¨

Danmark rammes af iskoldt vejrfænomen

Om foråret er der en tendens til, at vinden i en periode går i øst - ofte sker det i eller omkring påskedagene. Deraf navnet påskeøsten. Foto: Jesper Christensen

Kold luft blæser fra øst nu mod Danmark - fænomenet betegnes som påskeøsten.

I samarbejde med tv2.dk

En lidt forsinket påskeøsten sender i de kommende døgn kold luft mod Danmark fra øst og nordøst.

Det giver koldt vejr - især om natten, hvor temperaturen lokalt kan nå ned nær -5 grader.

Den kolde luft, der oprindeligt stammer fra Rusland strømmer tirsdag og onsdag ned over Danmark og giver tirsdag blot temperaturer mellem 5 og 7 grader, og onsdag bliver det kun lidt varmere.

Natten til både onsdag og torsdag vil temperaturen kunne nå ned under frysepunktet i store dele af landet, og i den indre del af landet kan temperaturen falde helt ned til -5 grader.

Først torsdag hører den kolde østenvind op og det bliver lunere.

Påskeøsten - et forårsfænomen

Om foråret er der en tendens til, at vinden i en periode går i øst - ofte sker det i eller omkring påskedagene. Deraf navnet påskeøsten.

Grunden til denne ofte tilbagevendende østenvind i foråret skyldes dannelse af et højtryk over Skandinavien kombineret med lavt tryk over Mellem- og Sydeuropa. 

Læs også Foråret kan endnu ikke finde frem til Danmark

Over Mellem- og Sydeuropa opvarmes luften meget her i foråret og det kontinentale vinterhøjtryk nedbrydes, og det erstattes af gode betingelser for faldende lufttryk. Over De Polare Egne er det endnu koldt og det arktiske og sibiriske kuldehøjtryk har endnu gode betingelser.

Disse stabile vinterhøjtryk kan undertiden placere sig over Skandinavien og sammen med det lavere tryk over Mellemeuropa give os en periode - ofte af længere varighed med vind fra øst.

Kan blive et rart bekendtskab med en læfuld krog

Påskeøsten bringer kold og tør luft fra Rusland frem mod Danmark. På sin vej kan den opvarmes noget, men generelt er Påskeøsten en kold fornøjelse - ikke mindst på grund af det blæsende vejr, som bevirker, at temperaturen føles lavere end den er (Windchill).

Desuden oplever vi ofte med østenvind om foråret store temperaturforskelle hen over landet. Ved østvendte kyster har man det køligt med temperaturer der ligger tæt på havets - mens man bare nogle kilometer inde i landet vil have det mærkbart varmere.

Da luften opvarmes hen over land vil vi med påskeøsten have det varmest i den vestlige del af Jylland og på Øerne - dvs. Vestjylland, Vestfyn og Vestsjælland.

Påskeøsten bringer dog ofte tørt og solrigt vejr med sig - så kan man finde en læfuld krog, så kan en påskeøsten blive et rart bekendtskab.

I samarbejde med tv2.dk
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App