9-årig har levet med angst i flere måneder - mor må selv betale for behandling

Williams mor har brugt 15.000 kroner på angstbehandling til sin søn siden januar. Hver fjerde kommune har ikke et tilbud til børn med angst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en brun sofa sidder den tynde dreng i sine Captain America-underbukser og holder med begge hænder om sin hvide iPad.

- Mor, jeg ryster, siger han.

Drengen ryster over hele kroppen, og tårerne står ud af begge øjne.

- Det gør du altid, når du bliver bange, skat, lyder det fra moderen, mens hun stryger hånden gennem hans hår.

quote Det er for dårligt, at der ikke er et tilbud til børn. Man misser jo livet, når man har det så dårligt, at man ikke kan komme i skole

 Barbara Hoff Esbjørn, leder af Center for Angst

Han rejser sig op. Panikken i hans øjne er ikke til at overse. Han er grådkvalt.

Kan ikke få tilskud til behandling

Drengen er 9-årige William Sommer fra Gørlev. Siden september 2017 har han lidt af angst. Og siden hans mor, Louise Sommer, blev bevidst om sin søns lidelse, har hun undersøgt mange muligheder for at finde en behandling til ham.

Men hver gang er hun løbet panden mod en mur. Der er nemlig ikke noget hjælp at hente fra Kalundborg Kommune, hvor Gørlev ligger.

- Det er voldsomt hårdt. Jeg undersøgte, hvor vi kunne få noget hjælp, da jeg fandt ud af, at det blev værre med William. Jeg kunne ikke finde nogen hjælp eller rådgivning, fortæller Louise Sommer til TV 2.

Hele Louise Sommers liv drejer sig om William. Han kan nemlig ikke få en normal hverdag til at fungere uden at have sin mor i nærheden.

- Skal jeg på toilettet eller i bad, så går han med og sætter sig på en stol og venter. Jeg kan ikke gå uden for en dør, uden William er med, siger hun.

William selv har svært ved at forklare, hvorfor han har det på den måde: 

- Jeg kan ikke lide, når mor ikke er der.

Er bange for at sove

Louise Sommer har måttet sige sit job op for at vie sin hverdag til sin angstramte søn. Det har taget hårdt på den øvrige familie. Williams to søskende får ikke samme opmærksomhed fra deres mor, som William gør.

- Hans søskende kunne ikke få legekammerater med hjem. Jeg kunne ikke gå ind til dem, hvis de havde brug for det, fordi jeg måtte sidde med William, forklarer Louise Sommer.

Det er ofte, når mørket falder på, at angsten rammer William. Han er bange for at lægge sig til at sove, fordi han tit får mareridt, og nogle gange kan de være så slemme, at han er bange for, han ikke vågner op igen. For Louise Sommer har det resulteret i, at hun sover inde på Williams værelse hver aften, så han føler sig tryg. 

Louise Sommer bliver nødt til at spørge William, om han vil med eller blive, hver gang hun går fra et rum til et andet.
Louise Sommer bliver nødt til at spørge William, om han vil med eller blive, hver gang hun går fra et rum til et andet. Foto: Amalie Allarp / TV 2

Flere kommuner hjælper ikke angstramte børn

William er nu i behandling for sin angst, men da der ikke er nogen hjælp at hente fra kommunen, har Louise Sommer selv måttet indhente tilbud. Det har været en dyr omgang for moderen, der indtil videre har brugt 15.000 kroner på behandling siden januar i år.

- Jeg har været i tvivl flere gange. Vi prøver os frem og tager et skridt ad gangen, fortæller hun.

Men det er ikke kun i Williams kommune, der ikke er tilbud til børn med angst. I en rundringning foretaget af TV 2 til landets 98 kommuner er det hver fjerde kommune, der ikke har et tilbud til børn med angst under 18 år.

For William vil det sige, at han skal gå yderligere ni år, før han kan modtage behandling – dog i en anden kommune.

quote Jeg har snakket med klasselæreren om, at det var stort, at han bare var der i otte minutter

Louise Sommer

Og der er flere forældre, der står i samme situation som Louise Sommer. Ifølge formanden for Foreningen for børn med angst, Mia Hansen, får de dagligt henvendelser fra forældre, som ikke kan få hjælp til deres angstramte børn.

- Der mangler viden omkring børn med angst, og så ender det med, at forældre shopper rundt for at finde den behandling, der passer til deres børn, fortæller hun til TV 2.

Også hos Børnetelefonen er antallet af telefonopkald omhandlende angst steget fra 1800 i 2012 til 4679 i 2017.

Været væk i flere timer

Williams første angstanfald skete efter sommerferien i 2017. Louise Sommer var væk i et kvarter, da hun skulle aflevere Williams to søskende.

- William kunne altid blive hjemme alene i den tid, jeg var væk, fortæller Louise Sommer.

Men da hun kom tilbage, gik William rundt nede på gaden med en fremmed dame i hånden. Tårerne stod ud af øjnene på ham, mens snottet løb ned ad næsen. Williams mor tog sin søn op til sig og var chokeret over hans voldsomme reaktion.

- Han følte, at jeg havde været væk i flere timer, og derfra startede det, at William ikke kunne være alene, siger hun.

Der mangler målrettede tilbud

I begyndelsen var Williams angst så slem, at han var fraværende fra sin skole i to måneder. Efterfølgende kunne han kun være i skole i to til tre minutter ad gangen.

- Jeg har snakket med klasselæreren om, at det var stort, at han bare var der i otte minutter, fortæller Louise Sommer.

quote Det er alt for dyrt – vi har ikke råd til at miste så mange børn og unge i vores samfundsudvikling

 Barbara Hoff Esbjørn, leder af Center for Angst

Og William er langt fra den eneste, der har svært ved at passe sin skolegang på grund af angst.

Faktisk peger psykologer inden for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning på angst som den hyppigste årsag til skoleværgring (barnet tør ikke gå i skole, red.) i en undersøgelse fra Dansk Psykolog Forening, hvor mere end 400 psykologer har svaret.

Og hos Center for Angst på Københavns Universitet råber man vagt i gevær. 

- Det er for dårligt, at der ikke er et tilbud til børn. Man misser jo livet, når man har det så dårligt, at man ikke kan komme i skole. Man sidder derhjemme og bliver socialt isoleret uden at udvikle sig, fortæller Barbara Hoff Esbjørn, leder af Center for Angst.

Får et tilbud efter sommerferien

Hun mener, at løsningen er at målrette tilbud ude i hver enkelt kommune. På Københavns Universitet vil man derfor uddanne forældre og klasselærere i, hvordan man kan forebygge angst.

Louise Sommer er blevet enig med Williams lærer om, at det er vigtigere, at han er i skole, fremfor at han deltager i undervisningen.
Louise Sommer er blevet enig med Williams lærer om, at det er vigtigere, at han er i skole, fremfor at han deltager i undervisningen. Foto: Amalie Allarp / TV 2

- Det er alt for dyrt – vi har ikke råd til at miste så mange børn og unge i vores samfundsudvikling. Det er dyrere ikke at behandle end det er at behandle, siger Barbara Hoff Esbjørn.

William er begyndt i behandling hos en psykoterapeut og har ikke nær så mange mareridt som tidligere. Han deltager mere og mere i undervisningen alene, hvor Louise Sommer kun har været oppe at se til sin søn i frikvartererne.

Men der er stadig op- og nedture, og William kan endnu ikke være med en hel skoledag. Han har fået lavet en handlingsplan i skolen med faglige delmål, med håb om at han vil være mere fagligt aktiv i timerne.

Kalundborg Kommune erkender, at de ikke har noget målrettet tilbud til børn med angst, men fortæller til TV 2, at de får et tilbud efter sommerferien på grund af stor efterspørgsel.


Nyhedsoverblik