Bliv klogere på sygeplejerskesagen med vores retsreporter

Virker den tiltalte fattet? Er retten åben for alle? Her svarer journalist Jessica Skovmose på spørgsmål fra brugerne angående sygeplejerskesagen.

Tema: Sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus begik drabsforsøg
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 11. marts startede retssagen mod den 31-årige sygeplejerske, der er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på patienter på Nykøbing Falster Sygehus. 

LÆS OGSÅ Hændelsesforløbet i sygeplejerskesagen indtil nu

TV ØSTs journalist Jessica Skovmose har fulgt sagen lige fra starten, hvor hun deltager i alle retsmøder og udlægger indholdet  i TV ØSTs nyhedsudsendelser. 

LÆS OGSÅ Sygeplejerske fra arresten: For hver dag, der går, mister jeg fodfæste

TV ØST liveblogger alle dage direkte fra Retten i Nykøbing Falster. På livebloggen stiller brugerne løbende spørgsmål, og vi har fået Jessica Skovmose til at svare på nogle af dem her.

Hvad regner I med, hun kan få i straf?

- Hvis den tiltalte sygeplejerske bliver kendt skyldig i manddrab, bliver hun idømt fængsel fra 5 år til livstid. Hun er vurderet egnet til at kunne afsone i et fængsel.

Er kvinden blevet mentalundersøgt?

- Ja, det er hun. Konklusionen er, at den tiltalte har en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse. Det skønnes, at det er der ca. 2-3 procent af befolkningen, der har. Kendetegnene er blandt andet, at man dramatiserer ting, man vil gerne være i centrum, og at man følelsesmæssigt har svært ved at relatere til andre. Nogle vil også optræde forførerisk. Det er flest kvinder, der har personlighedsforstyrrelsen.

Bliver kæresten også tiltalt for noget?

- Nej, det er udelukkende sygeplejersken, der er tiltalt.

Ved man, hvor høje doserne er?

- Ikke endnu. Onsdag den 4. maj vidner en retskemiker, der har forsøgt at regne sig frem til, hvilke doser patienterne har fået.

Er kvinden også tiltalt for forsøg på at tage live af sin datter?

- Nej, hun er tiltalt for at have givet sin datter sovemedicin af mærket Zopiclone en gang.

De kollegaer, der var på vagt sammen med tiltalte, skal de også afhøres?

- Ja, de er også indkaldt som vidner i retten, og flere af dem har allerede afgivet forklaring.

Hvordan finder man ud, af at datteren har fået sovepiller?

- Jeg ved ikke, hvordan politiet er kommet på den tanke at undersøge om datteren har fået sovemedicin. Men det, de gør for at undersøge, om datteren har fået sovemedicin, er, at de undersøger pigens hår for rester af forskellige præparater. Her har de konstateret, at hun har rester af Zopiclone i håret. Derudover har de afhørt barnet, der har fortalt, at hun en gang har fået nogle piller af sin mor. Sygeplejersken nægter at have givet sit barn sovemedicin, hun siger, at det aldrig har været nødvendigt. Derimod har hun givet hende noget svagt smertestillende, i forbindelse med at pigen har haft ondt i maven.

Hvor længe fastholder man navneforbud?

- Navneforbuddet er ophævet. Men de fleste medier har en regel om, at vi ikke skriver navnet på vedkommende, før vedkommende eventuelt bliver dømt.

Synes at have læst, at datteren skal vidne. Er det for anklageren eller tiltalte?

 - Det er anklageren, der har datteren som vidne. Pigen har ikke vidnet i retten, hun er kun 8 år, men hun er blevet videoafhørt af en specialuddannet betjent, der afhører hende på en god og tryg måde. Anklager og forsvarer har siddet udenfor. De har fulgt med i afhøringen og har også mulighed for at stille spørgsmål. Videoafhøringen er blevet vist i retten.

Virker den tiltalte fattet?

- Ja, det gør hun. Hun var også meget fattet og klar, da hun afgav forklaring i retten. Der er ikke nogen tvivl om, at hun synes, at det er meget ubehageligt at være hovedperson i en stor drabssag, og hun har i lang tid siddet halvt med ryggen til tilhørere og journalister, men hun er ikke så bevidst om det længere, og sidder mere med siden til nu.

Er retten åben for alle?

- Ja, det er åbne retsmøder, så alle kan møde op og lytte med.

Hvordan kan det være, at dem, der skal vidne, ikke må være i retssalen, men godt kan følge med i live-streaming derfra?

- Det er nok, fordi teknologien har overhalet reglerne.  Der er mange, også vidnerne selv, der taler om, at det virker utidsvarende.

Skal nogle af hendes kollegaer vidne for tiltalte?  

- Ja, der er også en del kolleger, der skal vidne for tiltalte. De kommer på, når anklageren er færdig med sine vidner.

Synes, det er en tynd sag. Hvordan forholder tiltalte sig til statikerens forklaring?

- Vi har først hørt statistikeren, efter at tiltalte er blevet afhørt, så det ved vi ikke. Men tiltalte skal muligvis genafhøres, og så er det muligt, at hun får lejlighed til at forholde sig til statistikeren.

Skal tiltalte afhøres igen, når alle vidner er blevet hørt?

- Ja, der bliver formentlig tale om en genafhøring af tiltalte. Anklager og forsvarer ved dog ikke endnu, hvornår det bliver.

Har politiet ransaget farens bopæl for medicin?

- Det tror jeg ikke. Faren - hvis du mener faren til datteren - er jo ikke tiltalt for noget.

Hvad var det, der var manglende omhu og grov forsømmelighed? Hvis man hjælper sin kollega?

- Det kan ifølge embedslægen være mange ting, men det er f.eks. hvis man hjælper sin kollega med at give en patient medicin, og så ikke får dokumenteret, at man har givet patienten medicin. Der er mange vidner, der har forklaret i retten, at det desværre ikke er altid, at den medicin, der bliver givet til patienterne, bliver dokumenteret i det, der kaldes Opus Medicin, altså det system, sygehuset har til at holde styr på, hvilke patienter, der får hvilken medicin.

Har fulgt sagen og kan forstå, der var sovevagter, hvor man ikke vækkede kollegaer, men selv tog over. Synes ikke rigtigt, det er kommet op?

- Jo, det har været belyst, at man som sygeplejerske godt kan gå ind og hvile i halvanden times tid, hvis der er roligt på gangen. I den tid passer en kollega patienterne.