Flot pinsevejr - pinsesolen kommer til at danse

Det bliver også flot vejr 2. pinsedag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter et kort indslag af mere ustadigt vejr bliver vejret i pinsedagene atter sommerligt med tørvejr og sol.

Det er højtryk, der bevæger sig ind over Danmark, der giver os det sommerlige vejr tilbage.

Lørdag kan der stadig komme en enkelt byge, som meget vel kunne falde i Jylland.

Ellers bliver det de fleste steder tørt og solrigt vejr med rolige vindforhold og temperaturer mellem 20 og 23 grader.

Flot pinsevejr

Pinsedag vil pinsesolen starte med at danse, og den vil fortsætte med at skinne hele dagen på en sommerlig dag med temperaturer, der kan nå op mellem 18 og 23 grader.

Varmest ventes det med sydlig og sydøstlig vind at blive i den nordvestlige del af Jylland, mens det ved kyster med pålandsvind bliver noget køligere. 

Vejret de næste fem dage - med sommerligt vejr i pinsen.
Vejret de næste fem dage - med sommerligt vejr i pinsen.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

2. pinsedag fortsætter det flotte og solrige vejr. Dog kan der en overgang komme et højtliggende skydække ind over landet, der kan give et mere sløret solskin.

Temperaturerne vil igen komme til at ligge mellem 18 og 23 grader, og vinden vil friske lidt op fra sydøst og øst.

Det ser således ud til at blive flot løbevejr for de mange tusinde danskere, der i de fem største danske byer sammen med H.K.H Kronprins Frederik løber Royal Run.

Gode chancer for at se pinsesolen danse - for de morgenfriske

I år vil der være rigtigt gode chancer for at se pinsesolen danse. Det kræver dog, at man enten er tidligt på færde - eller går meget sent i seng.

Under alle omstændigheder ser det ud til, at pinsemorgen går hen og bliver med stort set skyfrit vejr. Måske kan det være lidt diset. Men det gør ikke pinsesolen mindre flot.

Pinsesolen danser allerede fra klokken 04.44 på Bornholm og fortsætter hen over landet med at gøre det til klokken er 05.10, hvor Solen som det seneste sted står op i Sydvestjylland.

At se pinsesolen danse er typisk dansk

Hele traditionen omkring den dansende pinsesol er typisk dansk.

Traditionen stammer fra en over hundrede år gammel kristen tradition, hvor man i store dele af i Europa gik ud påskemorgen på en nærtliggende bakke for at se den fromme påskesol danse i fryd over, at Jesus var genopstået.

Nu var koblingen af at stå tidligt op og gå udenfor noget af en brutal morgenaktivitet for de kuldskære ­og måske også mageligt anlagte danskere, hvorfor traditionen heroppe langt mod nord blev rykket lidt tættere på godt vejr.

Traditionen blev i stedet henlagt til pinsen, ­hvor der trods alt er en større statistisk sandsynlighed for, at det er varmere i vejret.

Først blev pinsesolen set dansende over Valby Bakke. Denne skik har bredt sig til resten af landet, hvor de morgenfriske pinsemorgen stadig tager ud for at se den dansende pinsesol.