Det milde forår sender bierne i luften

Varmen har skabt forårsfornemmelser ved de danske bistader.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom kalenderen siger vinter, er foråret i den grad sat ind hos de danske bier. Inden for to uger er temperaturen steget over 20 grader. Og det sætter gang i bistaderne.

- Bierne holder rigtig meget øje med temperaturen, når de sidder inde i stadet. Lige så snart der bare er en solstråle og omkring ti grader, så skal de ud, fortæller den fynske biavler Lars Fischer.

Det kan ses ved bistaderne, hvor bierne er begyndt at flyve ud for at skaffe den pollen og nektar, som de skal bruge for at komme i gang med sæsonen og den nye generation af forårsbier.

Efter en lang vinter er det særligt et sted, der trykker. Bier forretter nemlig ikke deres nødtørft, hvor de sover.

- Det første en bi skal, når den kommer ud, det er faktisk på toilettet. Den har siddet hele vinteren og holdt sig, og så er den altså rimelig fyldt til sidst, siger Lars Fischer.

Når man skal, så skal man

Når bierne har tisset af, kan forårets arbejde begynde.

- De ved godt, at de har travlt. De skal have mor – dronningen – til at lægge en hel masse æg. Der går ikke lang tid endnu, før pilen blomstrer, og når pilen blomstrer, så går det virkelig løs, når man er bi, forklarer Lars Fischer.

Pilen med de karakteristiske gule rakler springer normalt ud i marts. Men bierne er nu allerede i sving med forberedelserne.

Læs også
Yderst sjælden bi fundet i Sorø – den er kun blevet set to gange på 50 år
Læs også
Yderst sjælden bi fundet i Sorø – den er kun blevet set to gange på 50 år

Selvom varmen er kommet pludselig, frygter Lars Fischer ikke for sine bier.

- Der er altid nogen, der flyver for tidligt ud, og de dør altså i sneen. Jeg ved ikke hvorfor, men de kan simpelthen ikke vente. Men når det først bliver varmt, så er det godt for bierne, siger Lars Fischer.

Bierne kan godt klare det, hvis det sætter ind med frost igen, men det kan give problemer. Bier, der ikke er hjemme i stadet, kan fryse ihjel, og selve stadet vil bierne skulle holde frostfrit.

Det kræver en del energi at varme stadet op til de fornødne 35 grader i frostvejr, og den energi kan altså komme ved, at de voksne bier spiser de larver og æg, som alligevel ville være gået til.

Bierne varmer bistadet op ved at vibrere med brystmuskulaturen. Det er de samme muskler, de bruger til at flyve med, men når de varmevibrerer, kan de slå vingerne fra.

Det kræver dog hård frost hen over efteråret, hvis kannibalisme og frostdød skal blive et problem.

Bier i byen

Lars Fischer har avlet bier gennem en årrække med sin faste makker Zofuz Knudsen i landlige omgivelser udkanten af Odense.

Læs også
Udenlandsk honning sender danske biavlere i knæ
Læs også
Udenlandsk honning sender danske biavlere i knæ

I de senere år er de også begyndt at eksperimentere med storbybier, der stort set kun har adgang til kulturplanter, hvilket giver en helt anden honning.

De to biavlere har flere år i træk vundet prisen for intet mindre end verdens bedste honning på den internationale biavlerkonference Apimonda.


Nyhedsoverblik