Danskere glemmer at smide mundbind i skraldespanden

Plastikbindene bør erstattes med genanvendelige, siger miljøorganisation. Men det er muligvis ikke den bedste løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mundbind ender på gaden og i naturen under coronaepidemien.

- Vi begynder at se nogle rapporter både fra Danmark og fra andre steder i verden, hvor vi ser de her engangsmundbind ligge og flyde i miljøet, siger Kristian Syberg, der er lektor på Institut for Miljø og Naturvidenskab på RUC.

quote Det er vigtigt, at engangsmundbindene smides forsvarligt væk efter brug. Man skal enten smide det brugte mundbind direkte i en skraldespand eller tage mundbindet i tasken eller lommen

Sundhedsstyrelsen

Det får miljøorganisationer til at råbe vagt i gevær.

- Det er endnu et eksempel på vores engangsplastikkultur. Det er ellers et af de steder, hvor vi kunne være smarte og genbruge, siger Henrik Beha Pedersen, der er direktør i miljøorganisationen Plastic Change.

Den bedste dokumenterede effekt

Regeringen indførte fra 22. august, at rejsende skal bære mundbind i offentlig transport i hele landet.

Fordi mundbind skal bæres i offentlig transport, bliver bindene ofte efterladt ved busstoppesteder og togstationer. Af samme grund har DSB sat 15 ekstra skraldespande op på landets 15 største togstationer.

Det er Sundhedsstyrelsen, der har anbefalet regeringen at indføre mundbind. Sundhedsstyrelsen har tirsdag ikke haft mulighed for at stille op til et interview.

emil_helmsritzau_scanpix.jpg
Læs også
Studerende vil med i ordning om gratis mundbind
emil_helmsritzau_scanpix.jpg
Læs også
Studerende vil med i ordning om gratis mundbind

I en skriftlig kommentar til TV 2 skriver styrelsen, at de anbefaler, at danskerne bruger engangsmundbind, da disse har den ”bedste dokumenterede effekt for forebyggelse af smitte med coronavirus".

- Det er vigtigt, at engangsmundbindene smides forsvarligt væk efter brug. Man skal enten smide det brugte mundbind direkte i en skraldespand eller tage mundbindet i tasken eller lommen, hvis ikke der er en skraldespand i nærheden. Det skal man gøre både for beskytte miljøet, men især for at sikre at et mundbind, der er forurenet med coronavirus, ikke overfører virussen til andre, skriver Sundhedsstyrelsen.

Bomuld vs. plastik

I sit skriftlige svar skriver Sundhedsstyrelsen, at de har åbnet op for, at rejsende bruger stofmundbind, "som kan genbruges efter vask ved 60 grader".

Det falder i hak med Plastic Change, der ønsker, at alle bør erstatte engangsbindene med genanvendelige.

Hvor et engangsmundbind er lavet af plastik, er et genanvendeligt stofmundbind lavet af bomuld. Endnu er der ikke lavet undersøgelser over, hvilke type mundbind der udgør den største belastning for miljøet.

20200815-163211-l_59mb.jpg
Læs også
Nu skal du have mundbind på for at køre i bus og tog
20200815-163211-l_59mb.jpg
Læs også
Nu skal du have mundbind på for at køre i bus og tog

- Hvis du bruger bomuld, er der et stort pesticidforbrug og stort forbrug af vand, så der kan være store belastninger, hvor det bliver produceret. Til gengæld har engangsmundbindet ingen værdi, når det er blevet brugt en enkelt gang, siger Kristian Syberg.

Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen om mundbind kom i kølvandet på, at der flere steder i Danmark blev registreret en stigende smitte. Særligt Ringsted og Aarhus var hårdt ramt, hvilket fik regeringen til at indføre krav om brug af mundbind i offentlig transport i Aarhus og siden hen i hele landet.


Nyhedsoverblik