Foråret på vej til at blive det tørreste i 26 år

Der er faldet meget mindre nedbør end normalt i foråret 2022.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Foråret 2022 er allerede nu det næstmest solrige, der er registreret siden 1920 – og kan ende med at slå den blot to år gamle rekord for flest solskinstimer i et forår.

Men det er ikke kun mængden af solskin, der er kendetegnende ved dette års forår.

Mængden af nedbør i løbet af foråret er nemlig langt under det normale, og onsdag formiddag er mængden på 67,8 millimeter på landsplan. Selvom maj slutter med ustadigt vejr, er det kun forventet, at der falder lidt over 10 millimeter regn i alt resten af månedens dage.

Med en anslået mængde nedbør på cirka 80 millimeter i alt, når maj er omme, vil foråret 2022 dermed blive det tørreste, der er målt i 26 år.

Marts 2022 bliver den tørreste, der er målt i dansk vejrhistorie.
Foto: Klaus Nielsen / Privatfoto

I foråret 1996 faldt der 78 millimeter fra marts til maj, og siden da har intet forår – eller anden årstid – været så tør.

De tre måneders forventede nedbør på 80 millimeter vil desuden være den tørreste sammenhængende tremåneders periode siden rekord-sommerhalvåret i 2018, hvor der fra maj til juli (og dermed ikke i en kalenderårstid, red.) faldt 58,8 millimeter på landsplan.

Tørkeindekset rekordhøjt for årstiden

Foråret kom allerede meget tørt fra start, da der blev sat splinterny tørkerekord for marts. Blot 4,2 millimeter regn faldt der i hele landet i årets første forårsmåned, hvilket aldrig før er sket i marts.

Læs også
Vind er godt for klimaet - lige nu får du næsten gratis strøm
Læs også
Vind er godt for klimaet - lige nu får du næsten gratis strøm

Marts blev desuden den sjette-tørreste kalendermåned nogensinde i dansk vejrhistorie og lagde grobund for et tørt forår. Visse steder faldt der ikke en dråbe regn i 33 døgn.

Foråret kan ende som det mest solrige, der er målt i Danmark.
Foråret kan ende som det mest solrige, der er målt i Danmark. Foto: Arne Prip / Privatfoto

Derefter fulgte en april, der bød på næsten normale nedbørmængder, hvor al nedbøren faldt i de første ni døgn. De næste tre uger bød på ekstremt tørt vejr, hvor tørkeindekset nåede sin højeste værdi så tidligt på året.

Maj kommer også til at ende med nedbør under normalen, selvom der isoleret set for maj måned er langt til rekord.

Det tørreste forår i dansk vejrhistorie fik vi i 1974, hvor der kun faldt 46 millimeter.


Nyhedsoverblik