Boligmarked vender og lokker flere danskere på landet

Salget af boliger er faldende i forstaderne, mens flere flytter til landkommuner som Holstebro, Thisted og Lolland, viser ny analyse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Huse på tvangsauktion, tomme butiksfacader og skoler, der må lukke. 

Finanskrisens indflydelse på boligmarkedet har især haft konsekvenser for de danske landsbysamfund. 

En tendens, der imidlertid er begyndt at vende.

quote Med den nye udvikling får vi et boligmarked, der er i bedre balance

Ane Arnth, vicedirektør i Finans Danmark

Siden 2015 er hussalget i landets yder- og landkommuner steget med 14 procent. Til sammenligning ligger fremgangen i bykommunerne på blot tre procent i samme periode. Det viser en analyse fra Finans Danmark, en interesseorganisationen for landets realkreditinstitutter.

Hovedstaden oplever fald i bolighandel

Danskerne er med andre ord begyndt at lede efter et billigere alternativ til de skyhøje huspriser i landets større byer, fortæller Ane Arnth, vicedirektør i Finans Danmark: 

100828_solgt_skilt_hussalg.jpg
Læs også
Pæn stigning i bolighandler i traditionelt død periode
100828_solgt_skilt_hussalg.jpg
Læs også
Pæn stigning i bolighandler i traditionelt død periode

- Hvis vi kigger på de seneste tal fra København, kan vi se, at antallet af handler falder - både i forhold til kvartalet før og i forhold til det samme tidspunkt sidste år. Generelt stiger priserne dog langt de fleste steder i landet, og handlerne går op - men med den nye udvikling får vi et boligmarked, der er i bedre balance, siger hun. 

Mens større kommuner som Aarhus, Frederiksberg og Glostrup oplever stor tilbagegang i hussalget, kan fremgangen mærkes i mellemstore kommuner som Faxe og Odder. For landkommunerne gælder det Holstebro og Guldborgsund, mens også Lolland og Thisted kommune sælger flere huse. 

Landkommune oplever stort fremgang i husssalg

I Guldborgsund Kommune blev der for to år siden solgt 470 huse. Det tal er nu steget til 591 huse.

quote Mange tror, at Lolland-Falster er ved at falde fuldstændig fra hinanden. Det passer ikke

Søren Hansen, ejendomsmægler Sakskøbing

En stigning, der blandt andre kan mærkes hos Danbolig i Sakskøbing, hvor ejendomsmægler Søren Hansen er begejstret: 

- Der er virkelig øget aktivitet. Vi har mange flere fremvisninger og salg. Sidste år havde vi de bedste tal, vi har haft i ti år, så det er fantastisk, at det fortsat går frem. Og i år har vi haft en fremgang på 20 procent alene i vores, lille butik. Det er ligesom i de gode, gamle dage før finanskrisen, siger Søren Hansen og fortæller, at det især er købestærke børnefamilier, der flytter ind: 

fremvisning-til-salg-skilt-Foto--Palle-Peter-Skov.jpg
Læs også
Boligsalget nærmer sig rekordniveau: Kalundborg fører an
fremvisning-til-salg-skilt-Foto--Palle-Peter-Skov.jpg
Læs også
Boligsalget nærmer sig rekordniveau: Kalundborg fører an

- Mange tror, at Lolland-Falster er ved at falde fuldstændig fra hinanden. Det passer ikke. Vi har mange ting at byde på. Selvfølgelig mangler vi jobtyper til dem med videregående uddannelser, men lad os håbe, at det også stille og roligt kommer. 

Nye regler for lån vil påvirke boligmarked

At arbejdspladserne flytter med boligkøberne, er der ingen tvivl om. TV 2s finanskommentator Ole Krohn peger blandt andet på de mange tusind statslige arbejdspladser, der enten allerede er flyttet eller er på vej ud af hovedstadsområdet. 

- Så det giver alt andet lige et lille boost på markedet. Og så har du også de her nye udlånsregler, som især rammer børnefamilier i de store byer, der meget nemt kommer over det niveau, man skal opfylde for at låne penge, siger han og hentyder til regeringens beslutning om at skride ind over for de mest risikable boliglån i især storbyerne. Skylder du dit realkreditinstitut mere end fire gange din families indkomst, får du ikke længere lov til at låne med afdragsfrihed og/eller flekslån. 

quote Når du først har haft prisstigninger i de større byer, så kommer det ud i omegnskommunerne

Ole Krohn, finanskommentator, TV 2

Hvad det på lang sigt vil betyde for boligmarkedet, vil Ole Krohn dog ikke spå om: 

- Lad os nu vente og se. Det interessante lige nu er, at de høje prisstigninger, vi har haft i de store byer, ikke kan fortsætte. Og når du først har haft prisstigninger i de større byer, så kommer det ud i omegnskommunerne. Det breder sig som ringe i vandet, og på et tidspunkt bliver det også for dyrt at flytte herud, og så rykker danskerne videre ud i resten af landet. 


Nyhedsoverblik