Familiefar dømt for at forsøge at rejse ind i Danmark med forfalsket corona-svar

Den dømte havde svært ved at skaffe en coronatest i en weekend og klistrede derfor en ny dato på et gammelt testsvar, forklarede han i retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En 44-årig østrigsk mand er dømt skyldig i dokumentfalsk, fordi han i slutningen af januar forsøgte at rejse ind i Danmark med en forfalsket corona-attest.

Det har retten i Nykøbing Falster afgjort torsdag. Manden erkendte sig også selv skyldig.

Han får 60 dages betinget fængsel. Han giver udtryk for, at han er overrasket over de store konsekvenser, det har fået for ham, at forfalske en corona-attest.

- Når jeg ser konsekvenserne i dag, var det en rigtig dum fejl, sagde han torsdag i retten.

Den østrigske mand bor i Tyskland, er gift og far til en datter, og han arbejder som byggeleder på et større anlægsprojekt i Danmark. Han er i Danmark for at arbejde næsten hver uge og kører ofte frem og tilbage, forklarede han i retten.

Mandag 25. januar forsøgte han at komme ind i Danmark via færgen i Rødby, men han blev taget af politiet med den forfalskede corona-attest. Han havde ændret datoen i en gammel negativ test fra 4. december 2020 til 24. januar 2021.

Han forklarede i retten, at han havde klippet et lille stykke papir med en nye dato og klistret det oven på den gamle dato i corona-attesten og derefter kopieret dokumentet. Han håbede ikke, at politiet ville opdage det ved grænsen, sagde han.

Da han kørte fra Tyskland mod Danmark den mandag morgen, var hans formål at tage på arbejde, sagde han.

- Jeg var indstillet på en helt almindelig arbejdsuge. Jeg koncentrerede mig om at komme på arbejde, og så lavede jeg den her fejl, sagde han.

- Svært at få coronatest i weekenden

I Danmark er det et krav at fremvise en negativ corona-test, der er maksimalt 24 timer gammel, for at kunne rejse ind i landet. Derudover skal man have et anerkendelsesværdigt formål, for eksempel et arbejde.

Den dømte forklarede i retten, at det var svært for ham at få en coronatest i weekenden og leve op til kravet om at fremvise et negativt svar, der var under 24 timer gammel, når han kom til den danske grænse mandag morgen.

- Det er ikke en undskyldning - det er er forklaring, sagde han.

Han blev i retten ikke spurgt nærmere ind til, hvorfor det ikke var muligt for ham at få foretaget for eksempel en lyntest om søndagen eller på vejen til Danmark.

13 andre udlændinge dømt for falske testsvar

De seneste to uger er mindst 13 andre udlændinge blevet dømt for at forsøge at snyde sig ind i Danmark med forfalskede corona-attester, viser en gennemgang af retssager, som TV 2 har lavet.

Så sent som i fredags blev fire rumænske mænd idømt 80 dages fængsel og udvisning med indrejseforbud i 6 år for at have forsøgt at rejse ind i landet med forfalskede svar på coronatests.

Også 21. januar blev en polsk arbejdsgiver og fire polske ansatte idømt fængselsstraffe for forfalskede corona-attester. Ifølge politiet havde arbejdsgiveren forfalsket de ansattes attester, så de kunne komme ind i Danmark og arbejde. Han fik fire måneders fængsel, mens de ansatte hver fik 80 dages fængsel.

Læs også
Kvinde idømt fængsel for svindel med lønkompensation - skal betale 579.000 kroner i bøde
Læs også
Kvinde idømt fængsel for svindel med lønkompensation - skal betale 579.000 kroner i bøde

Derudover er yderligere mindst fem personer i øjeblikket under mistanke for at have forsøgt at rejse ind i Danmark med forfalskede attester. De er i øjeblikket varetægtsfængslet.

Europol advarer også om salg af forfalskede corona-attester blandt individuelle og organiserede kriminelle grupper på tværs af Europa.

En afgørelse af "undtagelsens karakter"

I dagens dom fik den dømte en mildere straf end de andre udlændinge, der er blevet dømt for lignende lovovertrædelser de seneste uger.

Anklageren havde da også lagt op til en hårdere straf og krævet 80 dages ubetinget fængsel og udvisning med indrejseforbud i 6 år. Anklageren mente, at straffen skulle skærpes, fordi dokumentforfalskningen blev begået i forbindelse med coronapandemien, hvilket ifølge ny lovgivning kan give op til det dobbelte i straf.

Dommeren fulgte påstanden om, at coronapandemien er en skærpende omstændighed, og derfor fik østrigeren 60 frem for 30 dages fængsel. Men dommeren lod ham slippe med en betinget straf, så dømte skal ikke i fængsel og afsone.

Dommeren afviste også påstanden om at udvise ham. I stedet fik han en advarsel om udvisning, hvilket betyder, at han kan forvente at få et forbud mod at rejse ind i Danmark, hvis han begår tilsvarende kriminalitet.

- Det er en afgørelse, der har undtagelsens karakter, lød det fra dommeren.

Dommeren lagde blandt andet vægt på dømtes "gode personlige relationer", at han har et "lovligt og højtkvalificeret arbejde" i Danmark, og at han vil miste sit arbejde, hvis han får forbud mod at rejse ind i Danmark.

- Og jeg går ud fra, at det ikke kommer til at gentage sig?, spurgte dommeren.

- Nej, sagde den dømte østriger.

Den dømte virkede lettet over strafudmålingen og sagde straks efter dommen, at han ikke vil anke sagen til landsretten. Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at beslutte, om sagen skal ankes.


Nyhedsoverblik