Der kan falde sne natten til juleaftensdag

Hvor stor er chancen for en landsdækkende hvid jul? Vi giver dig svaret hele december, hvor vi hver dag stiller hvidjulsbarometeret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hver dag frem til 24. december tager TV 2 VEJR temperaturen på julesneen – og holder øjnene stift rettet mod chancen for den hvide jul.

Til det formål bruger vi hvidjulsbarometeret, som viser, hvor mange procents sandsynlighed, vi vurderer, der er for en landsdækkende hvid jul.

For at få landsdækkende hvid jul skal der om eftermiddagen juleaftensdag ligge mindst 0,5 centimeter sne i 90 procent af landet.

TV 2's hvidjulsbarometer.
TV 2's hvidjulsbarometer. Foto: TV 2 VEJRET

8. december er hvidjulsbarometeret blevet skruet op på 25 procents chance for en landsdækkende hvid jul.

Derfor står hvidjulsbarometeret, som det gør

Meget kan stadig nå at ændre sig frem imod juleaften, men går man og ønsker sig en hvid jul, er der faktisk positive takter i decembervejret.

Et kig i langtidsprognoserne afslører nemlig, at der bliver leget med et ganske udbredt snedække natten til juleaftensdag.

Samtidig spår de, at kulden generelt har godt fat i Danmark det meste af december. Dermed kan nye mængder sne blive liggende over en længere periode.

Læs også
Næstveds julemand stopper
Læs også
Næstveds julemand stopper

Nedenstående prognose er fra den amerikanske vejrmodel GFS, der i skrivende stund går frem til midnat mellem 23. og 24. december. Prognosen viser et ganske udbredt snedække.

Der er stadig - meteorologisk set - meget længe til jul, men modellerne har i høj grad grobunden for den hvide jul. Hvidjulsbarometeret for hele landet er derfor opjusteret til 25 procent, men i Nordjylland er sandsynligheden noget større.

Mere om hvidjulsbarometeret

Hvidjulsbarometeret er efterhånden blevet indbegrebet af jul på TV 2 VEJR, hvor vi sædvanen tro begynder allerede ved julemånedens start som ved enhver anden julekalender.

De første dage af december er det svært at sige noget konkret om julevejret, og barometeret bliver derfor justeret med baggrund i statistisk materiale, langtidsprognoser, tendenser og måske et enkelt vejrvarsel.

Hvid jul - siden 1874

År med landsdækkende hvid jul i Danmark – siden år 1874:

 • 2010

 • 2009

 • 1995

 • 1981

 • 1969

 • 1956

 • 1938

 • 1923

 • 1915

 • 1887

 • 1886

 • 1876

Når vi kommer ind i den anden decemberuge, begynder de første 'rigtige' vejrmodeller, som vi anvender på TV 2 VEJR, at vise os deres spæde bud på julevejret.

Dem vil vi anvende i forbindelse med justeringen af hvidjulsbarometeret, og de giver os allerede 8. december de første 'rigtige' bud på, hvilken retning julevejret kan tage.

Frem til 15.-16. december er usikkerheden fortsat meget stor i vores prognosemodeller, men fra cirka 10 dage før juleaften vil prognosen normalt blive mere og mere sikker – og flere prognosemodeller begynder samtidig at vise sig med deres bud.

Fra fem til syv dage før jul bliver prognoserne dag for dag mere og mere sikre.

Sne
Læs også
Advarer om glatte veje flere steder
Sne
Læs også
Advarer om glatte veje flere steder

Sidste år havde vi landsdækkende grøn jul for andet år i træk. Siden 2013 er det kun i 2018, der har budt på en lokal hvid jul. De resterende har været grønne.

I både 2009 og 2010 havde vi landsdækkende hvid jul. Begge år stod hvidjulsbarometeret på 100 procent juleaften.

Om det sker igen i år, kan du følge med i her på VEJR.TV2.DK og i TV 2 VEJRs tv-vejrudsigter på TV 2 og TV 2 NEWS.