¨

Sygeplejerske om drabsforsøg: Gav ikke patient morfin og Stesolid

Anklager læser højt fra byretsdommen i Østre Landsret. Foto: Tegning af Anne Gyrite Schütt

Den 32-årige sygeplejerske, der er tiltalt for at have taget livet af en række patienter på Nykøbing Falster Sygehus, blev torsdag afhørt.

Sygeplejersken, der de seneste to dage er blevet afhørt i Østre Landsret, fraviger ikke den forklaring, hun afgav i byretten sidste år. 

Byretten idømte i juni måned sygeplejersken fængsel på livstid, da et enigt nævningeting og tre juridiske dommere fandt, at hun var skyldig i drab og drabsforsøg på flere patienter indlagt på Nykøbing Falster Sygehus.

Sygeplejersken har siden sin anholdelse nægtet sig skyldig og ankede dommen på stedet.

Afhørt om drabsforsøg

Torsdag blev sygeplejersken primært afhørt om det, anklagemyndigheden kalder drabsforsøget på patienten Maggi Rasmussen. Hun overlevede, da hun fik modgift mod Stesolid. Sagen er fra anklagemyndighedens side i høj grad bygget op omkring Maggi Rasmussen.

En kollega til den tiltalte sygeplejerske mistænkte, at tiltalte slog patienterne ihjel. Da kollegaen så, at tiltalte gik ind på stuen hos Maggi Rasmussen, gik hun efter og spurgte, om der var noget, hun kunne hjælpe med. Herefter adskiller de to sygeplejerskers forklaringer sig.

Forskellige forklaringer

Kollegaen har i byretten forklaret, at hun så den tiltalte sygeplejerske stå med to store sprøjter. Der var ikke medicin i sprøjterne, da stemplerne var trykket i bund. Tiltalte stod og fumlede over Maggi Rasmussen og forsøgte at skjule sprøjterne under armen, da kollegaen kom ind. To til tre minutter senere lød hjertestopalarmen hos Maggi Rasmussen.

Den tiltalte sygeplejerske har selv forklaret i retten, at hun stod med en 20 milliliter-sprøjte med penicillin til en patient, og en 2 milliliter-sprøjte med Stesolid til en anden patient. Hun gik imidlertid ind for at se til Maggi Rasmussen, der var hendes patient, da overvågningsalarmen lød.  Der var medicin i sprøjterne, der var trukket ud, forklarer den tiltalte.

Hun husker, at kollegaen kom ind, men hun forsøgte ikke at skjule sprøjterne under armen. Efter et stykke tid, hvor hun, såvidt hun erindrer, blandt andet havde været inde på kontoret, kaldte hun hjertestop på Maggi Rasmussen, der havde respirationsstop.

Nægter at have givet medicin

Ved en blodprøve er det påvist, at Maggi Rasmussen havde morfin, Stesolid og Cordarone i blodet. Præcis de samme medikamenter, der er fundet i en sprøjte i en affaldscontainer på sygehuset.

Direkte adspurgt, om det var hende, der gav Maggi Rasmussen en blanding af morfin, Stesolid og Cordarone, svarede sygeplejersken klart og tydeligt 'nej'. Det samme svar har hun givet i forhold til de patienter, hun er tiltalt for at have slået ihjel.

Læs også Sygeplejerskesag: Den tiltalte afhøres igen

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App