Ekstrem tørke kan give hesteejere økonomiske kvaler

Landets hesteejere har allerede nu måttet tage hul på vinterens foderlager.

Tema: Den lange sommer-tørke i 2018
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tørken skaber ikke kun problemer for de danske landmænd. Det varme vejr udfordrer også landets hesteejere. 

Mange steder har de høje temperaturer resulteret i så tørre marker, at hestene ikke har kunnet græsse, som de ellers plejer på denne tid af året. Derfor må rideskoler og hesteejere tage forskud på vinterens grovfoder - og købe ekstra ind. 

Den høje efterspørgsel har allerede resulteret i prisstigninger, og i længden kan det give hesteejerne økonomiske kvaler. 

Har taget hul på vinterens forråd

Det gælder blandt andet i Ringsted hos Ridecenter Team Cabe, hvor hestene for øjeblikket ikke spiser det, de plejer. I stedet for at spise det græs, som plejer at vokse på markerne, må hestene tage forskud på glæderne og spise vinterens forråd af stråfoder.

- I det store hele betyder det ikke noget for hestene, men det betyder jo en masse økonomisk for os. Det vi bruger nu til at give dem på markerne, det var jo det, vi skulle have brugt til vinter. Derfor er vi nødt til at købe ekstra foder ind, siger leder af Ridecenter Team Cabe, Britt Beck. 

Også hos firmaet Hestewrap.dk, som lever af at levere hestefoder, kan tørken tydeligt mærkes.

- Konsekvenserne er, at vi højst sandsynligt ikke kan lave mere hø i år, fordi det bliver så sent på sæsonen, at vi får for dårligt vejr til at lave hø, siger Thomas Clausen fra Hestewrap.dk.

Han råder landets hesteejere til at hamstre vinterfoder til hestene allerede nu.

- Lige nu bliver jeg kimet ned af hesteejere, der mangler grovfoder, siger Thomas Clausen, som også er begyndt at undersøge mulighederne for at skaffe foder fra udlandet.

Flere køer på slagterierne

Tørken betyder også, at flere køer end normalt bliver sendt til slagtning. Det er nemlig svært at finde nok føde til de økologiske køer. 

- I øjeblikket har vi et antal slagtninger, som er dobbelt i forhold til, hvad vi plejer på dette tidspunkt. Normalt ligger vi relativt lavt i slagtninger, fordi køerne går og spiser græs ude på marken. Det gør de af gode årsager ikke nu, der er simpelthen ikke noget, siger Henrik Biilmann, direktør for slagteriet Friland i Randers, til TV 2 Østjylland.

På slagteriet kan man lige nu godt få afsat det ekstra kød, men bekymringen strækker sig længere ud i fremtiden.

- Den største bekymring, vi har, er faktisk på lang sigt om et halvt eller helt år, at vi kommer til at mangle kød, fordi den samlede besætning bliver reduceret ret markant. Hvis vi får mangel på kød til foråret og sommeren næste år, så vil vi se en prisstigning på det tidspunkt, siger Henrik Biilmann.