Bor du i en skilsmisse-kommune? Her bliver flest par skilt

Ægtepar fra Midt- og Vestjylland havde langt færre skilsmisser i 2016 end Holbæk og Sorø. Se, hvordan det står til i din kommune her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

17.146 ægtepar blev skilt i 2016. En stigning på 6 procent i forhold til året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Men det er ikke alle steder i landet, at skilsmisserne ramte lige hårdt. Nogle kommuner i Danmark havde nemlig langt flere skilsmisser end andre.

I 2016 var der således flest, der blev skilt i Københavns Kommune, nemlig 21 ud af hver 1000 gifte, hvorimod en række Midt- og Vestjyske kommuner som Herning og Lemvig Kommune havde henholdsvis 12 og 13 skilsmisser per 1000 indbygger.

Fristelser i storbyen

Sociolog Emilia Van Hauen ikke overrasket over, at skilsmisseraten i København er langt højere end Vest- og Midtjylland 

- Det er ikke spor mærkeligt, at København ligger så højt, fordi det er en storby. Der er flere mennesker, flere distraktioner og flest mulige oplevelser, man kan blive udsat for, der kan udfordre ægteskabet, siger hun.

- At der er få skilsmisser i Vest- og Midtjylland er ligeså lidt overraskende. Folk, der flytter dertil har netop ikke behov for en masse stimuli og forandring, det er også her vi ser mange sølv- og guldbryllupper. 

Præst: Det er trist og tankevækkende

Frederik Berggren Smidt, der er sognepræst og pastoral leder i Fredens-Nazareth Kirke på Østerbro i København, er ærgerlig over, at Københavns Kommune ligger i top af netop denne liste. 

- Jeg synes, det er trist og tankevækkende at høre, siger han. 

Sammen med sin kone tilbyder han parkurser i kirken, og han oplever blandt andet, at folk har meget store forventninger til både parforholdet og sig selv.

- Jeg tror, noget af problemet er urealistiske forventninger til ægteskabet. For det første tror vi, at ægtefællen skal kunne opfylde alle vores behov, for det andet tror jeg, at vi i storbyen har en større risiko for at ville alting på engang. Vi skal have et godt og nærværende parforhold, være gode forældre, realisere vores kondital, på efteruddannelse og alt muligt andet, siger han. 

Hvis du klikker her, kan du se et Danmarkskort med skilsmisser i hver enkel kommune.

Her kan du se, hvilke ti kommuner, der havde flest skilsmisser per 1000 gifte indbygger i 2016:

 1. København
 2. Fanø
 3. Holbæk
 4. Ishøj
 5. Sorø
 6. Kalundborg
 7. Ringsted
 8. Næstved
 9. Slagelse
 10. Halsnæs

Her kan du se, hvilke ti kommuner, der havde færrest skilsmisser per 1000 gifte indbygger i 2016:

 1. Christiansø
 2. Læsø
 3. Kerteminde
 4. Vesthimmerland
 5. Rebild
 6. Lemvig
 7. Furesø
 8. Struer
 9. Allerød
 10. Sønderborg