April bliver blandt de solrigeste i 100 år

April er blevet langt mere solrig i løbet af de tre sidste årtier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke kun en følelse mange har - at solen skinner usædvanligt meget for tiden - det kan også ses på de tørre tal:

Til og med søndag morgen klokken 8.00 har solen på landsplan skinnet 162,3 timer siden 1. april.

TI SOLRIGESTE APRIL MÅNEDER SIDEN 1920

Det svarer præcis til, hvor meget solen normalt skinner i løbet af månedens 30 dage, men vi skriver kun den 19. april, og derfor har vi masser af solskinstimer til gode.

Ni timers solskin om dagen - april på vej mod solrig top fem

Til og med lørdag har solen i gennemsnit skinnet lige knap ni timer hver dag siden 1. april - og solen har skinnet hver dag.

Forestiller vi os, at solen de resterende dage af måneden i gennemsnit vil skinne cirka ni timer, så vil april ende med et antal solskinstimer på knap 270.

Det vil gøre måneden til den tredjemest solrige april, siden de landsdækkende solskinsmålinger begyndte i 1920.

De næste mange dage ser særdeles solrige ud, og det er meget sandsynligt, at vi flere dage vil få over ti timers solskin fordelt ud over landet.

April er blevet langt mere solrig i løbet af de sidste 30 år. Nu kan vi forvente knap 190 timer med solskin i løbet af årets anden forårsmåned.
April er blevet langt mere solrig i løbet af de sidste 30 år. Nu kan vi forvente knap 190 timer med solskin i løbet af årets anden forårsmåned. Foto: Karina Dreymann / Privatfoto

Til gengæld er prognoserne i slutningen af april usikre.

Den solrigeste april skal vi dog blot ét år tilbage for at finde. I 2019 skinnede solen 273,7 timer, hvilket overgik den tidligere rekord på 272 timer fra april 2009.

April ender også knastør

Udover det særdeles solrige vejr har vi næsten ingen regn fået i april. På landsplan er det blevet til 5,2 millimeter siden månedens begyndelse. Det er 36 millimeter under det normale, og der er ikke udsigt til regn de næste syv dage. Ender april med mellem fem og otte millimeter regn i alt, så vil det blive den tørreste i 46 år - og den tredjetørreste april målt i Danmark siden 1874.

Det tørre og solrige vejr, giver os den værste forårstørke i mindst 15 år, og samtidig skal man være opmærksom på april-solens stærke stråler. UV-indekset er i dagtimerne omkring fire, og derfor skal man huske at beskytte sig mod solen.