Har hun slået tre patienter ihjel?

Landsretten tager i morgen stilling til, om den 32-årige drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster har slået tre patienter ihjel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I morgen klokken 11 falder der for anden gang dom i den meget omtalte sygeplejerskesag, hvor en 32-årig kvinde er tiltalt for at have begået tre drab og et drabsforsøg under sit virke som sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus.

I juni sidste år faldt dommen i byretten: Kvinden blev dømt skyldig og idømt en straf på livsvarigt fængsel. Og nu er det altså landsrettens tur til at tage stilling til skyldsspørgsmålet i sagen.

Det er 72-årige Arne Herskov, 86-årige Anna Lise Poulsen og 66-årige Viggo Petersen, som kvinden er tiltalt for at have slået ihjel ved at give en overdosis morfin og Stesolid. Drabene samt et drabsforsøg på 72-årige Maggi Rasmussen skulle angiveligt have fundet sted i perioden marts 2012 frem til 1. marts 2015, hvor sygeplejersken blev anholdt efter en nattevagt. 

Sygeplejersken blev anholdt, fordi en overlæge på akutafdelingen var blevet varskoet af sin kæreste, der arbejdede sammen med sygeplejersken. I løbet af sygeplejerskens nattevagt fra 28. februar til 1. marts døde nemlig både Anna Lise Poulsen og Viggo Petersen, mens Maggi Rasmussen fik respirationsstop. Det fandt overlægen og sygeplejerskens kollega mistænkeligt, og derfor kontaktede de politiet. Kollegaen havde gennem længere tid haft mistanke til sygeplejersken, men den fatale nattevagt gjorde udfaldet.

Den tiltalte sygeplejerske har hele tiden fastholdt sin uskyld.

Nye oplysninger fra Retslægerådet

Under sagen i landsretten har forsvarer Michael Juul Eriksen især brugt sine kræfter på at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt man overhovedet kan være sikker på, at de afdøde patienter blev forgiftet. Det har han blandt andet gjort gennem nogle meget skelsættende udtalelser fra Retslægerådet.

quote Det her smadrer fuldstændigt anklagemyndighedens sag, og jeg kan love jer for, at det har løbet dem koldt ned af ryggen, da de modtog svaret

Michael Juul Eriksen, forsvarer

Rådet er nemlig ikke enig i udregningerne fra Retskemisk Institut, der viser hvor meget medicin de tre patienter fik, før de døde. Det er ellers de udregninger, som anklagemyndigheden baserer en stor del af deres sag på.

Retskemisk institut har vurderet, at de afdøde patienter har fået mellem 40 og 50 milligram morfin injiceret i blodbanerne sammen med Stesolid. Men Retslægerådet mener, at patienterne i virkeligheden kan have fået så lidt som en femtedel af denne mængde – nemlig helt ned til 10 milligram morfin. 

Dermed kan rådet heller ikke konkludere, at de afdøde patienter overhovedet har fået en dødelig dosis medicin, og de kan ikke være sikre på, om patienterne er blevet forgiftet.

Smadrer anklagerens sag

De nye oplysninger fra Retslægerådet fik forsvarer Michael Juul Eriksen til at sige i sin afsluttende procedure, at anklagemyndigheden ikke havde løftet bevisbyrden tilstrækkeligt til at få sygeplejersken dømt.

- Det her smadrer fuldstændigt anklagemyndighedens sag, og jeg kan love jer for, at det har løbet dem koldt ned af ryggen, da de modtog svaret, sagde forsvareren i proceduren om de nye oplysninger fra Retslægerådet.

Anklager Karen Vistisen mente derimod ikke, at nævningetinget skulle tage Retslægerådets vurdering alt for alvorligt. I sin procedure sagde hun blandt andet, at rådets svar bar præg af, at lægerne havde forsøgt at beregne en helt eksakt værdi af den medicin, som patienterne fik.

- Det er ikke nødvendigt i denne sag, og derfor behøver man ikke udvise så stor forsigtighed, som Retslægerådet gør, sagde anklageren. 

Hvor lang tid tager det at hente kaffe?

En del af forsvaret var også en udtalelse fra den kendte psykiater og misbrugsekspert Henrik Rindom, som i landsretten såede tvivl om de metoder, der var brugt til at tilbageregne mængderne af morfin i de afdøde patienter. Han fortalte nemlig, at metoderne er for usikre, og at der er stor forskel på, hvor meget morfin hvert enkelt menneske kan tåle.

quote Man behøver ikke udvise så stor forsigtighed, som Retslægerådet gør

Karen Vistisen, anklager

Forsvareren fik også til sagen i Østre Landsret lavet en rekonstruktion af forløbet op til, at patienten Anna Lise Poulsen afgik ved døden. Hun blev indlagt, fordi hun havde blålige læber og åndenød, og blev kort efter indlæggelsen lagt til kærlig pleje, fordi det blev vurderet, at hun ikke havde langt igen.

Kvindens datter og barnebarn sad hos Anna Lise Poulsen frem til hendes død og afviste i retten, at nogen gav hende medicin, mens de var der. De afviste også at have set sygeplejersken på Anna Lise Poulsens stue.

Dog forlod de begge rummet i en stund for at hente en kop kaffe, og det var denne situation, som forsvareren fik rekonstrueret. For kunne den tiltalte sygeplejerske overhovedet nå ind på stuen og give Anna Lise Poulsen den dødelige dosis medicin og nå uset ud igen på det ene minut og 55 sekunder, som det tog de to pårørende at hente kaffe? Det stiller forsvaret spørgsmålstegn ved.

Mentalundersøgelse i centrum

Anklagemyndigheden lagde på den anden side vægt på en mentalundersøgelse af den 32-årige sygeplejerske. Af den fremgik det blandt andet, at den tiltalte scorer usædvanligt højt på utroværdighedsskalaen og har et urealistisk billede af sig selv. Hun skulle angiveligt have en sygelig trang til at bringe sig selv i centrum.

Det fik anklageren til at konkludere, at den 32-årige sygeplejeske ville vise, hvor dygtig hun var ved at forudsige, hvornår patienterne fik hjertestop.

quote Det er altså ikke noget, man normalt bruger som bevis. Det er helt off

Michael Juul Eriksen, forsvarer

Mentalerklæringen, der tegner et billede af en kvinde, der sætter sine egne behov først, bakkes op af flere vidneforklaringer fra sygeplejerskens tidligere kollegaer på sygehuset. Flere af dem vurderede under retssagen, at den tiltalte har hang til at overdramatisere og overdrive.

Ikke normalt som bevis

Men forsvaret gav ikke meget for mentalerklæringen som et af kernebeviserne. Faktisk sagde Michael Juul Eriksen i sin procedure, at han ikke mener, at en mentalerklæring og en masse rygter blandt kollegaerne hørte til under retssagen.

- Det er altså ikke noget, man normalt bruger som bevis. Det er helt off, sagde han under sin afsluttende procedure.

Og nu er det altså så op til landsretten at vurdere, om sygeplejersken endnu engang skal dømmes skyldig, eller om hun kan frikendes for nogle eller alle anklager.

Foruden forholdene om drab og drabsforsøg er den 32-årige kvinde også tiltalt for at have givet sin dengang syvårige datter sovepiller, som ikke anbefales til børn, og for at have stjålet medicin fra sygehuset.

SYGEPLEJERSKEN ER TILTALT FOR: