Barskt vejr over Danmark - her har vindstødene nået stormstyrke

Et kraftigt blæsevejr har siden onsdag aften ramt store dele af Danmark med vindstød af stormstyrke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er sikkert mange danskere, der i perioder har ligget vågne til lyden af rusk i trækronerne eller knirken i taget, når kraftige vindstød tirsdag aften og natten til onsdag tog fat.

Et relativt kraftigt lavtryk vest for De Britiske Øer har sendt fronter med regn og kraftig blæst ind over Danmark fra vest.

Allerede i de tidlige aftentimer tirsdag nærmede et kraftigt vindfelt sig den jyske vestkyst fra Nordsøen.

Som aftenen og natten skred frem, bredte området med kraftig blæst sig til resten af landet.

Stormende kuling med vindstød af storm

Mest blæsende har det været i Skagen, hvor middelvinden natten til torsdag nåede op på 22,8 meter per sekund  - det svarer til stormende kuling.

Samme sted er det højeste vindstød også målt. Klokken 01.20 i nat registrerede DMI's vindmåler 27,7 meter per sekund, som er ensbetydende med stormstyrke.

Også på Sjællands vestligste punkt, Røsnæs, har vindstødene med 25,1 meter per sekund nået stormstyrke.

Restriktioner på broerne

Den kraftige blæst som river og rusker udenfor blæser fra syd og sydøst, og det medfører, at vinden blæser vinkelret ind på de store broer.

SÅDAN BENÆVNES VINDSTYRKEN

Det har medført, at Øresundsbroen torsdag morgen er lukket for kørsel med vindfølsomme køretøjer, mens den samme type køretøjer frarådes at krydse Storebælt.

Usædvanligt lavvande

Den kraftige søndenvind har fået vandstanden i store dele af de indre danske farvande til at falde til et usædvanligt lavt niveau.

Det er især i det nordlige Lillebælt, Storebælt, Øresund og Kattegat-område med tilhørende fjorde, at vandstanden er faldet meget markant.

Torsdag morgen er vandstanden mange steder mellem 80 og 100 centimeter under daglig vande. Lavest har vandstanden indtil videre været ved Kyndbyværket på Hornsherred med -102 centimeter.

Den lave vandstand har blandt andet ført til, at Danmarks ældste fyrskib var ved at kæntre i Københavns havn.

Den kraftige blæst aftager kun langsomt i løbet af torsdagen.