, der synes, at kravet om udendørs afhentning fungerer i praksis.

Som følge af corona er der kommet øget fokus på rengøring - for eksempel af legetøj. Arkivfoto.
Som følge af corona er der kommet øget fokus på rengøring - for eksempel af legetøj. Arkivfoto.

- Det virker fjollet

For Tine Holm Riis, der har sin fireårige søn i institution i Gentofte Kommune, er det svært at forholde sig til restriktionerne i børnehaven, særligt når resten af landet nu er helt genåbnet.

Hun skal hente og aflevere sin søn udendørs, mens hun gerne må aflevere sin seksårige datter indendørs på skolen.

- Jeg synes, det virker lidt fjollet, at jeg ikke må gå ind i børnehaven. Især når jeg kommer ned på skolen bagefter, hvor jeg gerne må gå indenfor, siger hun til TV 2.

quote Det generer mig, at jeg ikke kan komme med ind og se, hvad mit barn har af tøj og ekstratøj inde i sin garderobe

Anne Preisler Falkenskiold, forælder

Tine Holm Riis forstår godt, hvis pædagogerne har det bedst med at holde forældrene udendørs. Men hun er bekymret for, hvad det betyder for de børn, der ikke er trygge ved at blive afleveret udendørs. Derfor frygter hun, at initiativet skal vare ved:

- Jeg synes, det er en rædselsfuld ide, hvis det fortsætter ind i efteråret og vinteren, især for nye børn, for de har brug for deres forældre, når de skal starte i en ny institution.

Lidt for meget af det gode

Heller ikke Anne Preisler Falkenskiold er tilfreds med udendørsordningen.

Men det skyldes især, at hun ikke har adgang til sin toårige datters garderobe inde i vuggestuen.

- Det generer mig, at jeg ikke kan komme med ind og se, hvad mit barn har af tøj og ekstratøj inde i sin garderobe, siger hun og fortsætter:

- I sidste uge fik jeg både vanter og huer med hjem, og tøj der var en størrelse mindre end det, hun kan passe nu. Der er ikke nogen, der har ryddet op i det længe, og jeg har ikke selv kunnet gøre det, fordi jeg ikke måtte komme indenfor.

Anne Preisler Falkenskiold har ligeledes stor forståelse for, at restriktionerne kan give pædagogerne mere tryghed i jobbet, men hun synes, det er "lidt for meget af det gode."

- Jeg synes måske, det er at gå med livrem og seler, for vores børn skal nok selv ende med at smitte hinanden, hvis det er. Det er ikke nødvendigvis os forældre, der smitter, bare fordi vi kommer indendørs, siger hun.

10. september bortfaldt alle coronarestriktioner i Danmark, ligesom coronavirus ikke længere anses for at være en sygdom af samfundskritisk karakter.