Sygeplejerske tiltales for tre drab

Anklagemyndigheden har fredag valgt at offentliggøre, at der bliver rejst tiltale i sagen om den 31-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus, som siden marts sidste år har været varetægtsfængslet for fire drab og et drabsforsøg.

Tema: Sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus begik drabsforsøg
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus skal i retten i en omfattende sag om flere drab på sygehuset.

Anklagemyndigheden har netop besluttet at rejse tiltale mod sygeplejersken, der er anklaget for at have dræbt tre patienter og forsøgt at dræbe en fjerde.

Sygeplejersken er tiltalt for at have dræbt:

  • Arne Herskov døde 4. marts 2012
  • Annalise Poulsen og Viggo Holm Petersen 28 februar 2015
  • Maggie Rasmussen blev forsøgt dræbt 

Sygeplejersken var også sigtet for at dræbe Svend Aage Petersen, men der er ikke rejst tiltale i dette tilfælde.

- Det var ventet, og jeg har underrettet sygeplejersken og familien, siger sygeplejerskens forsvarer Jørgen Lange.

Heller ikke anklager Michael Boolsen finder noget overraskende i tiltalen:

- Statsadvokatens anklageskrift er i overensstemmelse med det grundlag, der har været for varetægtsfængslingen, siger han.

Sprøjte betragtes som gerningsvåbnet

I november 2015 kom det på et retsmøde frem, at sygeplejersken lider af en histrionisk personforstyrrelse. Den dækker blandt andet over, at man har tendens til at være manipulerende, spændingsøgende, og at man er selvoptaget.

Under de mange retsmøder i forbindelse med forlængelsen af hendes varetægtsfængsling er det også kommet frem, at der i en skraldespand er fundet en sprøjte, som bliver betragtet som gerningsvåbnet. I sprøjten var der rester af tre forskellige medikamenter. Fagfolk har forklaret, at man aldrig blander medikamenter i samme sprøjte. Sprøjten er blevet undersøgt, men der er hverken fingeraftryk eller DNA fra sigtede på den.

Politiet har foretaget 113 afhøringer i sagen. Et vidne har forklaret, at hun så den nu tiltalte sygeplejerske på Maggi Rasmussens stue, inden hun stoppede med at trække vejret. Vidnet var kollega til sigtede og siger, at hun så hende forsøge at gemme to sprøjter. Patienten overlevede, og der blev efterfølgende fundet morfin, diazepam og et tredje præparat i hendes blod.

Troede hun dræbte patienter

Et andet vidne har forklaret, at hun direkte til en kollega har sagt, at hun troede, at den nu tiltalte sygeplejerske dræbte patienter.

Et vidne, der arbejdede sammen med sigtede i 2012, har forklaret, at han så sygeplejersken de forlade medicinrummet og gå hen mod en stue med en sprøjte. Det næste, vidnet husker, var, at alarmen blev aktiveret, og da han nåede frem, så han sigtede give patienten førstehjælp. Hun virkede meget oven på og som om, hun havde styr på det.

En tidligere kollega til sygeplejersken, der også var på afdelingen i 2012, har forklaret, at hun havde en lille mistanke om, at der var noget galt, for der skete altid påfaldende ting, når sigtede var på vagt. Dagligdagen ændrede sig markant, da sygeplejersken stoppede. Der var slet ikke så mange dødsfald og hjertestop på afdelingen.

Sygeplejersken er tiltalt for i alt ni forhold. retssagen ventes at begynde 11. marts i år, og der er afsat 30 dage til den.

Her kan du se den officielle pressemeddelelse fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi:

Tiltale i drabssag mod 31-årig sygeplejerske

Pressemeddelelse  •  2016-01-29 14:01 CET

Statsadvokaten i København har den 28. januar 2016 rejst tiltale i sagen mod en 31-årig sygeplejerske, der blandt andet har været sigtet for drab af flere patienter og forsøg på drab af én patient. Den pågældende sygeplejerske har været anholdt og varetægtsfængslet siden den 1. marts 2015.

Anklageskriftet vedrører tre drab og ét drabsforsøg, idet statsadvokaten i ét tilfælde ikke har fundet, at der er det tilstrækkelige bevis for drab. Der er rejst tiltale for, at alle drab og drabsforsøget er begået over for patienter, der var indlagt på de afdelinger, hvor sygeplejersken arbejdede.

Der er endvidere rejst tiltale for en række andre forhold, herunder overtrædelse af lov om autorisation af sundhedspersonale.

Der udestår stadig efterforskning i forhold til de sigtelser, der blev rejst ved sidste fristforlængelse.

Straffesagen forventes indledt den 11. marts 2016 ved Retten i Nykøbing Falster i et nævningeting. Der er sat i alt 30 dage af til sagen, som forventes afsluttet med dom i slutningen af juni 2016.