Skyldig i fire drabsforsøg: Sygeplejersken idømt 12 år

Den 32-årige sygeplejerske er idømt 12 år, efter hun onsdag blev kendt skyldig i fire drabsforsøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 32-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster er blevet idømt 12 års fængsel. 

16 nævninge stemte for 12 år og to stemte for 10 år. Sygeplejersken var ikke selv til stede i retten i dag. 

Udover de 12 år bliver sygeplejersken også frakendt retten til at arbejde som sygeplejerske. Hun må heller ikke beskæftige sig med virksomheder, som indebære pleje- eller behandlingsfunktioner. 

Straffen kommer efter, hun ved Østre Landsret onsdag blev kendt skyldig for fire drabsforsøg jf. straffelovens § 237, jf. § 21. Dermed omstødte landsretten dommen, som byretten havde givet sygeplejersken - nemlig livstid for tre manddrab og et drabsforsøg. 

For landsretten har ikke fundet det bevist, at patienterne døde af en dødelig mængde morfin og Stesolid. Det er særligt udtalelsen fra Retslægerådet, som danner grund til, at landsretten har omstødt byrettens dom. Rådet har nemlig sået tvivl om, at patienterne havde fået så meget morfin og Stesolid, at de døde af det.

Ifølge Retslægerådet kunne patienterne nemlig være afgået ved døden som følge af de sygdomme, de havde i forvejen. Dog finder de det bevist, at den 32-årige sygeplejerske har givet patienterne morfin og Stesolid med henblik på at slå dem ihjel. Og derfor bliver hun kendt skyldig i drabsforsøg.

Sygeplejersken har indtil nu siddet varetægtsfængslet i to år og tre måneder. 

Sagen begyndte i 2015

Sagen begyndte tilbage i marts 2015. Her blev sygeplejersken nemlig anholdt efter en nattevagt den 1. marts, da 86-årige Anna Lise Poulsen og 66-årige Viggo Petersen begge afgik ved døden - og den 72-årige Maggi Rasmussen havde haft respirationsstop og var blevet genoplivet. 

En kollega til sygelejersken havde mistanke om, at hun havde givet de to afdøde patienter en overdosis medicin. Og at det altså var det, som skulle have taget livet af patienter. Oversygeplejersken varskoede sin kæreste, en overlæge på akutafdelingen, som kontaktede politiet.

I byretten blev der til anklageskriftet blandt andet tilføjet en tiltale om drab på 72-årige Arne Herskov i marts 2012 samt en tiltale for at have givet sygeplejerskens dengang syvårige datter sovemedicin, der ikke bør gives til børn.

Byretten kendte i juni 2016 sygeplejersken skyldig i de tre drab og drabsforsøget, og hun blev idømt livsvarigt fængsel. En dom, sygeplejersken ankede på stedet.

Se med fra Østre Landsret, hvor den 32-årige sygeplejerske får sin straf: