Plyndrede velgørenheds-containere for mere end 4,8 ton tøj

To polske borgere er blevet anholdt og sigtet for at stjæle tøj fra velgørenhedsorganisationers tøjcontainere flere steder på Sjælland og Falster.

Søndag aften blev to polske statsborgere anholdt og sigtet for systematisk at have stjålet tøj og sko fra velgørende organisationers indsamlingscontainere flere steder på Sjælland og Falster.

Det oplyser Københavns Politi.

De to mænd på henholdsvis 26 og 27 år blev anholdt i Roskilde, umiddelbart efter de havde tømt flere tøjcontainere for sække med tøj.

Anholdelserne skete efter længere tids efterforskning og med støtte fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og med assistance fra grænsekontrollen ved Øresund og i Gedser. 

- Vi har konstateret og fået en del tyverianmeldelser fra blandt andre Røde Kors, som har har oplevet tyverier fra deres containere.

- På den baggrund har vi foretaget en efterforskning, der viser, at det er nogle polakkere, der kører rundt og stjæler tøj fra de her containere. Det ser for os rimelig organiseret ud, siger Lars Feldt-Rasmussen, leder af afdeling for berigelseskriminalitet og vicepolitiinspektør.

Ifølge politiet har man som led i efterforskningen flere gange observeret, at gerningsmændene er kørt ind i Danmark om søndagen, hvor de så hen over halvandet døgn udelukkende har beskæftiget sig med tyverier, før de igen kørte ud af landet med bilerne fulde af tøj.

4,8 ton tøj konfiskeret

Tyverierne er blandt andet sket i københavnsområdet, men også på store dele af Midtsjælland og Falster, hvor velgørende butikker har anmeldt, at de har fået stjålet tøjsække fra deres containere.

Tøjet er stjålet fra tøjcontainere flere steder på Sjælland, Falster og i københavnsområdet.
Tøjet er stjålet fra tøjcontainere flere steder på Sjælland, Falster og i københavnsområdet. Foto: Københavns Politi

Hvor længe efterforskningen har stået på, kan Lars Feldt-Rasmussen dog ikke oplyse.

- Men når vi ser på de anmeldelser, som vi har fået ind, så kan det godt være noget, der har stået på i lang tid. Derfor kan det godt være rigtig meget tøj, der er forsvundet fra de her containere. Det, vi konkret har kunnet konstatere i den periode, hvor vi har efterforsket, er, at de i hvert fald er sluppet afsted med 4,8 ton tøj.

Røde Kors kan ikke få armene ned

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at flere hjælpeorganisationer har været præget af massive tyverier.

Hos Røde Kors bekræfter Tina Donnerborg, der er chef for genbrug i Røde Kors, at organisationen også har oplevet, at der er blevet stjålet direkte fra organisationens containere.

- Det betyder meget for Røde Kors, at vi rent faktisk modtager de donationer, der bliver givet til Røde Kors. Derfor har vi anmeldt det til politiet.

I og med, at Røde Kors ikke ved, hvor meget og hvilket værdier der bliver doneret i deres containere, kender organisationen ikke til et præcist beløb.

Men Tina Donnerborg anslår, at det for organisationen drejer om tyverier for “mange millioner kroner”, siden organisationen indgav den første anmeldelse i august-september 2020.

Derfor glæder hun sig over, at politiet nu er skredet til anholdelser.

- Vi kan slet ikke få armene ned. Det er så skønt, at politiet er gået ind i sagen og har fanget dem, der står bag.

Ved søndagens aktion og i forbindelse med den forgående efterforskning er mere end 4,8 ton tøj til en anslået værdi af cirka 45.000 kroner blevet konfiskeret.

Politiet anslår, at de to anholdte polske statsborgere har samarbejdet med to øvrige om at begå de mange tyverier. Københavns Politi efterlyser derfor yderligere to mistænkte via de polske myndigheder.

Lars Feldt-Rasmussen vil dog ikke udelukke, at der kan være flere gerningsmænd involveret.

De to anholdte blev mandag i et grundlovsforhør i Københavns Byret varetægtsfængslet i 24 dage.