Begår du også denne fejl med juleaffaldet?

Nederst i artiklen kan du se listen med juleting, du skal være ekstra opmærksom på, inden de ender i skraldespanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De næste dage vil der i mange danske familie blive generet ualmindelig meget affald, når juletræet pyntes, gaver pakkes op. Og særligt én type er dit lokale forsyningsselskab eller forbrændingsanlæg interesseret i.

På trods af navnet, så må gavepapir under ingen omstændigheder ende i papircontaineren.

- Man tror det ikke, når man ser det flotte gavepapir, men gavepapir er faktisk endestationen for papir. Gavepapir er lavet af de dårligste papirfibre, fabrikkerne kan opdrive, siger Michael Høj-Larsen, direktør for Kerteminde Forsyning i en pressemeddelelse.

Derfor skal papiret - hvis ikke du genbruger det til gaverne næste år - smides ud i småt brandbart på genbrugsstationen eller husholdningsaffaldet, som de fleste har i deres køkken. Dette kaldes i nogle kommuner restaffald eller dagrenovation.

Også gavebånd er problematisk i den forkerte spand

Konsekvensen er nemlig stor, hvis det ender forkert, forklarer Lene Christensen, som er driftsleder i Dansk Affald, der håndterer affald i otte jyske kommuner:

- Gavepapir skal IKKE smides ud til genanvendelse. En forkert sortering betyder, at papiret ikke kan blive til nye papirprodukter, siger hun og fortæller, at det forurener den samlede papirmasse

Det samme gælder det gavebånd, som omsvøber papiret.

- Selv hvis vi fik gavebånd ind, uden at det var iblandet gavepapir, så er gavebåndet af en type særligt lange, stærke plastikfibre, der kan ødelægge sorteringsmaskinerne ved vores behandler, siger Michael Høj-Larsen og smider båndet samme vej som papiret: I småt brandbart.

Disse råd gælder på tværs af landet. Der er dog enkelte kommuner, hvor andet gør sig gældende for gavepapir. Derfor anbefales det at tjekke kommunens hjemmeside eller den lokale genbrugsstation.

Sådan håndterer du julens affald