Anklager går efter livstid: Forbrydelsens grovhed spiller en stor rolle

Anklageren i sygeplejerskesagen, Karen Vistisen, mener fortsat, at den dømte sygeplejerske skal i fængsel på livstid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom den 32-årige sygeplejerske fra Nykøbing Falster i dag er blevet frikendt for drab og i stedet dømt for fire drabsforsøg, så mener anklager Karen Vistisen fortsat, at hun skal idømmes livsvarigt fængsel.

Det sagde hun i dag under sin procedure op til strafudmålingen.

- Man skal lægge vægt på overtrædelsens grovhed, herunder den skade og fare og krænkelse, som gerningsmanden har forvoldt. Det er den groveste forbrydelse, man kan begå, og det gør det kun værre, at der er tale om flere personer, sagde Karen Vistisen.

quote Patienterne kom på sygehuset for at få hjælp, men de bliver ofre for hendes behov at iscenesætte sig selv

Karen Vistisen, anklager

En skærpende omstændighed i sagen er desuden ifølge anklageren, at sygeplejersken var ansat til at tage sig af skrøbelige personer, der havde brug for hjælp.

- Patienterne kom på sygehuset for at få hjælp, men de bliver ofre for hendes behov at iscenesætte sig selv. Der er tale om en helt særlig form for hensynsløshed, sagde Karen Vistisen under proceduren. 

Planlagte handlinger

Og der er ikke nogen formildende omstændigheder i sagen, som kan tale for at sætte straffen ned, vurderer hun desuden.

- Kan man tænke sig noget mere farligt end en sygeplejerske, der har ansvaret for patienter og for farlig medicin? Drabsforsøgene var ikke spontane handlinger. De har været nøje planlagt, og de var meget velovervejede, lød det fra anklageren.

quote Drabsforsøgene var ikke spontane handlinger. De har været nøje planlagt, og de var meget velovervejede

Karen Vistisen, anklager

Foruden straffen på livsvarigt fængsel vil anklageren også have frakendt den 32-årige sygeplejerske retten til at arbejde som sygeplejerske.

Landsretten omstødte især byrettens drabsdom på baggrund af en udtalelse fra Retslægerådet. De mente ikke, det kunne bevises, at de afdøde patienter havde fået så stor en mængde morfin og Stesolid, som anklagemyndighedens ekspert fra Retskemisk Institut påstod. Faktisk vurderede de, at patienterne kunne have fået helt ned til en femtedel af det, som Retskemisk Institut var nået frem til, og at det dermed ikke var klart, om de var døde af en overdosis eller af deres respektive sygdomme.

Sygeplejerskens modtager landsrettens straf i morgen, den 18. maj.


Nyhedsoverblik