Vidner: Drabstiltalt sygeplejerske var dygtig til sit job

Den drabstiltalte 31-årige kvinde fra Nykøbing Falster beskrives af vidner som en dygtig sygeplejerske, der havde tjek på tingene.

Tema: Sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus begik drabsforsøg
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Tiltalte var en dygtig sygeplejerske, lød det fra en lægesekretær under tirsdagens retsmøde i Nykøbing Falster.

Hun bakkes op af oversygeplejersken på den medicinske afdeling, som sygeplejersken arbejdede på indtil oktober 2012:

- Hun er en dygtig sygeplejerske og har tjek på tingene. Jeg ville nødigt af med tiltalte, for hun var meget dygtig, og hun var en god lærermester, forklarede oversygeplejersken i retten.

Hun er en dygtig sygeplejerske og har tjek på tingene. Jeg ville nødigt af med tiltalte, for hun var meget dygtig, og hun var en god lærermester, forklarede oversygeplejersken i retten.

Fnidder og intriger

Mens sygeplejersken beskrives som fagligt dygtig, så beskrives hun ikke som en specielt god kollega. Der var en del intriger og fnidder blandt sygeplejerskerne, og ifølge vidner gav den drabstiltalte sygeplejerske grobund til den dårlige stemning.

- Jeg sagde til afdelingssygeplejersken, at jeg mente, at det var tiltalte, som skabte en del af den fnidder, forklarede lægesekretæren og fortsætter:

- Da hun forlader afdelingen, kommer der mere ro på i personalegruppen.

Ifølge oversygeplejersken var det en holdning, som flere af kollegaerne delte.

- Jeg ville meget gerne have hende tilbage på grund af hendes faglighed, men mange af de andre ville ikke have hende tilbage fra akutafdelingen på grund af hendes sociale kompetencer, forklarede hun i retten.

Flere dødsfald på tiltalts vagter

Tirsdag kom det også frem i retten, at der var klart flere dødsfald, når den tiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falsters Sygehus var på arbejde.

I 2009 var der eksempelvis seks dødsfald på 802 vagttimer, hvor hun var på job. For resten var der 24 dødsfald på 3614 vagttimer. I 2012 var der 23 dødsfald på hendes 942 vagttimer. For resten af timerne var der 47 dødsfald på 5634 vagttimer.

- Overdødeligheden er ikke tilfældig, og må have en forklaring. Hvad det så kan skyldes, skal jeg ikke spekulere i. Men tallet for sandsynlighed for tilfældigheder er meget, meget lille, forklarede statistiker Steffen Lauritzen i retten.

Flere af sygeplejerskens kollegaer havde også bidt mærke i den høje dødelighed på afdelingerne.

- Efter min opfattelse sker der et markant fald i antallet af hjertestop på afdelingen, efter tiltalte skiftede job, sagde lægesekretæren i retten.

Efter min opfattelse sker der et markant fald i antallet af hjertestop på afdelingen, efter tiltalte skiftede job, sagde lægesekretæren i retten.

Da sagen kom frem, blev hun ikke overrasket over, at det netop var den nu drabstiltalte sygeplejerske, som blev anholdt:

- Da jeg hører om sagen i pressen, der falder min tanke på tiltalte. Men jeg kan ikke forklare hvorfor, sagde hun.

Kæmpede for sin datter

Ved siden af sit arbejde kæmpede sygeplejersken en forældremyndighedssag om sin datter. Det forklarede den tiltaltes far tirsdag i retten.

Faren fortalte i retten at sygeplejerskens forhold til ekskæresten var anstrengt. Den tidligere kæreste behandlede ikke barnebarnet særlig pænt. Han kunne ikke holde barnegråd ud, og det var kun den tiltalte, der tog sig af barnet. Da de går fra hinanden, kommer der en sag om barnebarnet, som tiltalte vinder.

Efter sygeplejersken anholdelse er forholdet mellem sygeplejersken og ekskæresten blevet forværret. Ekskæresten vil ikke længere lade tiltalte se datteren. Samtidig har ekskæresten søgt om fuld forældremyndighed. Det har han ikke fået, men han har fået bopælspligten.