Danskerne ændrer coronavaner – hvornår skal du blive hjemme med sygdom?

I bunden af artiklen kan du se, hvilke regler og anbefalinger der gælder nu. Og du kan læse, hvornår du bør blive i sengen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med 1127 smittede det seneste døgn og en positivprocent på knap to, er der ingen tvivl om, at vi stadig lever midt i en epidemi.

Men det er tilsyneladende ikke noget, der bekymrer danskerne synderligt. Det forklarer Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og ansvarlig for Hope-projektet.

- Der er ingen tvivl om, at der er sket et markant skifte siden januar. På trods af at vi ser en stor stigning i infektionsrelaterede symptomer som hoste og ondt i halsen, er der klart færre, der bliver testet, siger han til TV 2.

Afstand og hygiejne

Ændringen i mentaliteten startede allerede i januar, hvor antallet af indlæggelser toppede, og siden er det kun gået én vej.

Det er dog ikke kun med hensyn til at lade sig teste, at vores coronavaner har ændret sig, det er også i forhold til de generelle anbefalinger og retningslinjer, der ellers skal beskytte os.

- Vores data viser, at der er sket et mindre fald i danskernes hygiejne, men i forhold til afstand har faldet været massivt, siger Michael Bang Petersen.

Opmærksomhed på afstand

Kilde: HOPE-projektet, Aarhus Universitet
Kilde: HOPE-projektet, Aarhus Universitet

Ifølge Hope-projektets rapport, der er lavet med data fra Gallup, om danskernes smitteforebyggende adfærd var næsten 90 procent af danskerne i januar opmærksomme på at holde afstand til hinanden. I oktober er det tal under 60.

- Helt generelt gælder det, at jo yngre man er, desto mindre opmærksom er man på de generelle anbefalinger, siger Michael Bang Petersen.

Opmærksomhed på hygiejne

Kilde: HOPE-projektet, Aarhus Universitet
Kilde: HOPE-projektet, Aarhus Universitet

Truslen nogen føler

Der kan ifølge Michael Bang Petersen være flere årsager til, hvorfor der er sket en så stor ændring i forhold til vores smitteforebyggende adfærd.

Den ene er, at alle coronarestriktionerne er ophævede, og danskerne fra 10. september igen kunne bevæge sit frit og bruge byerne. Den anden er vaccinerne.

- Med vaccinerne fik vi mulighed for at bevæge os, som før pandemien startede, og samtidig har mange fået en følelse af, at de faktisk ikke kan blive syge med coronavirus, siger professoren.

Selvom særligt de yngre borgere opfører sig som i tiden før pandemien, er der stadig en gruppe på mere end 40 procent, der føler, at coronaepidemien udgør en trussel for dem.

- Nogle føler måske, at vi er tilbage i 2019, men der er mange, som føler sig truede, og som mener, at der er store omkostninger forbundet med anbefalingerne, siger Michael Bang Petersen.

Trusselsfølelsen

Kilde: HOPE-projektet, Aarhus Universitet
Kilde: HOPE-projektet, Aarhus Universitet

Er du en af dem, der lidt har glemt, hvilke regler og anbefalinger - og måske symptomer - der gør sig gældende, kan du læse med nedenfor.

Symptomer - og hvornår man skal blive hjemme?

Hvordan smitter coronavirus?

Hvad med test?

Nærkontakt, vaccination og isolation

Hvor skal du benytte mundbind?