¨

Tema Folkemødet 2018

TV ØST er taget til Folkemødet på Bornholm sammen med de øvrige TV2 Regioner.

Vi har vores egen scene, Folkescenen, midt på havnen i Allinge, hvor vi sætter humorens væsen til debat.

Her på siden kan du finde nyhedshistorier om nogle af de kommuner, foreninger og virksomheder fra vores område, der deltager på Folkemødet.

Og du kan følge debatterne på Folkescenen direkte eller grine med i optagelserne af vittigheder fra hele landet.
| Live fra Folkemødet

Følg med direkte fra Folkescenen foran Grønbechs Hotel

Program: Se hvem du kan møde på Folkescenen foran Grønbechs Hotel

Torsdag d. 14. juni

Kl.: 13:15 - 13:30

Hvad: Rytteriet: Vi elsker Folkemødet

Hvem: Komikerduoen RASMUS BOTOFT og MARTIN BUCH

Som Rytteriet har Rasmus Botoft og Martin Buch i årevis optrådt på Folkemødet.

Nu deler de deres sjoveste oplevelser og observationer fra demokratiets fest.

Overklassesnobberne Fritz og Poul har fået både publikum og politikere til at hulke af grin, når de er dukket op i deres pastelfarvede outfits og silkehalsklude, fulde af politisk ukorrekte samfundsbetragtninger. På Folkescenen kaster skaberne af Rytteriet, skuespillerne Rasmus Botoft og Martin Buch deres vidunderligt skæve blik på selve Folkemødet, politikerne, de kendte og vigtige og alle os andre herovre. Vi indleder med et godt gammeldags joke battle for at komme i den rette stemning.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&Kl.: 14:15 - 14:30

Hvad: Politikerne: Det får de ud af at bruge humor

Hvem: IDA FABRICIUS BRUUN, Journalist og kommunikationskonsulent med speciale i humor.

Vi undersøger fordele og faldgruber, når Folketingspolitikerne forsøger sig med humor på Facebook.

Ida Fabricius Bruun troede egentlig, at det ville bliver top festligt at lave speciale om folketingspolitikernes brug af humor på det sociale netværk Facebook. Men det viste sig, at kun få af vores folkevalgte bruger humor i deres kommunikation, og at særligt politikerne på venstrefløjen kunne trænge at træne den indre humorist. Vi ser på, hvad der er rigtig god politikerhumor, hvornår den brugte humor samler eller spreder, og hvad politikerne vinder – eller taber – på at bruge det, de selv synes er sjovt, når de kommunikerer direkte til vælgerne.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 RegionerneKl.: 15:15 - 15:30

Hvad: Kendis kokkene: Humor er en del af vores dna

Hvem: GORM WISWEH, Kok og indehaver, Gorm’s Pizza og MAGNUS LAIER SONNE, Kok og udvikler, Aarstiderne.

Kokkene og iværksætterne Gorm Wisweh og Magnus Laier Sonne lukker op for deres hæsblæsende liv, hvor humor og positiv tænkning spiller en vigtig rolle for succes.

Danmarks pizzakonge Gorm Wisweh og kokken Magnus Laier Sonne voksede op 8 kilometer fra hinanden i hhv. Svaneke og Nexø her på Bornholm. De kendte ikke hinanden, men er hjemmefra podet med det samme forhold til humor, flid og udfordringer. I dag laver de vilde tv-programmer sammen som ”To kokke og nogle fisk”, hvor de udfordrer hinanden på skills og evnen til at holde humøret højt. Vi undersøger, hvad humor og positiv tænkning betyder for deres succes, og hvad der egentlig er så særligt ved humoren på her Bornholm.

Vi lægger ud med et godt gammeldags joke battle mellem de to dårlige tabere - med originale vitser på klingende Bornholmsk.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&Kl.: 16:00 - 16:15

Hvad: Haarder & Jensen: Humor bag facaden på Christiansborg.

Hvem: BERTEL HAARDER, MF (V), valgt af folk i Sjællands Storkreds og MOGENS JENSEN, MF (A), valgt af folk i Vestjyllands Storkreds

Bertel Haarder (V) og Mogens Jensen (A) er kendte for at sprede god stemning og samle folk på tværs af partier gennem humor, lejlighedssange og revy. Vi undersøger, hvilken forskel det gør.

Folkemødets fader, venstremanden Bertel Haarder, og den mangeårige kulturkriger, socialdemokraten Mogens Jensen har været medlemmer af Folketinget i hhv. 43 og 13 år, begge har været ministre og har stor erfaring med humor – eller mangel på samme - i politik. De er begge kendte for at sprede god stemning og samle folk på tværs af partier gennem humor, lejlighedssange og revy. Vi undersøger, hvilken forskel, det gør, når der senere skal laves politik. Haarder og Jensen er valgt i hver sin ende af landet, Bertel på Sjælland og Mogens i Vestjylland, hvor humor også kan udspille sig på helt forskellig måde.

Vi lægger ud med et godt gammeldags joke-battle. Her tester vi, hvem der har den humoristiske overhånd og om der egentlig findes gode vitser om politik.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&

Fredag d. 15. juni

Kl.: 10:30 - 10:45

Hvad: Påske og Pinse: Humor som overlevelsesstrategi.

Hvem: Folkemødeveteranerne PÅSKE og PINSE, Hus Forbi-sælgere, Næstved.

Påske og Pinse er erfarne Hus Forbi-sælgere. De deler ud af deres liv på kanten, hvor positivt tænkning og rå humor kan gøre hele forskellen på liv og død.

Erfarne Folkemødegæster er helt sikkert stødt på Påske og Pinse, når de er kommet herover fra hjembyen Næstved med trækvognen fuld af hjemløseavisen Hus Forbi og med John Mogensen gjaldende ud af højtalerne. Nye Folkemødegæster kan begynde her. Begge har i mange år levet det hårde liv på gaden, hvor man let kan gå til grunde uden (galgen)humor. I dag har de to venner skabt sig et liv, de er glade for. Nøglen har i høj grad været en evne til at se det positive i en situation og udvikle en tone, så folk bliver i godt humør og får lyst til at købe ens blad hver eneste arbejdsdag.

Vi begynder med et kort joke-battle på Påske og Pinses originale vitser, så dagen kan komme godt i gang.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&Kl.: 11:15 - 11:30

Hvad: Det sjove ved (Folkemøde) mode.

Hvem: JIM LYNGVILD, Designer, Fyn.

Bevidst eller ubevidst, så udtrykker vi os gennem vores valgte stil på Folkemødet. Designeren Jim Lyngvild deler årets højdepunkter med os og argumenterer for, at mode er sjovt i sig selv.

Ligesom man kan dele Folkemødegæsterne op i kategorierne politikere, organisationsfolk, lobbyister, journalister, embedsmænd osv, så er der også helt klare kategorier indenfor Folkemødemode, alt efter, hvad du er herovre for. Den kendte modemand og debattør Jim Lyngvild hudfletter kærligt stilarter og motiver, så vi måske ser på os selv på en helt ny måde resten af tiden herovre. Lyngvild er vokset op på den københavnske Vestegn, men bor nu på en vikingeborg på Fyn. Vi taler om de enorme forskelle på humoren det ene og det andet sted, hvad den forskel skyldes og hvordan vi i det hele taget bedst kommunikerer med hinanden. Modebranchen i sig selv kommer også under behandling, når vi undersøger forholdet mellem sjov og selvhøjtidelighed.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne.Kl.: 12:15 - 12:30

Hvad: Biskopperne: Religion indeholder stor humor.

Hvem: HENRIK STUBKJÆR, Biskop over Viborg Stift og ELOF WESTERGAARD, Biskop over Ribe Stift.

For biskopperne Henrik Stubkjær fra Viborg og Elof Westergaard fra Ribe er der meget sjovt både i kristendommen og i den danske folkekirke. Få deres skæve blik på humor og religion.

Kristendom handler om meget mere end skyld og arvesynd. Men kan bare tage et dyr som en giraf, så fornemmer man allerede der, at Gud har humoristisk sans. Sammen med biskopperne Henrik Stubkjær og Elof Westergaard undersøger vi de sjove sider af kristendommen, folkekirken og religion i det hele taget og diskuterer, om lige netop det aspekt fylder nok i vores fælles bevidsthed og de ritualer, vi møder i den danske folkekirke. Vi lægger ud med et friskt joke-battle – i heldigste fald på vitser om præster og Skt. Peter. I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&Kl.: 14:30 - 14:45

Hvad: Embedsværftet: Vi siger det, djøf’erne tænker.

Hvem: Komiker MICHAEL SCHØT, Embedsværftet

Komikeren Michael Schøt er manden bag striben Embedsværftet, der udkommer otte gange om ugen på Altinget. Her kan han sige alt det med humor, som mange tænker, men ikke siger højt.

Den samfundskritiske komiker Michael Schøt er en af hovedkræfterne bag den populære satiriske stribe Embedsværftet, der udkommer på Altinget. Hovedpersonerne er den erfarne og pænt kyniske Lena, og den noget yngre kollega Jesper, der begge arbejder i et ministerium. Uden om dem finder vi rummelige Torben, den sympatiske, men også pressede chef og chef-chefen, der svæver lidt over det hele. Alt hvad der foregår i striben reflekterer det, der aktuelt foregår af større og mindre absurditeter i vores samfund, ikke mindst omkring regeringen og centraladministrationen. Som når ministeren beder om tiltag omkring misinformation og man forstår, at det ikke gælder ministeriets egen. Vi taler om satirens kraft og dens betydning for samfundsdebatten.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 RegionerneKl.: 15:15 - 15:30

Hvad: Hækkerup og Ellemann-Jensen: Humor som politisk magt.

Hvem: NICK HÆKKERUP, Fmd., Udenrigsudvalget, MF (A), valgt i Nordsjælland og JAKOB ELLEMANN-JENSEN, Miljø- og Fødevareminister, MF (V), valgt i Østjylland

Dansk politiks svar på Nick & Jay lukker op for posen af sjove anekdoter fra et liv med og i politik.

Folketingspolitikerne Nick Hækkerup (A) og Jakob Ellemann-Jensen (V) er begge vokset op i samfundsengagerede familier og ved, at vejen til indflydelse afhænger af evnen til at motivere og ikke tage modstand (alt for) personligt. Som folkevalgt medlem af enhver regering skal man kunne holde ting ud i strakt arm og tåle meget kritik. Socialdemokraten Nick Hækkerup har indtaget flere ministerposter og været næstformand for sit parti. Venstremanden Jakob Ellemann-Jensen har som politisk ordfører måtte stå på mål for regeringens evner og politik og alt i hans eget parti. Som minister skal han nu balancere holdningerne i en mindretalsregering og skaffe flertal for sine egne initiativer. Fælles for de to er en positiv tilgang til tilværelsen og en opvækst i familier med politisk magt og indflydelse. Vi undersøger, hvad man kan opnå i politik med en vis portion humoristisk sans, og hvornår landspolitik viser sig fra sine mest spøjse sider.

Vi lægger ud med et friskt joke-battle på de yndlingsvitser fra det politiske liv.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&Kl.: 15:45 - 16:00

Hvad: Æ Rummelpot: Sønderjyllands svar på Svikmøllen.

Hvem: Redaktør GUNNAR HATTESEN, Æ Rummelpot.

Æ Rummelpot er en specialitet på linje med Det Sønderjyske Kaffebord, Ringridning og enebærrøget spegepølse. Det populære satirehæfte har leveret sønderjysk humor hvert år siden 1946.

Der findes kun ét egnsbestemt satirehæfte tilbage i Danmark, og det er netop Æ Rummelpot i Sønderjylland, eller Synnejylland, som man siger på de kanter. Hvert år ved juletid udkommer et nyt nummer, der kærligt spidder sønderjyderne og sætter de lokale begivenheder ind i en større sammenhæng. Ligesom da seneste nummer dyrkede republikken Als’ løsrivelse fra Danmark som en kommentar til det nyligt afholdte kommunalvalg og med reference til den aktuelle situation i Catalonien. Gunnar Hattesen overtog den ærefulde post som redaktør i 2016. Han bladrer i satirehæftet og deler ud af det særligt sønderjyske blik for humor, der ofte udspringer af landsdelens historiske betydning.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 RegionerneLørdag d. 16. juni

Kl.: 10:30 - 10:45

Hvad: Anekdoter fra det Kongelige Køkken.

Hvem: JESPER VOLLMER, kok og indehaver af kursusstedet Rå, Bornholm.

Kokken og iværksætteren Jesper Vollmer fortæller om den særlige rå humor, der hersker blandt kokke, og deler ud af sin farverige tid som køkkenchef i Kongehuset med Prins Henrik ved roret.

Kokken Jesper Vollmer ved, hvordan man piller en artiskok til perfektion, sådan som det kræsne publikum på landets ypperligste restauranter vil forvente det. Han har stået i de fineste køkkener, hvor tonen kunne være ualmindeligt rå, indtil nogen fandt på at åbne køkkenerne ud til de spisende gæster. Men stort set alt, hvad han havde lært og anså for normalt, ændrede sig, da han rykkede ind i det kongelige køkken på Fredensborg hos en arbejdsgiver, der i den grad vidste, hvordan han ville have tingene gjort. Jesper Vollmer måtte bruge al sin positive tænkning til at komme videre fra sin alvorlige ulykke i 2015, og har i dag skabt sig sit eget sted her i Allinge, hvor han formidler glæden ved mad og de gode ting i livet.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 RegionerneKl.: 11:15 - 11:30

Hvad: News-værterne: Humor i Nyhedsformidlingen.

Hvem: JANNI PEDERSEN og TROELS MYLENBERG, Nyhedssværter på TV 2 News.

Janni Petersen og Troels Mylenberg er det nye makkerpar på TV 2 News. Vi undersøger, hvilken plads humor har i traditionel nyhedsformidling og hvor meget man som vært skal give af sig selv.

Nyhedsudsendelser, hvor man læser op fra en prompter, er typisk præget af stor alvor og ikke de store muligheder for personligt spræl. Men når Janni Pedersen i vinter blev kåret som Årets Kvindelige Nyhedsvært af Billed Bladets læsere, så hænger det helt sikkert sammen med en personlighed og humor, man sjældent støder på i nyhedsformidlingen. Og når Troels Mylenberg, daværende chefredaktør på Jysk Fynske Medier, på samme tidspunkt var nomineret til Årets Fynbo, så var det ikke mindst for hans evne til at være ”lyttende og alligevel kritisk og med en dejlig portion lune og glimt i øjet” i landsdækkende medier. Mylenberg bor på den fredelige Thurø i det Sydfynske Øhav, Pedersen i den hippe del af pulserende Nørrebro. Vi undersøger hvad det betyder for deres humoristiske tilgang, hver for sig og sammen.

Vi lægger stemningen med et raskt joke battle, så vidt muligt også på lokal dialekt/accent.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&Kl.: 12:15 - 12:30

Hvad: Satiretegneren: Folkemødets arketyper.

Hvem: Tegner NIELS GORM ANDERSEN, Nordjylland.

En afdæmpet nordjydes præcise blik på os Folkemødetyper bliver omsat til portrætter live på scenen.

Der er mange forestillinger om, hvem der kommer på folkemødet, og at det mest er en fætter-kusinefest mellem politikere og mediefolk. Men statistisk set er kun 1% journalister og 2% politikere. 37% er professionelle, der er på Folkemødet med deres arbejde, men 12% er ildsjæle (dem, der typisk forventes at arbejde uden løn). Og så er der de resterende 48% - og det er faktisk folket. Satiretegneren Niels Gorm Andersen er kommet til Folkemødet hele vejen fra det generelt uimponerede Nordjylland. Han bruger festivalens første dage på at studere arketype-gæsterne og lave skitser undervejs. På scenen filosoferer han over sine oplevelser og laver portrætterne færdigt live, mens vi taler. Måske et af dem er af dig?

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne.Kl.: 12:45 - 13:00

Hvad: Team Tvilling: Intet er umuligt for den der har humor i hjertet.

Hvem: STEEN og PEDER MONDRUP, Brødre, ekstremsportsudøvere og stiftere af organisationen Team Tvilling.

Tvillingerne Steen og Peder Mondrup sprænger alle grænser for, hvornår man kan dyrke ekstremsport som holdet og foreningen Team Tvilling. Med humor udfordrer de enhver forestilling om et liv med fysisk handicap.

Det begyndte med en plan om at løbe en halvmarathon med Peder siddende i en løbevogn og Steen skubbende bagpå. Siden har tvillingerne gennemført et utal af ekstremt krævende konkurrencer som IRONMAN, Mandehørm og Polar Circle Marathon – løb, som de fleste andre vil have svært ved at gennemføre på normal vis. Peder er født med cerebral parese (spastisk lammelse) og plejer at sige, at Steen har fået de gode ben og han selv det gode hoved. Begge har en veludviklet sans for humor og selvironi, som de bruger til at ændre forestillingen om, hvordan det er at leve med et handicap og hvad man kan, hvis man vil. I dag er Team Tvilling en landsdækkende forening, der arbejder for at få kommuner, bosteder og lokale sportsforeninger til at finde sammen, så flere makkerpar kan få vind i håret og være med i de store løb.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne.Kl.: 14:15 - 14:30

Hvad: Ambassadørerne: Smilets diplomati.

Hvem: FRANCOIS ZIMERAY, Frankrigs ambassadør til Danmark og CARLA SANDS, USA's Ambassadør til Danmark.

Der er nogle ambassadører, vi lærer at kende og holde særligt af, og vi lytter, når de fortæller om deres oplevelser i og med vores lille kongerige. Fælles for dem er, at de kommer til et land og en kultur, der som udgangspunkt er relativt ukendt og et sprog, de er pænt umuligt både at tale forstå. Francois Zimeray har som Frankrigs ambassadør til Danmark allerede cementeret sit ry som vellidt repræsentant for sit land, mens USA's Carla Sands er i gang med at bygge nye relationer op med sit store smil og positive tilgang som nationens nye stemme i Danmark. Vi taler om ligheder og forskelle i vores landes humor, hører om deres sjoveste og mest spøjse møder med Danmark og danskerne og undersøger hvor meget ens personlighed betyder for at opnå resultater i diplomatiet.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne.Kl.: 15:15 - 15:30

Hvad: Humor i politiet er ikke for sjov.

Hvem: PER LARSEN, Formand for Børnerådet og fhv. Chefpolitiinspektør i Københavns Politi og FLEMMING STEEN MUNCH, tidl. vicepolitiinspektør og informationschef, Københavns Politi.

Per Larsen og Flemming Steen Munch har begge lange karrierer bag sig i dansk politi. De har også et humoristisk sind og finder mentalt overskud hos politiet afgørende for tilliden fra befolkningen.

De fleste politifolk har en evne til at se ting med en vis portion humor, for ”ellers måtte de rende til psykolog hver dag”, som Flemming Steen Munch udtrykker det. I mange år var han talsmand for Københavns Politi og kendt for sin bramfri tone og humoristiske formuleringer. Her arbejdede han tæt sammen med Per Larsen, der som chefpolitiinspektør blev en af landets mest markante politiledere. De to venner og veteraner deler ud af deres mest underholdende oplevelser i dansk politi. De fortæller om betydningen af at skabe gode relationer med befolkningen, om udviklingen i selvforståelsen i politiet, og hvad den største fare er ved at tage sig selv for højtideligt på lederplan.

Vi lægger ud med et friskt joke-battle og afgøre hvis yndlingsvitser rydder bordet.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne. Quizmaster: Ole Huld, OleHuld&Kl.: 15:45 - 16:00

Hvad: Samfundsforandring gennem begejstring.

Hvem: SELINA JUUL, Stifter, Stop Spild Af Mad og METTE ABILDGAARD, MF, Politisk ordfører (K) og ven af Stop Spild Af Mad.

Selina Juul er blevet kendt over hele verden for sin Stop Spild Af Mad bevægelse. I en samtale med MF Mette Abildgaard (K) undersøger vi, hvordan de uden magt skaber opbakning for deres visioner.

Selina Juul har modtaget stort set alle de priser, man kan få – senest European Young Leader 2018 – for sit utrættelige arbejde med at få os til at smide mindre mad i skraldespanden. Og det er lykkedes – i tonsvis. 85% af danskerne tænker i dag over madspild, noget som fyldte meget lidt, før Selina Juul stiftede organisationen Stop Spild Af Mad for nøjagtigt 10 år siden. De konservatives populære politiske ordfører, Mette Abildgaard, er en af dem, der bruger sit kendte navn til at støtte kampen mod madspild. Hun skal selv i dagligdagen skabe fælles fodslag i folketingsgruppen, uden at sidde på den egentlige magt. Vi undersøger, hvordan de to stærke kvinder skaber bevægelse gennem begejstring og tager diskussionen om, hvor meget ansvar vi som samfund i grunden skal lægge på ubetalte ildsjæle som Selina Juul.

I samtale med Nanna Holst, Journalist, TV 2 Regionerne.Til toppen