Anklager kræver rugemor idømt mindst to års fængsel

Der ventes at falde dom i sagen fredag eftermiddag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 38-årig kvinde udnyttede tre barnløse pars store ønske om at blive forældre og bedrog dem for samlet 459.000 kroner ved at lade dem tro, at hun ville være rugemor for dem. Derfor skal hun straffes med ubetinget fængsel i to til to og et halvt år.

Det mener anklager Anja Liin fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Tiltalen lyder på groft bedrageri mod de tre par for henholdsvis 61.000, 172.000 og 226.000 kroner.

Det er penge, de har betalt kvinden til påståede udgifter i forbindelse med fertilitetsbehandling, selvom udgifterne i realiteten var lavere, og at kvinden ikke havde tænkt sig at agere rugemor, lyder det i anklageskriftet.

Kvinden er også tiltalt for dokumentfalsk og groft bedrageri for næsten 58.000 kroner mod et forsikringsselskab.

Hun nægter sig skyldig.

Beholdt tvillinger i hemmelighed

Ifølge anklageskriftet kom den i dag 38-årige kvinde i kontakt med alle tre par i 2016 og lod dem på samme tid betale for fertilitetsbehandlinger og medicin.

To af parrene har forklaret, at de - uden at kende til det andet par – tog med rugemoren til Cypern på samme tid, og her fik hun med to dages mellemrum lagt befrugtede æg op.

Ægopsætningen førte til, at kvinden blev gravid og fødte tvillinger i december 2016, men hun holdt graviditeten hemmelig for de tre par og beholdt selv tvillingerne.

Først da det ene par opdagede på rugemorens Facebook-profil, at hun havde født tvillinger, gik det op for dem, at noget var helt galt.

Ved en faderskabssag i byretten blev det afgjort, at manden i det ene par var faren til tvillingerne, da det opsatte æg var befrugtet med hans sæd.

Børn tvangsfjernet

Faderskabssagen afgjorde også, at børnene skulle blive hos rugemoren, eftersom hun i henhold til dansk lov har født dem og derfor er deres mor, selvom de ikke deler dna.

Men i februar 2020, hvor børnene var tre år, blev de akut tvangsfjernet fra rugemoren. De blev i stedet placeret i pleje hos deres biologiske far og hans kone, hvor de stadig bor og har det godt.

Sagen, der bliver behandlet fredag ved Retten i Roskilde, handler alene om bedrageri.

Der ventes at falde dom fredag eftermiddag.