Aftale på plads: Her er de nye våben i kampen mod banderne

Politikerne vil blandt andet forbyde bandemedlemmer at opholde sig i bestemte kommuner i årevis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter et langt forhandlingsforløb er det lykkedes et flertal blandt Folketingets partier at nå til enighed om en ny bandepakke. En bandepakke, der på en række områder betyder markante strafskærpelser og nye redskaber til myndighederne i kampen mod organiseret kriminalitet.

Blandt de mest opsigtsvækkende tiltag i pakken er, at rockere og bandemedlemmer fremover i tillæg til en fængselsstraf vil kunne pålægges et forbud mod at befinde sig i en eller flere kommuner. Et forbud som skal kunne gælde i helt op til ti år.

quote Det er en rigtig god dag for lovlydige borgere i Danmark. Og det er en rigtig trist dag at være bande- eller rockerkriminel

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Altså kan en dømt kriminel få forbud mod eksempelvis at befinde sig i Københavns Kommune i årevis. Overtrædes forbuddet, kan man ryge i fængsel igen.

- Det er en rigtig god dag for lovlydige borgere i Danmark. Og det er en rigtig trist dag at være bande- eller rockerkriminel. Vi har lavet en aftale med 35 initiativer, der på hver sin måde skal komme efter rockere og bander og gøre det mere trygt at leve i Danmark, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Skud på Kildemarksvej.jpg
Læs også
Få overblikket over bandekonflikten i Næstved
Skud på Kildemarksvej.jpg
Læs også
Få overblikket over bandekonflikten i Næstved

Det er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der står bag aftalen. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen kalder aftalen for den hårdeste nogensinde:

- Det er en god dag. Solen skinner, og vi har vedtaget den måske hårdeste bandepakke i Danmarkshistorien, siger han.

quote Solen skinner, og vi har vedtaget den måske hårdeste bandepakke i Danmarkshistorien

Peter Kofod Poulsen (DF), retsordfører

Hårdere straffe og kontrol med lægeerklæringer

Blandt de øvrige tiltag i bandepakken er, at fjerne rockeres og bandemedlemmers mulighed for at blive prøveløsladt, medmindre de deltager i et exit-forløb.

Straffen for organiseret afpresning - for eksempel opkrævning af beskyttelsespenge af forretningsdrivende - skærpes. Det samme gør straffen for skyderi på åben gade.

Læs også
Politi: Skyderi i Næstved handler om bandeterritorier
Læs også
Politi: Skyderi i Næstved handler om bandeterritorier

Det skal også være lettere for kommunerne at lukke rockerborge og tilholdssteder for bander.

Og så går et tiltag blandt andet også på, at kontrollen skal styrkes med de lægeerklæringer, der fritager motorcyklister for at bruge styrthjelm.

Sådan ser den nye bandepakke ud

Regeringen er enig med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om en ny pakke mod bandekriminalitet.

VLAK-regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er enige om en række initiativer, der skal bekæmpe rocker- og bandekriminaliteten i Danmark.

Her kan du læse om nogle af punkterne i den nye bandepakke.
  • Fokusområde 1: Tryghed og sikkerhed for borgerne.
    • Straffen for lovovertrædelser, hvor der er brugt skydevåben eller eksplosivstoffer på offentligt tilgængelige steder, skal kunne forhøjes med indtil det halve.
    • Personer, som er dømt for banderelateret kriminalitet, skal kunne idømmes forbud mod at opholde sig i bestemte områder.
    • Straffen for overtrædelse af politiets forbud - udstedt i medfør af rockerloven - mod at opholde sig i en bestemt ejendom fordobles til normalt mindst 60 dages fængsel.
    • Sikkerheden i skytteforeninger skærpes, så alle medlemmer med adgang til skydevåben skal være såkaldt vandelsgodkendt. Det vil sige, at man ikke er eksempelvis straffet for vold eller overtrædelser af våbenloven.
  • Fokusområde 2: Rockere og bandemedlemmer skal væk fra gaderne.
    • Personer, der er dømt efter bandebestemmelsen, skal ikke kunne prøveløslades, medmindre de deltager i exitforløb.
    • Personer, der deltager i det nationale exitprogram, skal kunne indlevere deres våben uden at blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse.
    • Ledende bandemedlemmer skal så vidt muligt afsone adskilt fra andre medlemmer af den samme gruppering.
  • Fokusområde 3: Pres på rockerne og banderne.
    • Politiets operative efterforskningsenheder styrkes med specialiseret operativ analysekapacitet svarende til 25 årsværk.
    • Muligheden undersøges for at sætte ind mod rockeres og bandemedlemmers leasing af statussymboler som eksempelvis luksusbiler.
    • Der nedsættes en arbejdsgruppe, der med inspiration fra Al Capone-metoden skal se på mulige tiltag, som kan forhindre rockeres og bandemedlemmers misbrug af offentlige ydelser.
     
Kilder: Justitsministeriet.
     
/ritzau/

 


Nyhedsoverblik