Storebæltsbroen lyser gult under Tour de France

De gamle lamper på Storebæltsbroen er i øjeblikket ved at blive skiftet ud, så de fremover kan skifte farve og gå i gult til sommerens Tour de France.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er præcis 65 dage til, at verdens største cykelløb, Tour de France, kører gennem denne landsdel.

Når cykelrytterne til sommer kommer til Danmark vil Storebæltsbroen gå i gult.

De 20 år gamle lamper på Storebæltsbroen er i øjeblikket i gang med at få en opgradering med næsten 400 nye LED-lamper. Arbejdet med at få lamperne installeret, så de kan lyse pylonerne op, er i fuld gang – og det arbejde foregår i de sene aften- og nattetimer.

quote Vi kunne lige så godt time det, så vi kunne vise et scenarie til Tour de France nu her, når der var en mulighed for det

Lars Henriksen, projektleder hos Sund & Bælt

- Det er et hårdt miljø, der er herude på Storebæltsbroen med vind, salt og blæst. Så det trængte til at blive skiftet ud, siger Lars Henriksen, der er projektleder på Sund & Bælt.

Det er dog ikke helt tilfældigt, at udskiftningen sker netop nu. De 396 nye LED-lamper kan nemlig få broen til at lyse op i forskellige farver.

- Vi kunne lige så godt time det, så vi kunne vise et scenarie til Tour de France nu her, når der var en mulighed for det, siger projektleder Lars Henriksen.

De 20 år gamle lamper på Storebæltsbroen bliver i øjeblikket skiftet ud til LED-lamper, som kan lyse Storebæltsbroen op i gult, når Tour de France til sommer kommer til Danmark.
De 20 år gamle lamper på Storebæltsbroen bliver i øjeblikket skiftet ud til LED-lamper, som kan lyse Storebæltsbroen op i gult, når Tour de France til sommer kommer til Danmark. Foto: Frederikke Dammark - TV2 ØST

Bliver lyst op i gult om natten

I forbindelse med at verdens største cykelløb kører gennem Danmark til sommer, vil Storebæltsbroen lyse i gult, men det bliver ikke mens rytterne kører over.

- Det vil blive lyst op om natten, men man kan ikke se det om dagen. Om natten vil det til gengæld blive lyst flot op i gult, siger projektleder Lars Henriksen fra Sund & Bælt.

quote Det vil blive lyst op om natten, men man kan ikke se det om dagen

Lars Henriksen, projektleder hos Sund & Bælt

Udskiftningen begyndte i januar, og med håndkraft og laser bliver lyset indstillet på broen om natten.

- Vi skal være sikre på, at de lysarmature lyser de rigtige steder hen, så derfor har vi et infrarødt kamera, som kan se vores støbeskel oppe på pylonerne. Der er også en laser på den, og så sætter vi en laser på selve amaturet også, og så skal de to laserpunkter møde hinanden. Så er vi sikre på, vi rammer det rigtige sted med lyset, siger Lars Henriksen.

Ifølge projektleder Lars Henriksen er arbejdet med udskiftningen af lamperne timet, så det passer med, at broen kan blive lyst op i gult, når rytterne fra Tour de France krydser den til sommer.
Ifølge projektleder Lars Henriksen er arbejdet med udskiftningen af lamperne timet, så det passer med, at broen kan blive lyst op i gult, når rytterne fra Tour de France krydser den til sommer. Foto: Frederikke Dammark - TV2 ØST

320 af lamperne er installeret på pylonerne - det er dem, der kan lyse op i farve. De resterende skal sidde på ankerblokkene og kan 'kun' lyse hvidt.

Broen kan lyse op i forskellige farver og flag

Broen vil for første gang blive lyst op i farve i forbindelse med cykelløbet.

- Det er en unik begivenhed, der kommer til Danmark, og det at de skal køre på Storebæltsbroen er stort for os, og det bliver rigtig spændende, siger projektleder Lars Henriksen.

Med en helt ny farvepalette bliver cykelløbet ikke sidste gang, hvor Danmarks største bro bliver indhyllet i farve.

- Der er mange muligheder, og nu kan vi lave forskellige scenarier og flag for eksempel. Men det er ikke besluttet endnu, hvad man skal bruge det til, siger Lars Henriksen.

Storebæltsbroen vil fremover kunne lyses op i forskellige farver og flag, men det ligger endnu ikke fast, hvordan det skal bruges.
Storebæltsbroen vil fremover kunne lyses op i forskellige farver og flag, men det ligger endnu ikke fast, hvordan det skal bruges. Foto: Frederikke Dammark - TV2 ØST

Sund & Bælt forventer, at lysarbejdet er færdigt i midten af juni.  

Mest læste

play
calina-2

Kvinder går utrygge hjem fra byen - nu har fire gymnasiepiger opfundet en løsning

play

Fare for sammenstyrtning på fjernvarmeværk efter eksplosion

play
Skælskør politi

Politi massivt til stede i Skælskør

play
Louise og Vega

Louise mistede sin datter - nu har hun en bøn til alle pårørende

Se flere