Sygehusdirektør afviser dårligt ry efter sygeplejerskesag

Direktøren for Nykøbing F. Sygehus er ulykkelig over sagen om den 32-årige sygeplejerske. Men han afviser, at sagen har givet sygehuset et dårligt ry.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To år og tre måneder efter en 32-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus blev anholdt og sigtet for drab på tre patienter og drabsforsøg på en fjerde, har Østre Landsret onsdag formiddag afgivet den endelige dom i sagen.

Sygeplejersken blev kendt skyldig i fire drabsforsøg jf. straffelovens § 237, jf. § 21. Landsretten omstøder altså byrettens dom, hvor sygeplejersken blev kendt skyldig i tre drab og ét drabsforsøg. De mener ikke, der er bevis for fuldbyrdet manddrab.

Direktøren for Nykøbing Falster Sygehus, Arne Cyron, kalder det for en ulykkelig sag. Men han aviser, at sagen har givet sygehuset i Nykøbing Falster et dårligt ry.

Hvad siger du til dommens udfald?

- Jeg har den holdning, at det er dommerne og retten, der har taget stilling til dommens udfald, og det respekterer jeg. Jeg er dybt ulykkelig over, at der er sådan en sag, der har ramt vores sygehus, uafhængigt af om det er manddrab eller forsøg på manddrab. Vi tænker selvfølgelig meget på, hvordan vi kan sikre, at vores sygehus ikke bliver italesat som det sygehus, hvor det her skete. Det kunne være sket på alle sygehuse. Der er ikke tale om, hvorvidt nogle dokumenter var i orden. Vi er glade for, at det nu er slut, svarer Arne Cyron.

Hvad siger du til det ry, som Nykøbing Falster Sygehus har fået i forbindelse med sygeplejerskesagen?

- Jamen, jeg ved ikke, hvem der siger, at der er kommet sådan et dårligt ry. Det er klart, der har været fokus på det, da det skete for et par år siden. Men ellers har vi ikke et dårligt ry. Vi har hele tiden faglig udvikling, vi gør utrolig meget ud af patientsikkerheden, og vi har nogle medarbejdere, som jeg er meget, meget stolt over, og som gør et godt stykke arbejde. Så vores ry er bestemt ikke dårligt, og vores holdning til ryet er, at vi vil signalere den faglighed, som vi reelt har på et højt niveau, svarer Arne Cyron.

- Vi kan rette ryggen

Hvad gør I for at komme af med det dårlige ry?

- Vi har gjort meget ud af at invitere vores borgere på besøg på sygehuset. Her i januar var der små 500 gæster på besøg, hvor de fik af vide, hvad vi kan, hvilken udvikling der er, og hvilke uddannelser der er. Vi gør også meget ud af fagligheden, det er en del af vores strategi, at kompetencerne for de ansatte hele tiden skal vurderes, om de er i overensstemmelse med de kompetencer, som man forventer i dag. Og det er på hvert enkelt niveau, både læger, sygeplejesker og sekretærer. Så jeg synes, vi er langt med, at vi ikke kan knejse med nakken, men retten ryggen både for fagligheden og ryet. 

oesterlandsret-sygeplejersken.jpg
Læs også
Landsret omstøder byretsdom: Drab bliver til drabsforsøg
oesterlandsret-sygeplejersken.jpg
Læs også
Landsret omstøder byretsdom: Drab bliver til drabsforsøg

Hvornår slipper denne sag Nykøbing Falster Sygehus?

- Selve sagen slap for et års tid siden her på sygehuset. Vi har nogle medarbejdere, som på ingen måde har taget det hårdt andet end i starten af sagen. Jeg er imponeret over den professionelle og menneskelige indsats, som personalet har udført inde for det senest halve år, netop som det du siger, at der er et dårligt ry, der er negativ fokus på os. Man italesætter nogle ting, det gør I journalister også, som ikke er rigtige, og det har vi vist, at vi kan stå imod. Så jeg er meget stolt over at være en del af vores sygehus her i Nykøbing Falster, svarer Arne Cyron.

Kan man som patient føle sig sikker, hvis man bliver indlagt på Nykøbing Falster Sygehus?

- Man kan som patient være helt sikker på, at her vil man blive mødt af venlighed, omsorg og høj faglighed. Man kan være helt sikker på, at vi har patientsikkerheden i fokus, at vi arbejder kontinuerligt med at blive bedre og dygtigere, ligesom man gør på alle andre sygehuse, ligesom man gør hos alle andre virksomheder, så er vi en dynamisk arbejdsplads. Så patienterne kan være sikre på, at her bliver de mødt at læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, terapeuter og så videre, som vil gøre deres bedste, og som kan deres bedste, svarer Arne Cyron.    

Anmeldt af kollega

Sagen begyndte, da sygeplejersken blev anholdt efter en nattevagt 1. marts 2015. På nattevagten var 86-årige Anna Lise Poulsen og 66-årige Viggo Petersen begge afgået ved døden, mens den 72-årige Maggi Rasmussen havde haft respirationsstop og var blevet genoplivet. 

En kollega til sygelejersken havde mistanke om, at hun havde givet de to afdøde patienter en overdosis medicin, og at det var det, der havde taget livet af dem. Derfor varskoede kollegaen sin kæreste, en overlæge på akutafdelingen, og de kontaktede politiet. 

Arne Cyron
Læs også
Sygehusdirektør: Ingen grund til mistillid til Nykøbing F. Sygehus
Arne Cyron
Læs også
Sygehusdirektør: Ingen grund til mistillid til Nykøbing F. Sygehus

Sagen kom for byretten og til anklageskriftet mod sygeplejersken blev blandt andet tilføjet en tiltale om drab på 72-årige Arne Herskov i marts 2012 samt en tiltale for at have givet sygeplejerskens dengang syvårige datter sovemedicin, der ikke bør gives til børn.

Byretten kendte i juni 2016 sygeplejersken skyldig i de tre drab og drabsforsøget, og hun blev idømt den strengeste straf efter dansk straffelov: Livsvarigt fængsel. Sygeplejersken ankede dommen på stedet.

Og nu er dommen altså blevet lavet om, så hun ikke er dømt for drab, men kun forsøg på manddrab.


Nyhedsoverblik