Der er en grund til du nyser og øjnene løber i vand - højeste antal birkepollen i flere år

Antallet af birkepollen i luften eksploderede i weekenden over Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Er du en af de mange pollenallergikere i Danmark, er der en god grund til, at du i disse dage måske nyser mere end normalt, og dine øjne løber i vand.

Da pollentallet for birk fredag og lørdag i det solrige og sommerlige vejr eksploderede, nåede antallet af pollen i luften det højeste niveau i fire år.

Pollentallet nåede sit foreløbige maksimum lørdag, da det i København nåede 988.

Allerede ved et pollental på 100 betegnes det som højt, og vi skal tilbage til rekorden i 2014 for at finde et højere antal birkepollen i luften et sted i Danmark.

Dengang blev der målt et pollental på hele 5275 i Viborg og 4215 i København.

Flere rekorder inden for de seneste 25 år

Antallet af birkepollen i luften i Danmark er generelt steget i de seneste 25 år - til stor gene for de mere end en million danskere, der i større eller mindre grad lider af pollenallergi. 

Den tidligere rekord fra 2006 lød på 4381 i København, mens man i 1993 havde et pollental på 2432, der dengang også var rekord.

Skyldtes sommerligt forårsvejr

Det høje antal pollen, der blev målt lørdag, skyldtes primært det pludselige solrige og varme sommerlige vejr, som ramte Danmark torsdag, fredag og til dels også i weekenden.

Pollentallet er det gennemsnitlige antal pollen i luften per kubikmeter luft, og det måles dagligt i København og i Viborg af DMI og Astma-Allergi Danmark.