Sjællandsk symfoniorkester reddes fra besparelser: - En glædens dag

I den nye finanslov bliver Copenhagen Phil tilført to millioner kroner årligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Finansloven for 2020 er vedtaget, og her står det klart, at der er godt nyt i vente til det danske kulturliv.

En af de kulturinstitutioner, som er rigtig glade for finanslovsaftalen, er symfoniorkestret Copenhagen Phil, der er lands­dels­or­kes­ter for hele Sjælland, Lolland og Falster.

- Det er glædeligt, at der er partier, der vælger at prioritere kulturen. Det er en glædens dag og et stort skridt i rigtige retning, siger symfoniorkestrets musikchef, Peter Lodahl, til TV 2 Lorry.

Finansloven 2020 byder nemlig på et besparelsesstop i Copenhagen Phil, som samtidig vil modtage to millioner kroner ekstra i støtte årligt.

Kulturen tilbage på finansloven

Mens den hedengangne VLAK-regering gennem flere år har sparet massivt på kulturen gennem finansloven, har den socialdemokratiske regering og støttepartierne nu vedtaget en finanslov, der får kulturinstitutioner i hele landet til at ånde lettet op.

Finanslov 2020
Læs også
Finansloven for 2020 er på plads: Få overblikket her
Finanslov 2020
Læs også
Finansloven for 2020 er på plads: Få overblikket her

Én af de kulturinstitutioner er Copenhagen Phil, der siden 2016 har været underlagt en årlig besparelse på to procent i statsstøtten gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Daværende kulturminister Mette Bock, (LA), begrundede sparekniven over Copenhagen Phil med, at borgerne i hovedstadsområdet allerede havde nem adgang til kulturtilbud – modsat borgere i andre landsdele.

Pengene, i alt otte millioner kroner af den statslige bevilling over fire år, blev dermed streget fra det sjællandske symfoniorkester for i stedet at blive fordelt blandt symfoniorkestre i den vestlige del af Danmark.

Det har blandt andet betydet, at orkestret måtte skære ned i størrelse, opsige flere musikere og afholde færre koncerter.

Musikchef ser ekstra millionstøtte som kompensation

Men nu er det slut med besparelserne.

Det omdiskuterede omprioriteringsbidrag på det danske kulturliv fjernes fra 2020, og i den nye finanslov har regeringen og de røde partier tilmed besluttet, at Copenhagen Phil får en ekstrabevilling på to millioner kroner årligt fra 2020 og frem.

- Det skal nok ses som kompensation for det store slag, vi tog med den forrige regering, siger Copenhagen Phils musikchef Peter Lodahl og tilføjer:

- Vi kan måske se på de to millioner kroner som et tegn på, at man ønsker at komme os i møde, og at man vil geninvestere i kulturen.

Julestjerner Brorfelde
Læs også
Kom med bag kulisserne i populær julekalender
Julestjerner Brorfelde
Læs også
Kom med bag kulisserne i populær julekalender

Copenhagen Phil ved endnu ikke præcis, hvordan pengeindsprøjtningen kommer til at udmønte sig i orkestret – og Peter Lodahl påpeger, at de nytilførte midler ikke svarer til den bevilling, den tidligere regering allerede har skåret væk.

- Jeg vil sige, at vi håbede på at blive kompenseret helt. Men det er en rigtig pæn håndsrækning (de to millioner kroner, red.). Nu håber jeg, at vi kan sikre ansættelser i orkesteret fremover, så vi får et endnu mere stabilt orkester, som er grundkernen i vores musik, siger musikchefen til TV 2 Lorry.

Men er det ikke nogle gange fornuftigt at se på, om man kan effektivisere institutioner, der får så meget statsstøtte som jer?

- Jo, set fra regnearks-perspektivet kan man sige, at du har helt ret. Men ikke altid i virkeligheden – og ikke i orkestergraven, siger Peter Lodahl.

Et symfoniorkester kan sammenlignes med et fodboldhold, forklarer han. Så hvis man skal og vil spare ti procent, kan man måske fjerne en spiller fra banen – men så spiller holdet ikke lige så godt længere. På samme måde forholder det sig med et stort orkester.

- Det er nemt at se på et regneark, hvor man kan spare penge væk. Men det står ikke mål med virkeligheden, hvis man vil bevare høj kunstnerisk kvalitet, lyder det fra musikchefen.

- Et klart signal om, at man ønsker os i dansk kultur

På bundlinjen er ambitionen fortsat, at symfoniorkestret skal være blandt verdens bedste. En kvalitet orkestret har bevaret på trods af sparekniven, som ifølge musikchefen også har haft nogen gavn.

- Hvis man skal hive noget positivt ud af besparelserne, så er det måske, at orkestret er blevet skarpere. Vi har ikke haft råd til at lave fejltrin. Så hvis vi holder fast i det og får en tiltrængt upgrade, så går vi nogle gode år i møde, tror jeg.

Læs også
Læs, gå, snak – kom med på populær bogvandring
Læs også
Læs, gå, snak – kom med på populær bogvandring

- Det her (de to millioner kroner årligt og fjernelsen af den årlige to-procents-besparelse, red.) er hvert en håndsrækning og et klart signal om, at man ønsker os i dansk kultur som en stærk spiller, der leverer. På den måde kan man se det som en belønning af, at vi har leveret, siger Peter Lodahl.

Med finanslovsaftalen, som regeringen har indgået med Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, annulleres alle de planlagte besparelser fra 2020.

Besparelserne på kulturområdet ville i perioden 2020-2023 have udgjort i alt 764 millioner kroner, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.


Nyhedsoverblik