Atter haloer over Danmark

Gennem længere tid har der været gode forhold for flotte himmelfænomener over Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag var der endnu engang haloer på himlen over Danmark, og det fik igen billederne til at strømme ind til TV 2 Vejret.

- Vi sad og spiste frokost på terrassen, og pludselig opdagede vi den flotte halo omkring Solen. Det var et fantastisk syn, lyder det blandt mange andre fra Jakob Larsen fra Sdr. Nærå på Sydfyn.

At dømme efter billederne har haloerne været synlige over det meste af landet, og der har også i løbet af dagen været gode forhold for netop haloer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Haloen set fra Ringsted.
Haloen set fra Ringsted. Foto: Martin Håkan / Seerbillede

En halo dannes, når der er iskrystaller i de højtliggende skylag. Når lyset fra solen rammer krystallerne, brydes det i 22 graders vinkel og danner dermed en cirkel om solen.

- En halo dannes som en lysende ring rundt om solen, når lyset passerer iskrystaller højt oppe over jorden. Iskrystallerne er almindeligt forekommende i forbindelse med et tyndt og næsten gennemsigtigt lag cirrusskyer, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev.

Artiklen fortsætter underbilledet.

Haloen set fra Nykøbing Falster.
Haloen set fra Nykøbing Falster. Foto: Christian Johnsen

Der har i de seneste uger flere gange været haloer på himlen, og fænomenerne kulminerede den 14. april, hvor der ikke bare var den almindelige såkaldte 22 gradershalo, men også en lang række andre beslægtede halo-fænomener på himlen på en gang.

Halo-fænomener er en bred betegnelse for en række optiske syn udløst af solens spejling i iskrystallerne. Nogle er cirkler, andre er buer, og nogle er spejlinger af solen selv.

Ved nogle af fænomenerne spaltes lyset, så det ses i alle regnbuens farver. Ved andre er lyset hvidt.

Artiklen fortsætter underbilledet.

Den 14. april var det muligt at fange otte halo-fænomener på et billede. Fredag var det kun 22 gradershaloen, der kunne ses på himlen.
Den 14. april var det muligt at fange otte halo-fænomener på et billede. Fredag var det kun 22 gradershaloen, der kunne ses på himlen. Foto: GRAFIK / TV 2 VEJRET

Alt efter vinklerne og iagttagerens placering ses lyset som halo, bisol eller et af de andre fænomener. Og under optimale forhold kan man se hele pakken, hvilket er meget sjældent i Danmark, men det skete altså under 14. aprilhændelsen.

Læs også
Sværm af satellitter og stjerneskud krydsede nattehimlen
Læs også
Sværm af satellitter og stjerneskud krydsede nattehimlen

Allerede denne weekend vil vejret skifte fra det meget typiske højtryksvejr med masser af sol og klar blå himmel til en mere blandet vejrtype, og dermed kan det muligvis også betyde færre haloer i den kommende tid.


Nyhedsoverblik