Sygeplejerske i retten: I dag starter ankesagen

​Østre Landsret tager tirsdag hul på ankesagen mod sygeplejersken fra Nykøbing Falster, der i juni 2016 blev idømt fængsel på livstid efter at hun blev kendt skyldig i drab

Tema: Sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus begik drabsforsøg
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Var det en nu 32-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster, der i årene 2012 og 2015 med medicin på det lokale sygehus tog livet af tre patienter og forsøgte at slå en fjerde patient ihjel. Det spørgsmål skal nævninge og dommere i Østre Landsret i løbet af de kommende måneder tage stilling til. 

Sygeplejersken har hele tiden fastholdt, at hun er uskyldig og at sagen bunder i et dårligt arbejdsklima på Nykøbing Falster Sygehus, præget af sladder og misundelse. Der er ingen, der har set sygeplejersken slå nogen ihjel, og der er ingen tekniske beviser i form af DNA eller fingeraftryk. 

Dømt i byretten på indiciekæde
Anklagemyndigheden har dog lavet en såkaldt indiciekæde, der består af en sprøjte med medicinrester, vidner, der har oplevet noget mistænkeligt, og erklæringer fra retskemisk institut, der viser, at de døde patienter har haft en stor mængde morfin og en behandlingsmæssig dosis stesolid i kroppen.

Dertil kommer en mentalundersøgelse af sygeplejersken, der peger på en histrionisk personlighedsforstyrrelse, der blandt andet kan afspejle sig i et ønske om at sætte sig selv i fokus og et udpræget behov for at dramatisere. 

I byretten fandt et enigt nævningeting sammen med de juridiske dommere at anklagemyndighedens indiciekæde var stærk nok til at kende sygeplejersken skyldig i at have slået 3 personer ihjel med medicin, ligesom hun blev dømt for et tilfælde af forsøg på manddrab. Straffen hed fængsel på livstid. 

Sygeplejersken ankede på stedet dommen. 

Anklager forelægger sagen
I dag begynder sagen i Østre Landsrets lokaler i Nykøbing Falster, hvor et nyt nævningeting og nye juridiske dommere gør sig klar til at vurdere sagen. På retssagens første dag er det senioranklager hos Statsadvokaten, Karen Visitisen, der forelægger sagen for nævningene og de juridiske dommere. Senere vil sygeplejerskens forsvarer Michael Juul Eriksen også have mulighed for at komme med et svar til forelæggelsen.

TV Øst følger ankesagen og du kan følge med på vores liveblog fra retsmøderne på tveast.dk