Ministerluder og latterlig landsforræder - politikere svines til på sociale medier

14 ud af 22 politikere fra Sjællands Storkreds er blevet svinet groft til den seneste måned. - Det er møg ubehageligt, siger Rasmus Nordqvist (AL).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Latterlig landsforræder, dumme ko, ministerluder og kæmpe idiot.

Det er bare nogle af de ord, som folketingspolitikere må lægge øre til.

I en rundspørge foretaget af TV ØST blandt 27 folketingspolitikere, som er valgt ind i Sjællands Storkreds, har 22 svaret.

quote De skriver, at sådan nogle som mig, dræber man andre steder, og at jeg burde få nogle tæsk

Rasmus Nordqvist (AL)

Af dem svarer 14, at de er blevet svinet groft til den seneste måned.

Bliver lovet tæsk

For det meste er der tale om skældsord på de sociale medier.

- Jeg synes, det kan være møg ubehageligt, siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.

Han er homoseksuel, og det bruger nogle mennesker imod ham.

- Hver gang jeg udtaler mig om flygtninge og ligestilling, modtager jeg beskeder om min seksualitet. De skriver, at sådan nogle som mig, dræber man andre steder, og at jeg burde få nogle tæsk, fortæller han.

Venstrepolitiker kaldes kæmpe idiot

Venstres finansordfører Jacob Jensen, der også er valgt ind i Region Sjælland, oplever også ofte at blive svinet til på de sociale medier.

- Jeg bliver kaldt en kæmpe idiot og beskyldt for alverdens ting, og det handler alt sammen om, at man er uenig i min holdning. Det er især, når vi debatterer emner omkring sygehusvæsnet, at folk er ret følsomme, fortæller han.

Artiklen forsætter under billedet.

Jacob Jensen (V).
Jacob Jensen (V). Foto: TV ØST

Én ting er tilsvininger men ind imellem bliver det også til deciderede trusler.

Her svarer tre ud af de 22 adspurgte politikere ja til, at de er blevet truet inden for det seneste år, men mange af dem, der har svaret nej, fortæller at de har oplevet trusler, som ligger lidt længere tilbage.

Hærværk gik ud over ministers nabo

En af dem er Mette Gjerskov fra Socialdemokratiet. Hun fik mange trusler, da hun som fødevareminister fra 2011 til 2013 var ansvarlig for hundeloven.

- Nogen prøvede at begå hærværk hos mig, men de må have taget fejl af adressen, for det gik ud over min nabos hus. De havde overmalet huset med store bogstaver og skrevet dø ministerluder, fortæller hun.

quote Jeg sletter de værste kommentarer, dem som også sviner andre til, men jeg lader faktisk de fleste stå, så andre kan se, hvad vi bliver udsat for

Mette Gjerskov (S)

- Det havde jeg det rigtig skidt med. Lige i de dage der sørgede jeg for at låse min dør. Men jeg var også gal, for det er fandeme ikke rimeligt, at det går ud over mine naboer, siger Mette Gjerskov.

Den tidligere minister får også mange tilsvininger på Facebook:

- Men jeg er en af dem, der læser det og glemmer det. Jeg sletter de værste kommentarer, dem som også sviner andre til, men jeg lader faktisk de fleste stå, så andre kan se, hvad vi bliver udsat for.

Artiklen fortsætter under billedet.

Liselott Blixt (DF).
Liselott Blixt (DF).

Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti har derimod valgt en nultolerance overfor grove kommentarer på sociale medier.

Hun har skruet ned for sine politiske holdninger på twitter og har droppet sin politikerside på Facebook. Nu har hun kun en almindelig Facebook for sine venner.

- Man må ikke skrive med store bogstaver derinde, og man kritiserer ikke andre. Jeg rydder op og sletter de kommentarer, der er for grove, fortæller hun.

Det grove sprog smitter

De fleste af de adspurgte politikere er enige om, at tonen i debatten er blevet grovere de seneste ti år. Det mener 19 ud af 22.

Artiklen fortsætter under billeder.

Zenia Stampe (R)
Zenia Stampe (R) Foto: TV ØST

- Det grove sprog smitter. Det kan godt være, at de kommentarer, vi ser på sociale medier i dag, også fandtes for ti år siden, men der kom de måske kun til udtryk i omklædningsrummet. Nu har govheden fået en megafon, og tusindvis, ja millioner kan i princippet høre med og deltage i debatten, siger Zenia Stampe (R).

Sådan gjorde vi

TV 2 Regionerne sætter sammen med TV 2 fokus på den grove tone og adfærd i det offentlige rum.

Læs meget mere om det herunder.