¨

Badevandet lyver aldrig: Sådan har sommeren været

Foto: TV ØST

Der har været flere somre, hvor badevandet har været koldere end netop nu.

I samarbejde med tv2.dk

Det kan godt være, der er mange, som går og bander den danske sommer langt væk - og mener, det er den ringeste sommer i mands minde.

Men spørger man det danske badevand, så er sommeren i år slet ikke så ringe endda.

TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje måler hver dag badevandet på en meters dybde ved en række strande - og det har de gjort i 21 år.

Badevandet fortæller meget om sommervejret

Badevandet er en af de bedste indikatorer for, hvordan sommeren både er og har været.

Skinner solen og er det varmt opvarmes badevandet - langsomt. Er det køligt, regnfuldt og blæsende afkøles badevandet - også langsomt.

Badevandstemperaturen i dag er derfor en god indikator for, hvorledes sommeren har været indtil nu.

Er set koldere fem gange siden 1996

Lørdag er gennemsnittet af badevandstemperaturer 17,6 grader ved de strande, der tjekkes af TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje.

I de 21 år TV 2 VEJRETs Badevandspatrulje har målt badevandet, har det i fem år været koldere på en 29. juli. Senest var i 2015, hvor badevandstemperaturen lå på 16,3 grader, mens alle tiders kolde 29. juli med 16,0 grader var i 2011.

Af øvrige år, hvor badevandet har været koldere den 29. juli er 1996, 1998 og 2007. Der således fem år siden 1996, hvor det har været koldere at hoppe i bølgen blå end i år.

Koldere end normalt - og vi mangler endnu badedagen

Dagens 17,6 grader er således også 1,5 grader under det normale for de 21 år.

Normalt er badevandstemperaturen den 29. juli 19,1 grader - og således har vi i gennemsnit det, vi betegner som en badedag, når badevandstemperaturen når 19 grader eller derover.

Vi har i år endnu ikke haft en badedag. Det kan nås endnu. Badevandssæsonen slutter først om 14 dage. Skulle badedagen udeblive, så vil det ikke være den første sommer uden badedage. Både i 1998 og 2000 nåede temperaturen i gennemsnit ikke én eneste dag 19 grader.

Så uanset, hvordan man vender og drejer tallene for sommeren 2017, så vil vi altid kunne finde nogle, der ser værre ud end det er tilfældet i år.

Og spørger man badevandet, så har sommeren ikke været så ringe, endda. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App