Corona-mutationer øger risikoen for kontaktsmitte

Rengøring er stadig et vigtigt værktøj i kampen mod smitte med coronavirus ude i erhvervslivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Smitsomme varianter som den sydafrikanske og britiske mutation vil også føre til mere virus på overflader som dørhåndtag, skriveborde, knapper på kaffeautomaten og andre genstande, som mange menneskehænder rører ved i løbet af en dag.

- I og med de her varianter udskiller mere virus, så vil der også komme en øget risiko for smitte af den simple grund, at der vil blive afsat mere virus i de nære omgivelser, siger Brian Kristensen, som er leder af den centrale enhed for infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

quote Hver gang du tager din hånd op til næsen, munden og så videre, så tænk over, hvor den har været før

Brian Kristensen, Statens Serum Institut

Mandag genåbner dele af Danmark, herunder mindre butikker, der for eksempel ikke alle har automatiske skydedøre som de fleste supermarkeder. Det er ifølge Brian Kristensen en kærkommen lejlighed til at genopfriske nogle af de regler, som de fleste borgere efterhånden har på rygraden.

Hold hånden fra ansigtet

Selv om risikoen for smitte via kontaktflader er lavere, så er den der stadig, lyder det:

- Hver gang du tager din hånd op til næsen, munden og så videre, så tænk over, hvor den har været før. Og hvis du ikke er sikker, så vask dine hænder, siger Brian Kristensen.

Meget står stadig hen i det uvisse i forhold til smitteudbruddet med den sydafrikanske variant af covid-19 i det københavnske nordvestkvarter, hvor to familier, der tilsyneladende ikke kender hinanden i forvejen, er blevet ramt af den mere smitsomme variant.

Læs også
Borgmester er bekymret over smitteudbrud med britisk coronavariant i Haslev
Læs også
Borgmester er bekymret over smitteudbrud med britisk coronavariant i Haslev

En teori fra Styrelsen for Patientsikkerhed lød lørdag, at smitten kunne være sket gennem såkaldt kontaktsmitte, hvor smittede personer eksempelvis har taget fat i samme dørhåndtag eller haft fælles aktiviteter i en opgang eller lignende. Styrelsen vurderer dog også, at smitten kan være sket ved, at medlemmer af de to familier for eksempel har passeret hinanden i en døråbning eller lignende.

Rengøring er stadig vigtig

Helt konkret foregår smitte fra kontaktflader gennem det, man i Sundhedsstyrelsen kalder indirekte smitte, hvor en smittet med host, nys eller berøring har afsat virus på genstande eller kontaktflader. Det kan for eksempel være håndtag eller kontakter.

- Den næste person, der berører samme flade, kan så føre smitte til egne slimhinder i øjne, næse eller mund, lyder det i Sundhedsstyrelsens vejledning til forebyggelse af smitte.

Nylige studier, som blandt andet er omtalt i britiske The Guardian, viser dog også, at den form for smitte sker sjældent, og at god håndhygiejne kan være tilstrækkeligt til at forhindre det.

Læs også
Flere testcentre til regionen - her kan du blive lyntestet
Læs også
Flere testcentre til regionen - her kan du blive lyntestet

Men risikoen er der, og måske især med de nye varianter, der udskiller mere vira, lyder det fra Brian Kristensen:

- Når du hoster noget ud, så skal virus falde ned, og derfor rammer det overflader, siger han.

Han lægger stadig vægt på, at rengøring er et vigtigt element i at forhindre den form for smitte. Langt hen ad vejen kan man godt klare sig med en god håndhygiejne, hvor man spritter af hver gang man rører ved en overflade:

- Men det gør folk jo ikke for at sige det ligeud. Så derfor er det fornuftigt stadig at gøre de overflader rene, siger Brian Kristensen.

Gerne flere gange dagligt

Netop rengøring på arbejdspladser har fået øget fokus under coronaepidemien herhjemme.

Arbejdstilsynet har blandt andet lavet en guide til virksomheder, der understreger, at for eksempel håndtag, gelændre, lyskontakter, bordoverflader, kasseapparater, dankortterminaler, computere og tablets skal rengøres regelmæssigt. "Gerne flere gange dagligt", lyder det.

Læs også
Butikker kan åbne igen: - Det var en rigtig dejlig nyhed
Læs også
Butikker kan åbne igen: - Det var en rigtig dejlig nyhed

Efter udbruddet i Københavns nordvestkvarter lød det også Sundheds- og Omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), at Københavns Kommune havde sat gang i en større rengøringsopgave i det smittede område.

Helt konkret sørgede man for, "at der bliver gjort rent i alle opgange derude, vaskekældre bliver desinficeret og så videre, så man ikke kan få spredt smitte".


Nyhedsoverblik