70.000 får vandskade i skjulte vandrør hvert år - sådan kan du holde øje

Det er især huse, der blev bygget i 60’erne og 70’erne, der oplever problemer med deres vandrør i disse år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der lå en lille sø med vand her, siger Henrik Thorup Jensen og peger på nogle rør ved gulvet i familiens hjem.

Da han sammen med sin kone og to børn kom hjem fra efterårsferie i 2018, havde de på ingen måde forestillet sig, at den lille sø ville vende op og ned på deres liv.

- Der er en lille luge, og jeg kunne se, at det dryppede. Det havde det gjort i ret lang tid, fordi en lille dims var gået i stykker, siger han.

Vandet afslørede en vandskade i et såkaldt skjult rør. I månedsvis havde det løbet, og da familien endelig opdagede det, led to tredjedele af husets areal under vandskaden.

Det var gået ned gennem gulvet, havde gennemvædet al materialet under gulvbrædderne og var trukket op i væggene i huset, viste det sig.

0d888204-e398-4ac0-a11a-210ccf0339a3.jpg
Læs også
Med varme kommer skybrud: Har du tjek på forsikringen?
0d888204-e398-4ac0-a11a-210ccf0339a3.jpg
Læs også
Med varme kommer skybrud: Har du tjek på forsikringen?

Derfor skulle alle husets gulve brydes op, alt inventaret fjernes og badeværelse og køkken skiftes.

Skaden placerer familien i en ubehagelig statistik. I løbet af de seneste ti år har tusindvis af danskere oplevet, at skader på skjulte rør har givet vandskader i deres hjem. De seneste tre år tæller det mere end 70.000 skader årligt.

Det skriver Politiken.

Et problem i milliardklassen

Vandskaderne i skjulte rør opstår især i huse fra 60'erne og 70'erne, viser opgørelsen, som brancheforeningen Forsikring & Pension har lavet.

Under byggeboomet dengang blev der i mange tilfælde indlagt rør af dårlig kvalitet, som med tiden er blevet gennemtæret. Nu er mange af dem ved at nå deres udløbsdato, fortæller Thomas Enna Larsen. Han er direktør for forretningsudvikling i forsikringsselskabet Topdanmark.

- Det er en rørbombe under boligejerne, kan man kalde det, siger han.

- Det er et stort problem, og vi kan se, at tendensen er stigende. Det er det for hele branchen.

For forsikringsselskaberne har de mange vandskader i de skjulte rør kostet halvanden milliarder kroner at udbedre de seneste tre år.

Alene Topdanmark har udbetalt i omegnen af en halv milliard kroner til ofre for vandskader de seneste fire år. Samtidig har firmaets kunder betalt mere end 20 millioner kroner i selvrisiko for at få udbedret vandskaderne.

Har kostet familien 100.000 kroner

Nogle af dem, der har mistet mange penge på en vandskade, er familien Thorup Jensen.

De havde en forsikring, der dækkede vandskader i skjulte rør. Men for at slutresultatet blev, som de ville have det, har de alligevel måttet i banken og låne 100.000 kroner til at lægge et nyt gulv og udbedre skaderne.

- Det eneste, der er gået frit, er vores stue og vores soveværelse, der ligger nede i den anden ende af huset, siger Pernille Thorup Jensen og peger rundt i huset, der blev opført i 2003.

Selv i dag - otte måneder efter - bor familien endnu i en skurvogn, mens de sidste skader ordnes. De håber dog på, at de snart kan flytte ind igen. Forhåbentligt i august, lyder prognosen i øjeblikket.

Forebyggelse frem for behandling

Netop fordi de skjulte vandrør kan gemme på en hemmelighed, som rørene hos familien Thorup Jensen, er det en god idé at holde øje med, hvordan ens rør har det.

Særligt hvis man bor i et hus fra 60'erne eller 70'erne, hvor rørenes levetid er ved at være opbrugt, lyder rådet.

Af den grund har Topdanmark tilbudt en lille elektronisk vandalarm til cirka 200.000 kunder, fortæller Thomas Enna Larsen. Vandalarmen, Leakbot, blev udviklet for få år siden, og er blevet testet af Topdanmark gennem det seneste år.

Alarmen er så nøjagtig, at den kan opdage det, hvis en vandhane står og drypper, fortæller Thomas Enna Larsen.

Sådan ser den ud, vandalarmen Leakbot. Den kan måle, hvis der er utætheder i ens rør. 
Sådan ser den ud, vandalarmen Leakbot. Den kan måle, hvis der er utætheder i ens rør.  Foto: TV 2

Fra Leon Buhl, seniorspecialist i blandt andet vand og rør ved Teknologisk Institut, får rådet om en vandalarm opbakning.

- Rørene er typisk støbt ned i ti centimeters beton. Det vil sige, at man ikke har mulighed for at kontrollere noget som helst selv, siger Leon Buhl. Han fortæller, at alarmerne findes i større eller mindre udgaver, der kan mere eller mindre.

Nogle af de dyrere apparater kan eksempelvis selv lukke for vandet, hvis de opdager utætheder i rørene.

Tjek din vandmåler

Men man kan også bare tjekke sin vandmåler med jævne mellemrum, fortæller Leon Buhl.

Læs også
Voldsomt vejr rammer regionen - ungt par ramt af kraftigt lyn i deres sofa
Læs også
Voldsomt vejr rammer regionen - ungt par ramt af kraftigt lyn i deres sofa

Hvis den løber rundt hele tiden, selv når man ikke har vandet tændt nogen steder, er det en indikation på, at man har en utæthed eller et problem med sine rør.

- Så skal man sørge for at få fat på en VVS-mand eller en anden, der kan gå ens rør igennem. Utæthederne viser sig typisk ikke ved at løbe ud et sted, men ofte løber det ud under gulvet. Der kan det løbe ud i meget lang tid og lave meget ravage og skade på de omliggende konstruktioner, siger Leon Buhl.


Nyhedsoverblik