Barometer: 8 procents chance for hvid jul

Julen 2020 bliver nødt til at være hvid, for at hvidjulsbarometer igen kan sættes til 8 procent 1. december 2021.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag er vinteren officielt begyndt - og for dem, der kan lide sne, har optakten været god.

De seneste tre dage har budt på snefald flere steder i landet, men desværre har temperaturen været for høj til, at sneen har kunnet overleve ind i december.

Der er registreret landsdækkende hvid jul i Danmark ni gange siden år 1900. Det betyder, at sandsynligheden for hvid jul er 7,5 procent. På TV 2 Vejret er der tradition for at sætte hvidjulsbarometeret ud fra statistikken den 1. december, og afrundet bliver det 8 procent.

Årstal med landsdækkende hvid jul i Danmark siden år 1900.
Årstal med landsdækkende hvid jul i Danmark siden år 1900.

Hvid jul kræver en halv centimeter sne juleaftensdag

Landsdækkende hvid jul er defineret ved at mere end 90 rocent af Danmark er dækket af mindst en halv centimeter sne om eftermiddagen 24. december. Landsdækkende hvid jul er derfor ret sjælden, mens lokal hvid jul er meget hyppigere.

Skulle vi være så uheldige, at det ikke er de 8 procents chance for hvid jul, der vinder i år, men de 92 procent risiko for grøn jul - så må hvidjulsbarometeret sættes til 7 procent 1. december 2021.

Ved indgangen i det nye årtusinde havde vi haft hvid jul syv gange, og hvidjulsbarometeret blev dengang sat til 7 procent. I 2008 nåede procentsatsen ned på 6 procent, men herefter fik vi to landsdækkende hvide jule i træk.

Sidst vi havde landsækkene hvid jul var i 2010. Det var andet år i træk med landsdækkende hvid jul.
Sidst vi havde landsækkene hvid jul var i 2010. Det var andet år i træk med landsdækkende hvid jul.

Hvidjulsbarometeret har siden stået på 8 procent de efterfølgende år 1. december.

Måske bliver julen hvid igen i år, nu hvor hvidjulsbarometeret er i fare. Måske får vi igen to hvide jule i træk. Man har lov til at håbe.