Vidner kom med flere advarsler om drabsdømt sygeplejerske

Afdelingssygeplejersken fik ifølge flere vidner adskillige advarsler om den dømte sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg husker ikke, om jeg fortalte afdelingssygeplejersken, at jeg troede, Christina Hansen havde noget med de mange dødsfald at gøre. Men jeg sagde til hende, at Christina Hansens adfærd skabte problemer.

Sådan forklarede en lægesekretær i dag i retten i Nykøbing Falster.

Hun var indkaldt som vidne i sagen mod den afdelingssygeplejerske, der er tiltalt for forsømmelighed ved ikke at have reageret, da flere medarbejdere en ad gangen henvendte sig til hende og fortalte, at de var bekymrede for sygeplejerske Christina Hansens adfærd på Nykøbing Falster Sygehus.

quote Hun havde ikke noget at gøre derinde, det var ikke hendes patient, det var ikke hendes stue

Forklarede sosu-assistenten i retten

Christina Hansen blev i maj 2017 i Østre Landsret idømt fængsel i 12 år, fordi retten fandt, at hun var skyldig i drabsforsøg på fire patienter indlagt på Nykøbing Falster Sygehus. Sagen, der nu kører i byretten i Nykøbing Falster, er en udløber af den sag.

Husker kun én henvendelse

Afdelingssygeplejersken har i retten forklaret, at hun udelukkende husker et tilfælde, hvor en kollega til Christina Hansen kom ind til hende med sin mistanke. 

Kollegaen fortalte, at hun troede, Christina Hansen slog patienter ihjel med medicin.

Afdelingssygeplejersken så Christina Hansen som en ansvarsfuld og dygtig sygeplejerske og vurderede, at kollegaens noget opsigtsvækkende udsagn var et udtryk for noget personligt "fnidder" mellem kollegaer, som der var en del af på den medicinske afdeling på Nykøbing Falster Sygehus.

Flere havde mistanke

Under de tre dage, retssagen indtil nu har varet, har adskillige vidner dog forklaret, at de henvendte sig til afdelingssygeplejersken angående Christina Hansen.

En sosu-assistent har for eksempel forklaret, at hun mistænkte den nu dømte Christina Hansen igennem længere tid.

Da personalet på en vagt skulle drikke kaffe og Christina Hansen ikke kom ind på personalestuen til de andre medarbejdere, gik sosu-assistenten efter eget udsagn ud på gangen for at kigge efter hende.

Da hun ikke kunne finde hende, gik hun ned til sin egen patient, en ældre dame, for at tjekke hendes tilstand. På stuen stod Christina Hansen.

- Hun havde ikke noget at gøre derinde, det var ikke hendes patient, det var ikke hendes stue, og det var ikke engang hendes gang. Christina stod med ryggen til og sagde "nu varer det ikke så lang tid". Kort efter døde patienten, forklarede sosu-assistenten i retten.

Mødte tidligere på grund af mange dødsfald

En anden sosu-assistent har i retten grædende forklaret, at også hun nærede mistanke til Christina Hansen.

Sosu-assistenten var så utryg over de mange dødsfald, at hun begyndte at møde en halv time før sin vagt, så hun kunne nå at tjekke patienternes tilstand, inden hun påbegyndte sit arbejde.

På et tidspunkt spurgte hun direkte Christina Hansen, om hun tog livet af folk. Dette benægtede den nu dømte sygeplejerske. 

Begge kollegaer henvendte sig efter eget udsagn til afdelingssygeplejersken og fortalte om deres bekymring, ligesom andre kollegaer også gjorde det. Det er i hvert fald, hvad de har forklaret, mens de har siddet i vidneskranken i retten i Nykøbing Falster.

Mens afdelingssygeplejersken nægter at have modtaget informationerne fra medarbejderne, fremhæver hendes forsvarer, Thomas Hess-Petersen, at der på sygehuset i årene 2011 - 2015 ikke var nedskrevne retningslinjer vedr. bekymringshenvendelser fra personalet.

Den 27. marts bliver de sidste vidner i sagen ført. Der forventes dom i sagen samme dag. 

Se eller gense indslaget fra den 13 marts.