Ejer af hus dækket af is har prøvet det før: - Dengang var der 30-50 centimer overalt

TV 2 VEJRET har talt med ejeren af det sommerhus i Faxe Ladeplads, der er dækket af et tykt ispanser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bidende sibirisk kulde, kraftig blæst og store bølger.

Det er kombinationen, der de seneste to dage har givet anledning til spektakulære ispansre rundt omkring langs de østvendte kyster i Danmark.

Især et sommerhus ved kysten ud for Faxe Ladeplads på Sjælland er på kort tid blevet landskendt, som følge af det enorme ispanser, der dækker huset.

quote Da tøvejret satte ind, gik der vel en uge eller to førend al isen var smeltet bort igen. Og lykkeligvis var der ikke sket nogen skade på huset

Per Nørgaard, Faxe Ladeplads

Per Nørgaard, som ejer sommerhuset i Faxe Ladeplads, fik sig noget af en overraskelse, da hans kammerat i fredags sendte et billede af sommerhuset ved kysten.

- Det ser jo helt vildt ud. Man kan i hvert fald ikke komme ind i huset fra havsiden, siger Per Nørgaard, da TV 2 VEJRET talte med ham søndag eftermiddag. 

- Heldigvis er der også en dør på landsiden, som er fri for is - og her kan man godt komme ind i huset.

Du kan stadig nå at se huset dækket af is

Per Nørgaard har haft sommerhuset ved Fakse Bugt i 20 år, og kun én gang før har sommerhuset været dækket af et endnu tykkere lag is.

- Det var tilbage i vinteren 2010. Da det var værst, lå der 30-50 centimeter is på huset. Vi var nede for at kigge på huset, og da vi låste os ind for at varme en kop kaffe, var det en særdeles speciel oplevelse. Der var helt mørkt og fugtigt inde i huset.

I modsætning til hvad man måske kunne frygte, så skete der heldigvis ingen skader på huset.

- Da tøvejret satte ind, gik der vel en uge eller to førend al isen var smeltet bort igen. Og lykkeligvis var der ikke sket nogen skade på huset. 

Per Nørgaard har ikke selv været nede for at se på sommerhuset i denne omgang.

- Jeg regner dog med at kigge ned til huset en af de nærmeste dage, for det ser jo både flot og fascinerende ud.

Allerede fra tirsdag kan der efterhånden forventes temperaturer over frysepunktet døgnet rundt, så hvis man skal nå at se det imponerende skue til fulde, skal det være mandag eller tirsdag. 

 
 
Foto: Claus Larsen