Mor til drabssigtet sygeplejerske: Det værste er, at hun er alene

Siden 1. marts har den drabssigtede sygeplejerske fra Nykøbing Falster siddet varetægtsfængslet. Hun nægter sig skyldig i at have slået fire patienter ihjel med medicin. For første gang fortæller familien til sygeplejersken deres version af historien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hun er tydeligt nervøs, kvinden, der sidder på stolen. Det er ikke hverdagskost at blive interviewet. Men det er heller ikke hverdagskost, at hendes voksne datter sidder i arresten, varetægtsfængslet for manddrab. 

- Jamen, det er jo mit barn. Uanset hvor gamle de bliver, så er de jo vores børn. Og vi forældre skal jo hjælpe vores børn.

Men lige nu kan du ikke hjælpe hende ?

- Nej, det kan jeg ikke. Og det er simpelthen så frygtelig en følelse, at man ikke kan hjælpe sit barn, siger sygeplejerskens mor.

Hendes øjne fyldes med vand, men hun sidder roligt på stolen. 

- Jeg vil gerne lave det her interview. For min datters skyld. Det vil vi alle sammen. Vi føler jo, at det er helt uforståeligt og uvirkeligt det, der sker for os lige nu. 

Håber på en normal hverdag igen

Det er familien til den drabssigtede sygeplejerske, der er mødt op til interview i sygeplejersken og kærestens fælles hjem. Far, mor, bror og kæreste. De vil ikke stå frem med navn og ansigt, for håbet er, at de en dag kan vende tilbage til deres helt almindelige og anonyme hverdag igen. Alle sammen.

- Jamen, jeg håber jo selvfølgelig på, at det viser sig, at der enten ikke bliver rejst tiltale, eller at - hvis det skal komme til en retssag - det viser sig, at min kæreste bliver fundet uskyldig. Og så vil vi gerne kunne vende tilbage til vores tilværelse igen, uden at alle skal studse over vores navne og ansigter. Vi vil bare gerne have vores hverdag igen og komme videre med vores liv, siger kæresten. 

Sagen startede, da den dengang 30-årige sygeplejerske blev anholdt 1 marts i år. Kvinden havde været på nattevagt på Nykøbing Falster Sygehus, og der havde været flere dødsfald i løbet af natten. Dødsfald, som anklageren mener, at den nu sigtede sygeplejerske står bag, ved at have injiceret medicin i patienterne så de døde.

Intet at mærke dagen efter

Kæresten, der er ambulancefører og paramedic​iner, har sin daglige gang på Nykøbing Falster Sygehus. Han var også på vagt den nat. Omkring klokken 22 den 28. februar var han inde på akutafdelingen for at aflevere en patient. Her talte han kort med sin kæreste. På det tidspunkt havde det første dødsfald allerede fundet sted.

- Hun var helt, som hun plejer at være. Sød, smilende og glad. Vi talte om noget praktisk med hendes vagtplan, og så sagde vi farvel. Der var intet som helst unormalt at mærke, siger han. 

Om morgenen var hele familien samlet for at se den nu sigtedes 7-årige datter optræde ved en gymnastikopvisning. 

- Hun var træt efter den nattevagt, og fortalte, at det havde været en hård nat, og at der havde været flere døde på afdelingen. Men hun havde glædet sig til den gymnastikopvisning, så selvfølgelig tog hun med. Hun var glad og helt, som hun plejer at være. Bagefter kørte vi hvert til sit, fortæller kvindens mor. 

Et stort spørgsmålstegn

Sygeplejersken og hendes kæreste tog hjem, så hun kunne sove, inden hun igen skulle på nattevagt.

- Vi spiste lidt frokost, hyggede og snakkede, og så gik hun op og sov, fortæller kæresten. 

Klokken 15 ringede sygeplejerskens telefon. Det var politiet, der gerne ville tale med hende ude ved den lejlighed, hun stadig havde. 

- Hun var et stort spørgsmålstegn. Anede ikke hvad det drejede sig om, men vi kørte derud og mødtes med to betjente. De fik mine personoplysninger, og så fik jeg at vide, at min kæreste ville blive anholdt, og at jeg gerne måtte gå nu. Jeg spurgte selvfølgelig, hvad det drejede sig om, men det kunne de ikke oplyse mig om, siger kæresten, der efterfølgende ringede til sine svigerforældre og fortalte, at deres datter var blevet anholdt.

Ingen information til familien

Ingen i familien har, ifølge dem selv, tidligere været i kontakt med retssystemet, og nu ventede der en overraskelse. For da faren ringede til lokalpolitiet i Nykøbing Falster, var der ikke nogen hjælp at hente. 

- De var jo rare og venlige, da jeg forklarede, at jeg var far til den kvinde, der var blevet anholdt. Men fordi hun er over 18 år, kunne de ikke fortælle mig, hvad sagen drejede sig om. Så jeg måtte lægge røret på igen. Det blev ikke til meget søvn den nat, siger faren. 

Dagen efter ringede familien både til anklagemyndigheden, til dommerkontoret og til politiet. Men der var ingen oplysninger at få.

- Til gengæld fortalte de os, at vi kunne holde øje med TV2 News, for de om kort tid ville sende en pressemeddelelse ud. Vi måtte simpelthen se i fjernsynet, at vores datter var mistænkt for drab, siger kvindens far til TV Øst.

Forstenet og forgrædt

Senere den 2. marts blev sygeplejersken fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i tre uger. Grundlovsforhøret skete for dobbeltlukkede døre, så familien sad udenfor og ventede imens. 

- Jamen, man tænker jo, at det ikke kan være rigtigt, at ens barn sidder der. Helt forstenet og forgrædt. Og vi kunne ikke få noget at vide. Det er helt ulideligt, siger faren.

Siden har sygeplejersken siddet varetægtsfængslet i arresten i Nykøbing Falster, fordi politiet mener, at der er en risiko for, at hun kan påvirke efterforskningen. Den 11. august blev dørene åbnet til retsmødet, og her kunne familien for første gang få et indblik i sagen. 

- Det var jo egentlig rart, for vi har jo gået i uvidenhed i fem måneder og kun hørt, hvad sagen drejede sig om på rygtebasis fra hendes kollegaer på sygehuset i Nykøbing Falster. Ikke engang hendes forsvarer har måttet tale med os om sagen, siger faren og fortsætter:

- Det er selvfølgelig også svært at se sin datter blive udråbt som seriemorder på forsiden af avisen. Det er ikke alle medier, der er lige gode til at huske, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, siger han. 

Hvor længe kan hun klare byrden?

Mistanken til sygeplejersken baserer sig primært på vidneudsagn, samt det faktum at der er fundet høje doser af blandt andet morfin i de døde patienter. Derudover er der fundet en injektionssprøjte med rester af flere slags medicin i en spand på afdelingen.

Anklageren kalder sprøjten for gerningsvåbnet, men kan ikke linke den til den sigtede sygeplejerske med fingeraftryk eller DNA. 

- Det er indicier. Der er nogen, der har set noget. Ikke at de har set min datter gøre noget. Men de tror noget, og sådan, som jeg forstår det, så er der ikke et teknisk bevis, der peger på min datter. Så vi synes, at det er meget svært. Det ville være rart, hvis vi kunne komme videre snart. Jeg tænker meget på, hvor længe min datter kan klare byrden, siger kvindens far. 

Tror på hendes uskyld

Alle i familien tror på hendes uskyld. De peger på, at hun altid har været en dygtig og ansvarsfuld sygeplejerske.

- Min kæreste var næsten altid vagthavende sygeplejerske på sine vagter, netop fordi hun var kompetent, og hendes afdelingssygeplejerske havde tiltro til hende. Jeg har jo som ambulancemand min daglige gang på sygehuset og ved det, siger kæresten og tilføjer:

- Der er mange af hendes kolleger, der bakker hende op. Jeg har hver uge breve, gaver, varme hilsner og knus med til hende fra dem.

Privat mener familien, at kvinden er stabil og i balance.

- Hun var så glad. Glad for sit barn, for sin kæreste, for sit arbejde. De havde planer om ferier, et fælles hjem og et fælles barn. Der var kun lyspunkter i hendes liv, siger moren. 

Broren: Hun har det ikke i sig

Også kvindens storebror er helt overbevist om hendes uskyld.

- Hun er så åben og lige ud ad landevejen. Der er ligesom ikke noget, der stikker af med hende. Hun har det slet ikke i sig at gøre sådan noget.

Men er det ikke det, alle pårørende siger​?

- Jo, det er det selvfølgelig nok. Men jeg kender min søster. Hun kan ikke gøre en flue fortræd, siger han.

Den sigtede sygeplejerske er stadig underlagt besøgs- og brevkontrol. Det betyder, at hun må få overvåget besøg en gang om ugen á en times varighed. Hun må ikke tale om sagen med andre end sin forsvarer, og alle de breve, hun og familien sender til hinanden, bliver læst af politiet. 

Må ikke tale om sagen

Familien er uforstående overfor, at politiet mener, at hun stadig kan påvirke efterforskningen.

- Der er gået så lang tid nu. Anklageren siger endda, at hun har gerningsvåbnet. Dørene er åbne i retten, hvor der sidder journalister og liveblogger om, hvad der sker. Alle må tale om sagen - kollegaer, politi, journalister og så videre. Den eneste, der ikke må sige noget, er hovedpersonen, hende det hele drejer sig om. Og vi har brug for at høre hendes version. Hun siger så tit, at hun rigtigt gerne vil fortælle os, hvad det hele handler om, og hun er frustreret over, at hun ikke må fortælle os det. Hun siger, at hun ikke har noget at skjule, siger kvindens mor. 

Det værste tidspunkt er ifølge moren til den drabssigtede, når der har været retsmøde, og hun bliver ført ud. Familien får ikke lov til at tale med den sigtede før eller efter møderne, de får ikke lov til at give hende et kram eller et klem på skulderen.

- Det er frygteligt. Jeg prøver at blinke til hende for at signalere, at det skal nok gå. At vi støtter hende og alle sammen tror på hende, når hun siger, at hun ikke har gjort noget, hun ikke skulle, siger moren.

Alligevel er det smertefuldt at se sin datter blive ført tilbage i arresten. 

- Jeg kan jo se på hende, hvordan det nedbryder hende. Hun er slet ikke den glade, åbne pige fuld af kampgejst, hun plejer at være. Hun sover ikke mere end to-tre timer hver nat. Om dagen ligger hun på sin seng. Hun kan ikke koncentrere sig om at læse bøger eller se en film, og i det hele taget er der et stort kaos inde i hende. Og jeg tænker ’nu er hun helt alene’. Det er det værste. At jeg ikke ved, hvem hun kan tale med, når det er svært. At jeg ved, hun ikke har nogen til at støtte hende. 

Sygeplejersken og hendes forsvarer har hele tiden ønsket dørene åbnet i sagen. Men af hensyn til efterforskningen har anklageren krævet dem lukket. 

Torsdag den 8. september skal den nu 31-årige sygeplejerske igen for retten, hvor dommeren skal tage stilling til, om varetægtsfængslingen af hende skal forlænges.

Få et overblik over sagen her og læs mere om sagen her:

Politi: Der er ingen nye sigtelser på vej mod sygeplejerske

Drabssag: Sygeplejerske for retten igen i dag

Overblik: Mistænkelige dødsfald i sundhedssektoren

29-årig kvinde i sygehussag fortsat fængslet

Drabssigtet sygeplejerske: Mit liv er revet itu

Dødsfald på sygehus: Medicin blev givet intravenøst

Trykket stemning på Nykøbing Falster Sygehus

Tre døde i sag om mistænkelig dødsfald på sygehus

Sygehussag: Pårørende taler ud efter dødsfald

Indtil 1. marts var vi en ganske almindelig familie

Se indslaget med familien her:

 


Nyhedsoverblik