Få gode råd til at håndtere skybrud

TV 2 VEJRET har fået gode råd fra forsikringsselskabet Tryg til, hvad man skal gøre efter et skybrud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag viser prognoserne, at en tordenfront kommer op over Danmark. I forbindelse med de tordenbyger er der risiko for, at der kan dannes skybrud.

Skybrud:

Ved et skybrud er regnen ekstra kraftig, og i yderste tilfælde kan det lede til oversvømmelser i boligen. Oversvømmelser kan for eksempel være en konsekvens af, at vandstanden i en fjord stiger ved store nedbørsmængder.

Ifølge Tryg kommer de værste oversvømmelser i kælderen. Her skyldes oversvømmelserne nemlig ofte opstigende kloakvand, der som følge af kraftig regnskyl trænger op gennem gulvafløb, toilet og vask.

Dermed er det ikke kun saltvand eller ferskvand, der trænger ind i bygningen, men også kloakvand, der har den ulempe, at det indeholder mange bakterier, der kan forårsage alvorlige sygdomme hos mennesker.

Det kan være leverbetændelse, stivkrampe eller Weils sygdom, der i værste fald kan være dødelig.

Skadeschef i Tryg Charlotte Dietzer giver her en række gode råd til, hvordan man skal handle, hvis uheldet er ude, og ens bolig bliver oversvømmet på grund af skybrud.

Gode råd:

Sådan forebygges opstigende kloakvand

Opstigende kloakvand kan forebygges ved at installere tilbageløbsstop, højtvandslukke eller pumpebrønd, lyder det fra Tryg.

Det sikrer dig dog ikke mod, at kloakvand trænger ind i bygningen udefra, hvis det lokale kloaknet overbelastes og forårsager oversvømmelser af omgivelserne.

Vær derfor også opmærksom, hvis fortov, veje og stier med mere er blevet oversvømmet. Det kan være opstigende spildevand fra kloakken, og hverken børn eller voksne bør opholde sig i vandet.

Sommerhalvåret har flest skybrud

Højsæsonen for skybrud er i sommerhalvåret fra maj til og med september, hvor atmosfæren kan indeholde store mængder vanddamp. Men skybrud kan faktisk ske hele året, selvom de er meget sjældne i vinterhalvåret.

Hvert år er der gennemsnitligt 22 dage, hvor der et eller andet sted i Danmark forekommer skybrud. Med 7,1 dage i snit er der flest dage med skybrud i august, skarpt forfulgt af juli med 5,2 dage.

Døgn med skybrud
Foto: TV 2 VEJRET

Sådan er du forsikringsdækket

Ifølge Forsikring og Pension, er der som hovedregel forsikringsdækning ved mere end 40 millimeter regn i løbet af 24 timer eller mere end 15 millimeter på 30 minutter.

Tryg fortæller endvidere, at der kan være forskel på forsikringsselskaberne. Nogle forsikringsselskaber dækker også, hvis der er faldet mellem 30 og 40 millimeter på et døgn.