Rekonstruktion om at hente to kopper kaffe rejser vigtigt spørgsmål

Hvor lang tid tager det at hente to kopper kaffe? Et vigtigt spørgsmål, når det stilles i en retssag om drab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I retssagen mod den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus er sygeplejersken blandt andet anklaget for at have slået patienten Anna Lise Poulsen ihjel. 

Den 86-årige demente kvinde, der var plejehjemsbeboer, blev indlagt på sygehuset, fordi hun havde åndenød og blålige læber. Umiddelbart efter indlæggelsen kl. 13.56 blev hendes pårørende kontaktet, da hospitalspersonalet vurderede, at kvinden ikke ville leve meget længere. Anna Lise Poulsen blev lagt til såkaldt kærlig pleje, hvilket betyder, at hun blev lagt til at dø.

Anna Lise Poulsens datter og barnebarn har i retten forklaret, at de ankom til Nykøbing Falster sygehus omkring kl. 19.15. De anslår at de var på stuen senest kl. 19.30. De sad hos hende, indtil hun afgik ved døden. Anna Lise Poulsen blev erklæret død kl. 20.37. 

Pårørende: Ingen gav mor og mormor medicin

De pårørende har afvist at den tiltalte sygeplejerske eller andre har givet deres mor og mormor medicin, mens de sad hos hende. De har afvist at have set den tiltalte på stuen.

Til gengæld har de forklaret, at de på et tidspunkt forlod stuen for at hente kaffe. Forsvarer Michael Juul Eriksen har derfor bedt om at få lavet en rekonstruktion af forløbet. 

Torsdag i sidste uge tog Anna Lise Poulsens datter derfor sammen med anklager, forsvarerens fuldmægtig og politiet tilbage på akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus for at undersøge, hvor lang tid det tager at hente to kopper kaffe. I dag kom svaret i Østre Landsret. 

Det tager 1 minut og 55 sekunder. 

Heraf er de 40 sekunder tilbageturen fra kaffeområdet til stuen, hvor man et stykke af vejen vil kunne se, hvis nogen forlader stuen. Dette har både datter og barnebarn afvist i retten.

Rekonstruktion kan blive vigtig 

Rekonstruktionen kan ende med at blive vigtig i spørgsmålet om, hvorvidt det er sandsynligt, at den tiltalte sygeplejerske slog Anna Lise Poulsen ihjel. 

Anklager Karen Vistisen skal nu enten sandsynliggøre, at den tiltalte sygeplejerske, der mødte til nattevagt den 28. februar 2015 kl. 19, har givet Anna Lise Poulsen en cocktail af morfin og stesolid i tidsrummet mellem kl. 19 og 19.30, altså før de pårørende ankom til stuen, hvor Anna Lise Poulsen lå.

Kvinden skal i så fald have haft medicinen i kroppen i en time, før hun døde af det. 

En professor i retskemi har dog onsdag i Østre Landsret forklaret, at han mener at det er usandsynligt . Kvinden, der vejede 44 kilo, skal ifølge hans tilbageregninger have fået 45 mg morfin, 140 mg Tramadol og 12 mg stesolid.

Hun har nok kunnet overleve med de mængder i kroppen i 10 minutter, har Kristian Linnet forklaret retten. 

Alternativt skal anklageren derfor sandsynliggøre overfor nævningene, at den tiltalte sygeplejerske har stået klar med den dødelige cocktail af medicin og at hun i løbet af 1 minut og 55 sekunder har kunnet nå at gå uset ind på Anna Lise Poulsens stue, injicere medicinen i hende, og gå ud igen, uden at de  pårørende har bemærket det.