Sygeplejerskesagen forklaret kort

Siden 1. marts 2015 har en 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus siddet varetægtsfængslet for drab og drabsforsøg. Få et overblik over sagsforløbet her:

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad handler sagen om?

  • 2. marts 2015 bliver en dengang 30-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus varetægtsfængslet frem til 24. marts sigtet for tre drab og et drabsforsøg efter en nattevagt fra 28. februar klokken 19 til 1. marts klokken 7.

     

  • Ifølge anklagerne er ofrene blevet dræbt med medikamenter, der er sprøjtet ind i kroppen.

     

  • Grundlovsforhøret bliver holdt for dobbeltlukkede døre.

     

  • Sygeplejersken nægter sig skyldig i anklagerne, og hun og hendes forsvarer Jørgen Lange kærer kendelsen om varetægtsfængsling omgående. Landsretten vælger dog at følge byrettens beslutning om varetægtsfængsling.

     

  • Siden er hun en gang om måneden blevet fremstillet, og varetægtsfængslingen er hver gang blevet forlænget.

     

  • 11. august bliver det første åbne retsmøde holdt i sagen. Her kommer det frem, at hun sigtes for endnu et drab begået i 2012 på Nykøbing Falster Sygehus. Sagens daværende anklager Jeanette Wincentz Andersen fremfører også, at sygeplejersken efterforskes for medvirken til 10 yderligere drab og drabsforsøg på hospitalet. To dage senere melder sagens efterforskningsleder Søren Ravn ud, at der formentligt ikke vil blive rejst sigtelser i den forbindelse. 

     

  • I oktober kommer det frem, at hun nu også er sigtet for at give sin 7-årige datter stærk sovemedicin, og senere kommer det frem, at hun også er sigtet for at have brugt en mobiltelefon i arresten og for at stjælde medicin fra sin arbejdsplads.

     

  • I januar 2016 meddeler anklager Michael Boolsen, at sygeplejersken efterforskes for endnu et drab. Det drejer sig om en 68-årig mand, der døde på sygehuset i 2012. Han blev blandt andet behandlet af den sigtede sygeplejerske.

Patienterne:

  • 86-årige Svend Aage Petersen (dør 28. februar-1. marts 2015)
  • 66-årige Viggo Holdt Petersen (dør 28. februar-1. marts 2015)
  • Anne Lise Poulsen (dør 28. februar-1. marts 2015)
  • 73-årige Maggi Rasmussen (overlever det der af politiet bliver kaldt et drabsforsøg)
  • Arne Hersgaard (dør 2012)

De tre første personer dør på nattevagten fra 28. februar til 1. marts, mens Maggi Rasmussen overlever et hjertestop. En kollega til sigtede har til politiet forklaret, at hun forinden så den sigtede stå og fumle ved Maggi Rasmussens seng og skulle også have set, at hun efterfølgende forsøgte at skjule to sprøjter for sin kollega. Der bliver fundet morfin i Viggo Holdt Petersens og Anne Lise Poulsens blod ved obduktionen. Der bliver fundet tre forskellige præparater i Maggi Rasmussens blod. De samme tre præparater er fundet i en sprøjte i en affaldscontainer på sygehusets parkeringsplads. Sprøjten betragtes af anklageren som gerningsvåbnet.

Arne Hersgaard dør 4. marts 2012 om formiddagen på sigtedes vagt. Et vidne har til politiet forklaret, at han så hende på hans stue kort før dødsfaldet, og at det er sigtede, der slår alarm og hjælper med forsøg på genoplivning. I afdødes blod bliver der efterfølgende fundet morfin.

Sagens afhøringer og bevismaterialer:

  • En sprøjte fundet i en skraldespand bliver betragtet som gerningsvåbnet. I sprøjten var der rester af tre forskellige medikamenter. Fagfolk har forklaret, at man aldrig blander medikamenter i samme sprøjte. Sprøjten er blevet undersøgt, men der er hverken fingeraftryk eller DNA fra sigtede på den.

     

  • Politiet har foretaget 113 afhøringer i sagen. Et vidne har forklaret, at hun så sigtede på Maggi Rasmussens stue, inden hun stoppede med at trække vejret. Vidnet var kollega til sigtede og siger, at hun så hende forsøge at gemme to sprøjter. Patienten overlevede, og der blev efterfølgende fundet morfin, diazepam og et tredje præparat i hendes blod.

     

  • Et andet vidne har forklaret, at hun direkte til en kollega har sagt, at hun troede, at sigtede dræbte patienter.

     

  • Et vidne, der arbejdede sammen med sigtede i 2012, har forklaret, at han så sigtede forlade medicinrummet og gå hen mod en stue med en sprøjte. Det næste, vidnet husker, var, at alarmen blev aktiveret, og da han nåede frem, så han sigtede give patienten førstehjælp. Hun virkede meget oven på og som om, hun havde styr på det.

     

  • En tidligere kollega til sigtede, der også var på afdelingen i 2012, har forklaret, at hun havde en lille mistanke om, at der var noget galt, for der skete altid påfaldende ting, når sigtede var på vagt. Dagligdagen ændrede sig markant, da sigtede stoppede. Der var slet ikke så mange dødsfald og hjertestop på afdelingen.

Sigtede:

En 31-årig sygeplejerske, der har været sygeplejerske i seks år. 1. marts 2015 blev hun anholdt og sigtet for tre drab og et drabsforsøg. Hun er mor til en datter på syv år og har en kæreste, der til TV ØST har fortalt, at han ikke tvivler på hendes uskyld. De planlagde familieforøgelse og havde netop bestilt ferie, da hun blev anholdt.

I november 2015 kom det på et retsmøde frem, at sygeplejersken lider af en histrionisk personforstyrrelse. Den dækker blandt andet over, at man har tendens til at være manipulerende, spændingsøgende, og at man er selvoptaget.

Læs mere om sagen her:

Sygeplejerske efterforskes for endnu et drab

Sygeplejerske fængsles året ud

Anklager: Drabssigtet sygeplejerske bragte sin egen datter i fare

Politi: Der er ingen nye sigtelser på vej mod sygeplejerske

Drabssag: Sygeplejerske for retten igen i dag

Overblik: Mistænkelige dødsfald i sundhedssektoren

29-årig kvinde i sygehussag fortsat fængslet

Drabssigtet sygeplejerske: Mit liv er revet itu

Dødsfald på sygehus: Medicin blev givet intravenøst

Trykket stemning på Nykøbing Falster Sygehus

Tre døde i sag om mistænkelig dødsfald på sygehus

Sygehussag: Pårørende taler ud efter dødsfald

Indtil 1. marts var vi en ganske almindelig familie


Nyhedsoverblik