2020 kan ende som det varmeste år målt nogensinde

2020 vil med 99,9 procents sandsynlighed ende blandt de fem varmeste år målt nogensinde, viser beregninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom vi ikke engang er ude af april, er der allerede 75 procents sandsynlighed for, at 2020 ender som det varmeste år nogensinde registreret på Jorden. Det skriver USA Today.

quote I Danmark kan vi se, at det særligt er vintrene, der er blevet varmere

Sebastian Pelt, meteorolog ved TV 2 Vejret

Beregningen er blevet offentliggjort på et pressemøde af den amerikanske hav- og atmosfæreadministration, NOAA.

Årets første tre måneder er allerede kun overgået af den tilsvarende periode for fire år siden i det hidtidige rekordår 2016, hvor der var en kraftig El Niño.

El Niño er et vejfænomen, der opstår med to til syv års mellemrum, og som kan påvirke temperaturerne over det meste af Jorden.

Varmen i år er særlig bemærkelsesværdig, fordi intet tyder på, at vi får en kraftig El Niño i år.

Kul, gas og olie

Deke Arndt fra NOAA's nationale center for klimainformation understregede på pressemødet, at den langsigtede tendens med fortsat opvarmning af planten, som vi ser, overvejende må tilskrives udledningen af drivhusgasser og afbrænding af fossile brændsler.

Tørkevejr
Læs også
Tørkeindekset når rekordhøjde for årstiden
Tørkevejr
Læs også
Tørkeindekset når rekordhøjde for årstiden

Ifølge NOAA’s beregninger vil året i år med 99,9 procents sandsynlighed ende blandt de fem varmeste målt nogensinde. Det vil altså sige kun en eneste promilles sandsynlighed for ikke at ende i topfem.

Det efter al sandsynlighed meget varme år kommer oven på den varmeste vinter målt i Europa nogensinde. Og der var ikke tale om en smal rekord.

Varm vinter

Vinteren var ifølge EU’s fælles klimaobservation Copernicus hele 1,4 grader varmere end den hidtil varmeste vinter, som vi havde for bare fire år siden.

I Europa er det særligt den nordlige og østlige del, der med vedholdende mildt vejr har været varmere end normalt.

I Danmark har vinteren med et gennemsnit på 5,0 grader været hele 4,5 grader varmere end den normale gennemsnitstemperatur.

Læs også
Fra oversvømmelse til tørke - vejrskifte gør det svært for landmand
Læs også
Fra oversvømmelse til tørke - vejrskifte gør det svært for landmand

Ud af de sidste 146 år, hvor der er lavet systematiske målinger i Danmark, er ni ud af de ti varmeste vintre faldet inden for de seneste 45 år. De fem inden for de seneste 20 år. De to inden for de sidste to år.

- I Danmark kan vi se, at det særligt er vintrene, der er blevet varmere. Temperaturen er selvfølgelig også steget lidt om sommeren, men det er særligt om vinteren, vi kan se det herhjemme, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

11 måneder med unormal varme

Han forklarer, at både januar og februar er blevet 1,6 grader varmere i løbet af de sidste 30 år. Oven i det har hver eneste måned de seneste 11 måneder faktisk været varmere end normalt.

Ifølge Sebastian Pelt er det dog meget tidligt at udtale sig om temperaturen for hele året. Særligt hvis vi taler om enkeltlande.

- Selvom vi har haft et varmt forår, skal der stadig ikke andet end et koldt efterår til at udligne det for Danmarks vedkommende, siger han.


Nyhedsoverblik