Ekspert undsiger sygeplejerskes adfærd: Groft forsømmende

Drabstiltalt sygeplejerskes behandling af patienter kritiseres i skarpe vendinger af sundhedsfaglig ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En sygeplejerskes adfærd og behandling af en stribe patienter på sygehuset i Nykøbing Falster er stærkt kritisabel. I visse tilfælde utænkelig og helt uden mening.

Det budskab leverer en embedslæge fra Patientsikkerhedsstyrelsen onsdag ved Retten i Nykøbing Falster, hvor den 31-årige kvinde er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg.

Eksempelvis giver det ifølge lægen ingen mening, at den tiltalte 1. marts 2015 alarmerede sine kolleger om en patients hjertestop, inden det var indtruffet.

- Det er umuligt at forudse et hjertestop. Det har jeg aldrig hørt om, siger embedslægen Troels Thomsen.

Ifølge anklagemyndigheden skyldes sygeplejerskens usædvanlige forudsigelighed, at hun kort forinden havde sendt en dødelig dosis af medicin ind i blodet på den 73-årige patient Maggi Rasmussen. Den tiltalte nægter sig skyldig.

- Vi bliver undervist i hellere at kalde en gang for meget end en gang for lidt, har sygeplejersken forklaret under et tidligere retsmøde.

Embedslægen forholder sig imidlertid ikke kun undrende over for kvindens adfærd i forbindelse med hjertestoppet.

I hånden havde den tiltalte nemlig to sprøjter, hvoraf den ene ifølge kvinden indeholdt Stesolid. Den var tiltænkt en mandlig epilepsipatient, som havde fået muskelkrampe.

- Men sygeplejersken har ingen viden om, hvorfor krampen kommer. Det ved ikke engang lægerne. At fortsætte med at give Stesolid til patienten på det tidspunkt vil jeg betegne som værende groft forsømmende, siger Troels Thomsen om hendes forklaring.

Spørgsmålet er da også, om sprøjten overhovedet var tiltænkt epilepsipatienten. Muligvis - har anklageren antydet - var det derimod den sprøjte, der netop havde påført Maggi Rasmussen det pludselige hjertestop.

Også andre elementer af sygeplejerskens adfærd finder embedslægen kritisabel.

Blandt andet kalder han det "børnelærdom for sygeplejersker", at de ikke må give medicin uden grundig dokumentation. Ligesom personalet ikke må give medicin til hinandens patienter på kryds og tværs. Begge dele har den tiltalte erkendt under sagen.

- Man skal jo sikre sig, at patienter ikke får den samme medicin to gange, påpeger Troels Thomsen.

Der ventes dom i sagen mod sygeplejersken til juni.

/ritzau/


Nyhedsoverblik